Drie grote mythes over afzuigkappen (en downdrafts)

gaggenau downdraft afzuigkap

Afzuigkappen en downdraft afzuigsystemen mogen zich verheugen in de warme belangstelling van keukenconsumenten. Er bestaan echter nogal wat misverstanden over afzuigkappen en downdrafts. KeukenErvaringen.nl bespreekt er drie.

“Filters zijn bepalend voor de werking van afzuigkappen”

Veel consumenten denken dat het aantal filters bepalend is voor de werking van een afzuigkap. Met andere woorden: hoe meer filters een afzuigkap heeft, hoe beter de afzuigkap werkt.
Dat is echter niet het geval, want de hoeveelheid filters in een afzuigkap kan juist averechts werken. Hoe meer filters een afzuigkap heeft, hoe lager de luchtsnelheid wordt en hoe groter de kans dat dampen niet snel genoeg worden opgezogen, zodat ze wegwaaien.
De oplossing: een afzuigkap met relatief kleine filters en een sterke motor.

“Downdraft afzuigkappen werken beter omdat deze dichter bij het vuur zitten”

Downdraft afzuigkappen zijn volgens consumenten én keukenverkopers beter dan de traditionele afzuigsystemen. Ze bevinden zich immers veel dichter bij het vuur en bij de kookdampen dan hoog opgehangen schouwen. In principe is die veronderstelling juist, maar omdat de downdraft afzuigkappen nog maar kort op de markt zijn, kunnen veel fabrikanten die veronderstelling niet waarmaken. Downdraft afzuigkappen zouden nog beter kunnen werken wanneer ze meer vermogen zouden hebben, zodat ze álle kookdampen en –geuren kunnen afvoeren.

bora-afzuigsysteem in werkblad

bora-afzuigsysteem in werkblad

“Elke goede afzuigkap is geschikt voor mijn keuken”

In de discussie over de aankoop van een afzuigkap wordt vaak gekeken naar het design, het merk en het vermogen van afzuigkappen. Consumenten denken dat een goede afzuigkap, van een goed merk en met voldoende vermogen, uitermate geschikt zijn voor hun situatie. Toch is dat niet per definitie waar. Alle huizen worden op hun eigen wijze gebouwd en hebben hun eigen ligging. Daardoor kunnen luchtstromen in huizen en keukens van woning tot woning verschillen. Wanneer daarmee geen rekening is gehouden tijdens het uitkiezen en monteren van de afzuigkap, kan de afzuigkap heel ineffectief zijn. Consumenten zouden daarom rekening moeten houden met de luchtstroming en kiezen voor een afzuigkap die geschikt is voor hun persoonlijke situatie. Alleen dan heeft een afzuigkap echt effect.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel