De verborgen kosten van een nieuwe keuken

Bijkomende-kosten-keuken

Wie een keuken koopt, betaalt meestal een vaste prijs. Soms is die prijs echt vast, soms wordt er ruimte gelaten voor meerkosten die worden ontdekt tijdens het plaatsen van de keuken. Vaak zijn die prijzen niet heel erg doorzichtig en heb je geen idee wat je nu waarvoor betaalt. Zelfs als je handig bent en een deel van het project zelf uitvoert, betaal je nog voor allerlei “ditjes en datjes”. Hoe zit je offerte in elkaar? En wat betaal je voor welke activiteit? KeukenErvaringen.nl zet het op een rijtje.

De kosten van een keuken

Wat je bij een keukenzaak betaalt voor een keuken is sterk afhankelijk van je woonsituatie en van je eigen handigheid. Twee buren kunnen exact dezelfde keuken kopen en toch verschillende prijzen betalen omdat bij de één leidingen moeten aangepast of omdat de ander net wat meer zelf kan doen. Het is dan ook logisch dat een keukenzaak verschillende bedragen rekent.

  • Sommige keukenzaken werken daarbij op uurbasis, waarbij ze inschatten hoe lang medewerkers met een bepaalde klus bezig zijn.
  • Andere keukenzaken rekenen voor alle activiteiten een vaste prijs – wat ze verliezen op de ene klus, winnen ze wel weer op een andere.
  • Ten slotte zijn er ook keukenzaken die werken met een puntensysteem. Daarbij rekenen ze voor elke klus, zoals het plaatsen van de kraan of het boren van een gat, een bepaald aantal punten. Dit aantal punten komt overeen met de tijd die een medewerker bezig is met de klus. Aan het einde van de offerte worden alle punten bij elkaar opgeteld en daar rolt dan een eindprijs uit.

Welke kosten kun je verwachten?

Welke kosten je kunt verwachten bij de plaatsing van je keuken is dus afhankelijk van je wensen en eisen én van je situatie. In dit artikel kijken we alleen naar de bijkomende kosten: de prijs voor de keuken zelf is van ondergeschikt belang omdat je die vaak al weet. Bovendien is die prijs aardig transparant: je weet wat je krijgt voor welk bedrag. Een nieuwe keuken wordt echter pas duur als er rekening gehouden wordt met de situatie waarin die keuken moet worden geplaatst. Dan blijkt namelijk pas dat er leidingen moeten worden verlegd, gaten moeten worden geboord en aanpassingen aan muren en vloeren moeten worden gedaan.

Hieronder zetten we de bedragen voor allerlei extra werkzaamheden globaal op een rijtje. Door die kosten bij je keuken op te tellen, weet je ongeveer wat een keuken je gaat kosten. Want je betaalt altijd meer dan het bedrag in de showroom…

Let op: je kunt deze bedragen ook gewoon hanteren als je zelf je keuken gaat verbouwen en geen nieuwe keuken plaatst. Natuurlijk kun je op de kosten besparen door zelf klussen uit te voeren, maar je hebt dan in ieder geval een richtlijn van de mogelijke kosten.

Kosten voor een keuken

Klus/activiteit Geschatte kosten
Demonteren/afvoeren oude keuken € 750
Omleggen van elektriciteits- en waterleidingen € 750
Monteren leidingen/elektra t.b.v. afzuigkap € 350
Uitbreiding van meterkast € 350
Egaliseren/verven wanden en plafond € 10 tot € 50 per m2
Aansluiten van apparatuur, incl. materialen € 500

Je keuken wel of niet zelf aanpassen?

Zoals je ziet zijn de bedragen in de tabel nog aardig hoog. Nu zijn het natuurlijk richtlijnen. Daardoor kunnen de kosten per bedrijf verschillen. Bovendien kun je nog kosten besparen door verschillende bedrijven om een offerte te vragen. Dat scheelt je zo een paar honderd euro.
Of je je keuken wel of niet zelf aanpast om te besparen op de kosten, is helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren. Wil je lekker klussen én geld besparen? En weet je zeker dat je goed bent in gas-, licht- en waterleidingen? Doe het dan lekker zelf.

Wil je je keuken snel klaar, heb je wel geld maar geen tijd over of wil je niet het risico op brandwonden en explosies lopen? Besteed het dan uit. Kost wat, maar dat geeft je gemoedsrust én net wat meer garantie. Denk er altijd goed over na, en doe onderzoek. Bezoek een showroom, praat met specialisten en overleg met kennissen en ervaringsdeskundige.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel