De nieuwste trends voor keukens en keukenapparatuur

Keukentrends en keukenapparatuur

Trouwe lezers weten het: de redactie van KeukenErvaringen.nl is gek op onderzoeken en trends op het gebied van keukens en keukenapparatuur. Een nieuw onderzoek van [highlight color=”eg. yellow, black”]QUDATA[/highlight] onder [highlight color=”eg. yellow, black”]500[/highlight] keukenconsumenten levert dan ook weer een aardig inzicht op in wat de gemiddelde consument (dus u en wij) op dit moment van zijn/haar keuken verlangt.

Energiezuinige keukenapparatuur

Het was eigenlijk wel te verwachten: consumenten vallen steeds meer op energiezuinige keukenapparaten. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, maar ook met het feit dat alles geld kost. Bovendien zijn we door alle uitvindingen best wel gemakkelijk (lees: laks) geworden en laten we alle apparaten gewoon aanstaan. Dat betaalt zich uit op – jawel – de energierekening. Energiezuinige keukenapparatuur combineert dus gemak met kostenbesparingen.
We zien dat veel fabrikanten van keukenapparatuur hierop inspelen en met steeds weer nieuwe en betere keukenapparaten komen. Ze moeten ook wel, want anders prijzen ze zich uit de markt.

Meer keukenlades, minder keukenkastjes

De tijd van de keukenkastjes lijkt voorbij. In ons artikel over de designtrends voor 2013 schreven we al over de vele open ruimtes. De consumenten hebben echter ook ontdekt dat keukenkastjes lang niet zo efficiënt ingedeeld kunnen worden als keukenlades. Het gevolg is dus dat men steeds meer op zoek gaat naar een keuken met veel keukenlades. Veel consumenten geven overigens aan dat de omvang van de lades niet heel belangrijk is: de lades worden gebruikt voor pannen, broodtrommels, bestek, bewaarbakjes en –doosjes en nog veel meer. We zien om ons heen veel consumenten die specifieke lades voor bepaalde doelen reserveren. Zo benutten ze hun lades optimaal en voorkomen ze veel loze ruimte.

Een ergonomische keuken

Hoge keukenkasten, lage lades: wie veel uren in zijn/haar keuken doorbrengt, doet heel wat rek- en strekoefeningen. In combinatie met een laag werkblad kan dat veel rug- en nekklachten opleveren. Consumenten zoeken daarom een ergonomische keuken met een verhoogd werkblad, lagere kastjes en een efficiënte indeling. We hebben het zelf ervaren: een efficiëntere keukenindeling kan je tientallen meters lopen per dag schelen.

Meer keukenapparaten

We schreven het al: we zijn van het gemak en van de luxe. Daarom hebben we een tosti-ijzer, waterkoker, Senseo en koffiezetapparaat voor grotere visites. Daarbij mogen we natuurlijk de mixer, staafmixer, blender en slow cooker niet vergeten. Alleen al voor de grote hoeveelheid keukenapparaten zouden we een extra grote keuken kunnen nemen. Uit het onderzoek blijkt dat het einde nog niet in zicht is: consumenten willen nog steeds meer keukenapparaten. Gelukkig komen fabrikanten van keukenapparaten met slimme oplossingen die meerdere producten combineren. En dankzij hun energiezuinige ontwerp betalen we toch niet teveel…

Strak keukenontwerp

Volgens het onderzoek geven veel consumenten de voorkeur voor een strak keukenontwerp. Keukenzaken spelen daarop in en komen met strakke keukens, veelal in hoogglans. Nu zijn er ook tal van consumenten die liever down to earth gaan en voor een klassieke, landelijke keuken kiezen. Wat dat betreft zegt deze trend ons niet zoveel. Tegelijkertijd is het wel een feit dat keukenfabrikanten met steeds meer strakke keukens komen. De nieuwste trend is de afwezigheid van zichtbare handgrepen. Misschien wordt de verkoop van strakke keukens juist door het aanbod gestimuleerd…

Keukentrends voor 2013

Trends op keukengebied in 2013 deel 2

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel