Downdraft systemen – ervaringen van gebruikers
Wat vindt u van de downdraft? Laat het ons weten!
Downdraft systemen zijn relatief nieuw. Daarom bevroeg onze redactie een aantal gebruikers op hun ervaringen met deze systemen. Lees ze, en deel uw ervaring met ons!
Wat is een downdraft systeem?
De downdraft is een afzuiger die achter de kookplaat, tussen of aan weerszijden van kookzones in het werkblad zit, en omhoog komt zodra afzuiging gewenst is. Lees meer over downdraftsytemen. En bekijk de voor- en nadelen.
Downdraft systeem vanwege eisen appartementencomplex
Eén van de mensen die we belden is Peter Schillemans. Hij heeft sinds 2012 een nieuwe keuken laten plaatsen inclusief een Novy inductieplaat met vier zones en links en rechts een Novy afzuigunit. Hij is heel tevreden met zijn aankoop. Peter: “Mijn downdraft systeem heeft voldoende capaciteit.”
Peter verhuisde in 1999 naar een appartement. Hij werd toen verplicht om een motorloze kap te nemen. “Nou, dat was ik snel zat. Een motorloze kap heeft absoluut geen capaciteit. Na korte tijd waren mijn kap, mijn plafond en mijn achterwand helemaal bruin. Toen ben ik op internet gaan kijken en heb ik me bij een keukenspecialist laten voorlichten. Downdraft systemen zijn duurder dan traditionele afzuigsystemen maar ik wilde best iets meer besteden, zolang mijn afzuiging maar goed is. Nu ik dit systeem heb ben ik dik tevreden. Het werkt vele malen beter dan een motorloze kap. Sinds een jaar heb ik een nieuwe keuken met deze Novy erin. Nog steeds zie ik geen sporen op de kunststof achterwand noch op het plafond,” zegt hij.
Anderen aanraden
“Zeker als je in een appartement woont zoals ik, zou ik een downdraft systeem iedereen aanraden. Een eilandkeuken biedt volop ruimte om het systeem te plaatsen. In een kleine L-vormige keuken zoals die van mij moet je het wel heel goed laten inmeten. Zou ik in een rijtjeshuis wonen, dan zou ik nog altijd kiezen voor de traditionele afzuiging naar buiten toe. Dat werkt volgens mij nog altijd het beste,” zegt Peter.
Onderhoud
Peter laat ons ook weten dat zijn Novy zeer geschikt is voor ‘poetshaters’ zoals hij. Hij houdt het systeem schoon met een doekje of met keukenpapier en eventueel met Cerafix. “Het systeem is makkelijk schoon te houden. Het enige wat je ziet van het systeem zijn de twee afzuigunits links en rechts van de kookzones, verzonken in het werkblad. Omdat er geen kap is scheelt het poetsen,” zegt hij.
Hoewel hij er ooit een keer de mist mee in is gegaan. “Ik heb twee keer een pannetje laten overkoken. Toen heb ik iets te rigoureus gepoetst met een wonderdoekje van Kruidvat en Dreft. Waarschijnlijk zijn er toen toch krasjes ontstaan. Dat doe ik nu niet meer. Maar qua gebruiksgemak werkt het systeem prima,” zegt hij.
Nooit meer je hoofd stoten
Familie Snoek-Dorenbos selecteerde een downdraft systeem vanwege twee heel andere redenen. Omdat beide partners lang zijn stoten ze vaak hun hoofd tegen een traditionele afzuigkap. Daarnaast vinden ze een afzuigkap niet altijd even fraai boven een keukeneiland. Zo kwam het dat ze zich verdiepten in alternatieve afzuigsystemen.
In de showroom van de keukenspecialist waar ze hun nieuwe keuken kochten, zagen ze een voorbeeld van een downdraft systeem. Ze kozen bij hun inductiekookplaat een Wave SDD2 in rvs uitgevoerd. “Het staat zeer mooi maar we hebben wel wat problemen omdat eigenlijk de afzuiging niet voldoende is. We onderzoeken of de afvoerbuis misschien te lang is en of hier iets aan te doen valt bijvoorbeeld door een tussenmotor te plaatsen voor meer afzuiging. Toch zou ik anderen nog steeds een downdraft systeem aanraden. Het is zeker een mooi systeem,” zegt Marco Snoek.
Downdraft systeem vanwege optisch resultaat
Waren afzuigkappen vroeger vooral functioneel vormgegeven, tegenwoordig is er meer aandacht voor materiaal, design en grootte. Afzuigkappen worden over het algemeen steeds kleiner en makkelijker schoon te houden. Downdraft systemen sluiten aan op deze trend en spreken liefhebbers van modern en minimalisme zeker aan. Dit was ook voor de familie Willems een reden om een downdraft systeem aan te schaffen. In 2012 kochten ze een unit van Wave Design, type S-DD2-L-FT. “Wetende dat het niet het ideale afzuigsysteem is, was een inbouw in het werkblad het enige compromis dat overbleef (constructie-technisch, optisch beeld en functionaliteit),” laat Arie Willems ons in een reactie weten.
Ervaring keukenspecialist
Arie: “Ik had op internet over dit systeem gelezen. We hebben een aantal showrooms bezocht. De reden dat we uiteindelijk voor Wave kozen is, dat deze het beste bleek te passen en omdat onze keukenspecialist er ervaring mee heeft,” vervolgt hij.
“Het uiterlijk en optisch geheel van de inbouw bevalt ons. Wat ons niet bevalt, is de prijs plus het feit dat er een grote luchtstroom vereist is voor een effectieve werking. We zouden dit systeem niet aan anderen aanraden omdat er voor de meeste situaties betere/goedkopere oplossingen zijn,” zegt hij.
Vermogen downdraft valt tegen
Familie Stuivenberg kocht in 2012 een downdraft systeem voor hun maatwerkkeuken. “Wij hebben best een specifieke situatie. Normaal gesproken bevindt de afzuiginstallatie zich dicht bij de downdraft, maar omdat wij een unieke keuken hebben, hebben wij een maatwerkoplossing. De motor van de afzuiging is zo’n acht meter van de downdraft verwijderd. Via een leiding onder de vloer staat de motor met de afzuiging in verbinding. Op zich zijn we wel tevreden over de kwaliteit van de verbinding, maar het vermogen van de afzuigkap valt tegen. Dat heeft misschien ook met onze situatie te maken, maar de afzuigkap zuigt nu te weinig af. Dat had beter gekund,” zegt Alex Stuivenberg.
Reageren?
Laat uw reactie hier achter:
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Hoi,
Ik wil graag en downdraftsysteem kopen maar hoor dat je keukenkastjes krom gaan staan door het vocht wat vrij komt.
Hallo Karina,
Wij hebben daar nog geen ervaringen mee.
Gr. Redactie