De warmhoudlade, wat kun je ermee?

De vormgeving, opstelling, afwerking en kleuren in design keukens zijn verre van alledaags. Onze design keukens zijn stuk voor stuk staaltjes van moderne esthetiek en spannende vormgeving, originele opstellingen, gedurfde afwerking en in het oog springende kleuren.

Er zijn maar weinig keukens die een warmhoudlade hebben. Natuurlijk kennen we de oven en de magnetron, maar de warmhoudlade is stukken minder bekend. Geen wonder dus dat mensen zich afvragen wat een warmhoudlade is. Wat kun je ermee en welke warmhoudlade ervaringen hebben mensen?

Wat is een warmhoudlade?

Een warmhoudlade is, zoals de naam al zegt, een lade waarin je gerechten kunt warm houden. Daarmee is echter niet alles gezegd. Zo zijn er warmhoudlades die alleen bedoeld zijn om gerechten warm te houden en warmhoudlades waarin je ook gerechten kunt opwarmen. Diverse merken, zoals Bosch, Aeg en Neff, hebben warmhoudlades in hun assortiment.
Een warmhoudlade is eigenlijk een klein inbouwapparaat dat je in je keuken kunt inbouwen. Ze zijn niet veel groter dan een bord of schaal, zodat ze wel je belangrijkste plates kunnen bevatten, maar ook niet al te veel ruimte innemen. Bovendien is een warmhoudlade altijd een designvoorwerp. Je plaatst ‘m vaak onder je oven of magnetron en dus moet hij er goed uitzien én bij je andere keukenapparaten passen.

Het voordeel van een warmhoudlade

De warmhoudlade is ideaal wanneer je je gerechten nog niet gelijk wilt opeten of wanneer een van je huisgenoten wat later thuiskomt. Je hoeft dan niet apart te koken en kunt erop rekenen dat je gerechten warm blijven. Ook wanneer je veel eters krijgt of een speciaal gerecht wilt bereiden, is een warmhoudlade ideaal. Je moet dan wel een lade hebben die ook geschikt is voor het opwarmen of langzaam garen van gerechten, maar je beschikt daarmee dan wel over een extra keukenapparaat waarin je je maaltijd klaar kunt maken.

Is een warmhoudlade nodig?

Een warmhoudlade is eigenlijk een luxe apparaat. Je hebt een warmhoudlade per se nodig, want je gerechten kunnen ook in je oven of magnetron nog even warm blijven, hoewel vooral in een magnetron de warmte ook zo weer is verdwenen.
Een warmhoudlade kost wel wat en neemt ook nog eens ruimte in. Als je er het nut niet van inziet of als je denkt prima te kunnen overleven met je bestaande apparatuur, kun je beter nog even wachten met de aanschaf. Bovendien is een warmhoudlade wel makkelijk als je een late eter krijgt, maar niet als er twee of drie personen later thuiskomen ­­– tenzij je drie warmhoudlades neemt natuurlijk, maar dat is ook weer overbodig.

Warmhoudlade ervaringen

Tot zover de theorie. Nu de praktijk: welke warmhoudlade ervaringen zijn er?
Er zijn nog niet veel mensen die een warmhoudlade hebben, maar wat we van ze horen, is positief. De warmhoudlade weet de temperatuur van de gerechten vast te houden, waardoor ze niet meer koud hoeven te worden geserveerd. Dat is natuurlijk precies waar de warmhoudlade voor is bedoeld, maar niet alle apparaten bewijzen zich ook in de praktijk. De warmhoudlade doet echter wat hij moet doen.
Wel problematisch is af en toe de montage. Warmhoudlades zijn er in verschillende afmetingen, van zo’n 29 cm breed tot 38 cm, en ze passen niet altijd perfect in het keukenontwerp. Dat vraagt om aanpassingen en die kunnen niet altijd goed worden gerealiseerd. Wil je dus een warmhoudlade, dan moet je er ook rekening mee houden dat hij past. Als hij niet past, moet je in een slecht geval zelfs de hele lade uit je hoofd zetten, want dan is er niets mee te beginnen. Ervaar jij het anders of heb je zelf warmhoudlade ervaringen? Deel ze dan hieronder! Heb je geen ervaring met warmhoudlade, maar wil je er wel één aanschaffen? Kom langs in de showroom en wij adviseren jou over de juiste warmhoudlade.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel