De wmo keuken

WMO-aangepaste-keuken

We hebben op KeukenErvaringen.nl al talloze keukens beschreven: hoekkeukens, eilandkeukens, budgetkeukens en duurdere keukens. Tot nu toe besteedden we echter geen aandacht aan een speciale keuken: de Wmo keuken. Nu is de Wmo keuken ook niet zomaar een keuken. Het is een keuken die deels gefinancierd kan worden uit de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo. In dit artikel bespreken we de Wmo keuken. De Wmo keuken staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning.

Wat is een Wmo keuken?

Zoals gezegd, is een Wmo keuken geen apart type keuken. De term “Wmo keuken” is meer een containerbegrip voor alle soorten keukens die met of dankzij de Wmo tot stand komen.
De Wmo is een wet die regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Ouderen, mensen met een handicap of mensen met psychische problemen kunnen via de Wmo bijvoorbeeld huishoudelijke hulp krijgen of een rolstoel aanvragen.
De steun die je op basis van de Wmo kunt krijgen, kun je niet alleen inzetten voor een rolstoel of huishoudelijke hulp maar ook voor een keuken. Nu zijn er natuurlijk wel regels aan de Wmo verbonden. Bovendien wordt de Wmo op gemeentelijk niveau uitgevoerd. Of en hoe je steun kunt krijgen en om wat voor bedrag dat gaat, kan daarom verschillen per gemeente. Niettemin kun je in de meeste gemeenten wel ondersteuning krijgen als je een Wmo keuken wilt.

Wmo – aangepaste keuken

Ieder mens verschilt en geen handicap of beperking is hetzelfde. Het is dan ook niet vreemd dat er geen pasklare Wmo keuken bestaat. Het is echter wel duidelijk dat de Wmo je kan helpen wanneer je keuken aangepast moet worden vanwege je beperking. Je kunt in dat geval een aanvraag indienen bij je gemeente, waarna je financiële ondersteuning kunt ontvangen. De tegemoetkoming die je ontvangt, kun je investeren in een aangepaste keuken. Die aanpassing kan van alles betekenen: van een verlaagd werkblad tot een speciale kraan voor mensen met een beperking. En wat dacht je van een ondiepe spoelbak of een uittrekbare snijplank? Bovendien zijn er zelfs mogelijkheden om het keukenblad 20-30 cm in hoogte te verstellen, zodat je nog beter bij het werkblad en de kraan kunt.
We gebruiken overigens bewust de term “tegemoetkoming”: een gemeente zal nooit je hele aangepaste keuken financieren vanuit de Wmo.

Onderrijdbare keuken wmo

Een andere aangepaste keuken of “Wmo keuken” is de “onderrijdbare keuken”. Dit is een keuken die speciaal bedoeld is voor personen in een rolstoel. Wie een rolstoel heeft, kan immers niet bij elke kast komen. Een kraan op een aanrecht is dan helemaal een drama: om daar bij te kunnen, moet je zelfs uit je rolstoel komen!

Een onderrijdbare keuken uit de Wmo biedt dan uitkomst: je beschikt daarmee over een aanrechtblad zonder onderkastjes, zodat je je rolstoel zo ver mogelijk onder het werkblad kunt rijden. Daardoor kun je redelijk zelfstandig je handen wassen en je maaltijden klaarmaken.
Natuurlijk lever je wel wat in: doordat je geen keukenkastjes onder je aanrechtblad hebt, mis je handige opbergruimte. Ook zijn staande keukenkastjes niet zo hoog. Je kunt er dan wel makkelijk bij, maar moet het toch met minder opbergruimte doen.

wmo keuken

Waar koop je een Wmo keuken?

De aanschaf van een Wmo keuken vraagt soms een lange adem. Wie een Wmo keuken wil, kan daarvoor niet terecht bij elke keukenzaak. Een aangepaste keuken of onderrijdbare keuken vraagt immers om expertise van de keukenverkoper en om inzicht in de zorgbehoeften van jou als consument. Gelukkig zijn er diverse keukenzaken die wel de mogelijkheid bieden om een Wmo keuken te leveren, ook al staat bij deze keukenzaak vaak geen Wmo keuken in de showroom omdat er simpelweg te weinig vraag naar is. Daarnaast zijn er ook keukenzaken die gespecialiseerd zijn in Wmo keukens.
Wil je een Wmo keuken, dan is het dus zaak om echt goed te zoeken naar een keukenzaak die je kan helpen.

Daarnaast moet je vooraf wel informeren bij je gemeente of je in aanmerking komt voor budget voor je Wmo keuken. Er zijn strikte regels aan Wmo-subsidies gebonden en bij een dure aanschaf als die van een Wmo keuken moet je voorkomen dat je buiten de boot valt en alles toch zelf moet betalen.
Overigens kun je al een Wmo keuken hebben vanaf zo’n € 2000, het bedrag waarvoor je ook een gewone keuken kunt krijgen. Wie dat zelf kan financieren, zal zich dan ook geen buil vallen wanneer de Wmo-subsidie niet wordt toegekend…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel