Doe het zelf: maak je eigen aanrechtblad van beton

We schreven er al eerder over: betonnen keukenbladen worden dé nieuwste keukentrend. Inmiddels zien we ook aan het verkeer op Keukenervaringen.nl dat consumenten betonnen werkbladen beginnen te ontdekken. Daarom speciaal voor de consumenten die zelf hun eigen betonnen aanrechtblad willen maken een tutorial: maak je eigen betonnen keukenblad.

Voordelen en nadelen van zelf een betonnen aanrechtblad maken

Het zelf maken van een betonnen aanrechtblad heeft voordelen en nadelen. Het belangrijkste voordeel is de prijs: waar je bij keukenspeciaalzaken al snel honderden euro’s kwijt bent, kost een eigen betonnen aanrechtblad je hooguit een paar tientjes. Bovendien kun je helemaal je eigen vorm en stijl kiezen. Ook niet onbelangrijk: de levertijd is een stuk korter…

Een belangrijk nadeel van een betonnen aanrechtblad is dat-ie al snel heel zwaar wordt. Daardoor kan het blad breken. Ook loop je het risico dat je keukenblad je keukenkastjes in elkaar drukt of beschadigd door het gewicht. Tenslotte mist gewoon beton de nodige versteviging en is het poreuzer dan een betonnen aanrechtblad dat bij een professionele fabriek vandaan komt.
Ben je echter een handige doe-het-zelver en zie je het zitten, dan volgt hier de handleiding.

Stap 1: maak de mal voor je betonnen keukenblad

Maak een mal voor je betonnen keukenblad. Voor de mal kun je het best wit gelamineerd spaanplaat gebruiken: dit materiaal is goedkoop en vlak en hecht niet.
Zorg dat de mal exact de vorm heeft van je keukenblad. Spaar ruimte uit op de plaatsen waar kranen, spoelbakken en andere diepliggende onderdelen komen. Nauwkeurig meten is een must: een kleine afwijking kan tot veel problemen leiden bij het aansluiten van de kraan of het plaatsen van de spoelbak. Zorg bovendien voor een vlakke ondergrond die waterpas is: een kleine oneffenheid kan later veel problemen geven of zelfs resulteren in een niet passend werkblad.
Bevestig de randen van de mal aan de onderplaat. Gebruik schroeven en zorg dat je die ook na het uitharden van het beton nog kunt verwijderen.

Tip: om een gladde afwerking te krijgen en om te voorkomen dat de mal straks moeilijk te verwijderen is, is het aan te bevelen om uitsparingen op te vullen met een passend materiaal, zoals bijvoorbeeld piepschuim. Kit alle voegen dicht, zodat je eindresultaat geen naden of bramen bevat. Afkitten voorkomt ook dat het beton weg kan stromen

Stap 2: zorg voor een goede wapening

Een wapening verzwaart je keukenblad, maar zorgt ook voor veel stevigheid. Gebruik daarom wapeningsstaal of ijzeren staven om je werkblad te verstevigen. Zorg wel dat de wapening zich midden in het beton bevindt en niet tot aan de onderplaat zakt of juist voor oneffenheden aan de bovenkant zorgt.

Stap 3: het echte werk! Giet je betonnen aanrechtblad

Bereken de hoeveelheid beton die je nodig hebt en zorg dat je in één keer een goede hoeveelheid aanmaakt. Je werkt van onder naar boven en een tekort aan beton kan leiden tot kleurverschillen in je werkblad. Kom je onverhoopt toch tekort, zorg dan dat de bovenlaag ook uit één mengsel beton bestaat.

Voor je betonnen werkblad kun je gewoon kant-en-klaar beton uit de bouwmarkt gebruiken. Meng het met grind en gebruik een kuipmenger om het beton goed te mengen. Je moet wel snel zijn, want beton hardt snel uit.
Klaar met mengen? Stort het beton dan in de mal. Gebruik een palmschuurmachine (die kun je bij sommige winkels heel goedkoop aanschaffen) om de lucht uit het beton te trillen. Hierdoor wordt het beton één harde massa, wat beter is voor de stevigheid.

Stap 4: uitharden en afwerken

Heb je het beton gestort en is de bovenkant van het werkblad helemaal glad en strak? Laat het aanrechtblad dan uitharden. Zorg dat het aanrechtblad vochtig blijft en wacht 4 dagen (of langer, afhankelijk van de omstandigheden) voor je de mal verwijdert. Beton heeft bijna een maand (circa 28 dagen) nodig om helemaal uit te harden. Te lang wachten kan echter problemen opleveren met het afwerken.

Verwijder de mal en schuur en polijst het aanrechtblad. Je kunt een gewone schuurmachine gebruiken (bijv. die uit stap 3), maar dat levert veel stof op en is niet heel gezond. Ook slijt de schuurmachine flink. Eventueel kun je daarom een natschuurmachine gebruiken.
Schuur het keukenblad en gebruik steeds fijner schuurpapier. Gebruik eerst 60, dan 120, 180, 200 en 400. Het cijfer zegt iets over de grofheid van het schuurpapier: hoe lager het getal, hoe grover.
Heel fijn schuurpapier (400 en hoger) geeft je betonnen aanrechtblad een gladde uitstraling. Voor het grove werk is echter grof schuurpapier nodig.
Let op: wanneer er nog luchtbellen in je betonnen aanrechtblad zaten, kunnen er na het schuren ‘putjes’ ontstaan. Je kunt deze, afhankelijk van je wensen, opvullen met een mix van puur cement, kleurstof, hechtemulsie en water. Zijn er weinig ‘putjes’ of vind je het wel mooi, dan hoef je ze niet op te vullen.

Geef je betonnen keukenblad tenslotte een afwerking met polymeercoating. Deze coating is verkrijgbaar bij speciaalzaken of via internet. De coating zorgt voor een vochtbestendige laag, waardoor je aanrechtblad tegen vuil kan. Pas de coating twee keer toe. Afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik kun je de coating ieder (half)jaar opnieuw aanbrengen. Polymeercoating is in verschillende varianten (mat, glans) verkrijgbaar. Let goed op wat je wilt, want het gaat om de uitstraling van je blad.

Betonnen aanrechtblad gieten? Dit heb je nodig

  • 4 delen zand/grind op 1 deel cement
  • Water: 0,4 keer het gewicht van het cement; hoe meer water, hoe zwakker het resultaat
  • De kleurstof is een percentage van het cement
  • Waterdichtingsvloeistof, 2% van het cementgewicht
  • Superplastificeermiddel – dit houdt het beton verwerkbaar bij weinig water

Zelf een betonnen werkblad gemaakt? We willen het zien!

Heb jij zelf je betonnen aanrechtblad gemaakt? Laat het ons weten! We komen graag met je in contact om je foto’s en je verhaal te delen! Toch een betonnen werkblad aanschaffen in plaats van zelf maken? Bekijk de betonnen werkbladen in de showroom en wij adviseren jou.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel