De Ocean-keuken: vis bakken boven je aquarium

Kolenik-Ocean-keuken

In keukenland moeten keukens steeds minder opvallen en steeds persoonlijker worden. We bespreken dan ook regelmatig nieuwe ontwikkelingen op dat gebied, zoals de onzichtbare keuken. Ontwerper Robert Kolenik kwam met een ander idee: de Ocean-keuken, een keuken met een aquarium. Hij wint daarmee in ieder geval niet de prijs voor de meest onopvallende keuken. En een beetje wreed is het wel: een visje bakken boven je eigen aquarium.

De Ocean-keuken

De Ocean-keuken van Kolenik komt niet uit de lucht vallen. Toen hij een aantal jaren geleden de vraag kreeg om een keuken met aquarium te ontwerpen, besloot hij al om het keukenblok tot aquarium om te bouwen. Om technische redenen was dat toen niet mogelijk, maar inmiddels wist hij zijn plannen te realiseren.
Wie naar het aquarium kijkt, ziet op het eerste gezicht een grote glazen bak met daarin vissen. Wie beter kijkt, ziet echter dat het keukenblok een L-vorm heeft. Kolenik plaatste het glas en de aquariuminrichting zo dat het lijkt alsof het om één grote waterbak gaat, maar niets is minder waar. De L-vorm heeft als voordeel dat je onder je keukenblad dus gewoon van alles kwijt kunt. Vorm én functie dus.

Vertaalslag naar je keuken

Het idee van Kolenik is dus vernuftig én goed uitgewerkt. Toch is dit een typische designkeuken die we lang niet overal tegen zullen komen. Vermoedelijk moet je er ook een lieve duit voor neertellen. We voorzien niet dat traditionele keukenfabrikanten ooit met een soortgelijk ontwerp komen, maar ontwerpers weten wel de trend te zetten. Keukenfabrikanten kunnen in de toekomst dan ook wel met keukens komen die tóch persoonlijker of minder opvallend zijn. De praktische aspecten hebben echter prioriteit.
We zijn benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel