De opmars van inductiekoken
Je zou het misschien niet zeggen, maar inductiekoken bestaat al tientallen jaren – een stuk of 30 om wat preciezer te zijn. Toch is inductiekoken om diverse redenen nooit heel populair geweest. Je moest er andere pannen voor aanschaffen, het was misschien te revolutionair en fijnproevers klaagden over de smaak van het eten. Inmiddels is dat anders. Inductiekoken heeft niet alleen alle elektrische hobbels genomen en de verkoop van gasfornuizen op een laag pitje gezet, maar ook allerlei andere ontwikkelingen in gang gezet.
Nieuwe ontwikkelingen in inductiekoken
Inmiddels zijn ingebouwde inductiekookplaten niet meer weg te denken. Elektrische kookplaten, waar inductiekookplaten onder vallen, zijn zelfs twee keer zo populair als gasfornuizen. Dat is voor een deel te danken aan de verbeterde veiligheid. Inductiekookplaten verhitten immers alleen de pan en niet de omtrek, waardoor je minder snel brandwonden oploopt. Natuurlijk spelen ook de kindervergrendeling en de pauzefunctie een rol.
Toch is er meer over op te merken: inductiekookplaten zijn efficiënter geworden en kunnen nu net zo goed worden gebruikt als gaskookplaten. En onlangs introduceerde Samsung een oven met Virtual Flame Technology, een ring met ledlampjes rondom elke zone die de indruk wekt dat er op echt vuur wordt gekookt. Liefhebbers van vlammetjes hoeven dus ook niet meer naar een gaskookplaat te kijken.
Standaard vier zones
Inmiddels is de inductiekookplaat zo populair, dat er flink in het aanbod wordt gevarieerd. Zo zijn er kookplaten voor de echte luxeminners en kookplaten voor consumenten die gewoon even willen koken. Het is dan ook geen verrassing dat de meeste mensen kiezen voor een kookplaat met vier zones: die is het betaalbaarst en kan eventueel op een bestaande plek worden aangebracht zonder dat je daarvoor de halve keuken moet slopen.
Hoe beter, hoe groter
Nee, we bedoelen niet ‘hoe groter, hoe beter’: feit is dat koks die bedreven zijn in thuiskoken, sneller kiezen voor een grotere kookplaat. Hoe beter de kok dus, hoe groter de inductiekookplaat. Dat heeft vooral te maken met de extra functies die op deze inductiekookplaten worden geboden: afhankelijk van merk en model kun je kookzones aan elkaar koppelen of kiezen voor flexibele zones. Waren deze functionaliteiten even geleden nog alleen voor het hogere segment weggelegd, inmiddels worden ze ook in het middensegment aangeboden. Daarbij worden de gewone kookplaten van 60 cm niet vergeten. Het wordt wat passen en meten natuurlijk, maar straks beschikken we standaard over flexzones.
Grotere verschillen in luxere modellen
Als simpele kookplaten zich al niet meer onderscheiden van duurdere modellen, wat moeten fabrikanten dan om luxere modellen te verkopen? Juist, onderscheiden. Daarom hebben de duurste kookplaten tegenwoordig al helemaal geen zones meer. Zit je dan met je flexzone of ‘brug’ …
AEG introduceerde de MaxiSense Combi inductiekookplaat met vrije zones waarin tot wel drie pannen passen. Je kunt voor elke pan de gewenste temperatuur programmeren en daarna de pannen binnen de zone zelf verplaatsen – de kookplaat vindt ‘m wel weer en zal daarna de temperatuur aanpassen. Natuurlijk ontbreken touchbediening en een TFT-scherm niet.
Andere functies in luxere modellen: snelkoken, sudderen en specifieke functies, zoals RiceControl van VZug, een oplossing die het kookproces stopt wanneer de rijst klaar is.
Om het maar niet te hebben over de inductiekookplaat Con@ctivity 2.0 van Miele, die de afzuigkap inschakelt wanneer je gaat koken – en het vermogen automatisch aanpast tijdens het koken (uiteraard).
Out of the square
Om de verkoopcijfers in de toekomst ook nog op peil te houden, wordt alweer naarstig gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Naast inductiekookplaten in de kleuren zwart, wit en zilver, worden andere kleuren geïntroduceerd. Daarnaast wordt gekeken naar nieuwe technologieën – we schreven al eens over de oplossing van Whirlpool. In de toekomst spelen grootte en vorm geen rol meer: de inductiezones worden dan naadloos in het werkblad geïntegreerd, zodat je overal op je aanrechtblad kunt koken. Leuk, maar we moeten nog even nadenken over de veiligheid. En als je een nieuwe kookplaat wilt, moet je dus een hele nieuwe keuken …
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Wij zijn op zoek naar een inductiekookplaat met een vergelijkbaar vermogen van onze huidige gaskookplaat ATAG HG 9611 ME met wokbrander met een vermogen van 0,2-5,7 kw.