Dubbele spoelbak of enkele spoelbak?
Waarom een dubbele spoelbak?
De vraag of je moet kiezen voor een enkele spoelbak of voor een dubbele spoelbak komt simpelweg voort uit het feit dat de dubbele spoelbak bestaat. Was hij er niet, dan was de vraag er niet geweest. Dat klinkt natuurlijk heel logisch en plat, maar we kunnen het niet romantischer maken.
Dat de dubbele spoelbak bestaat, heeft te maken met design en met functie. Het is nog niet zo lang geleden dat we de keuken alleen maar gebruikten om eten te koken. Daarbij keken we niet verder dan de praktische kant: we kozen een keuken die tegen een stootje kan en waarin we konden doen wat we moesten doen. Grotere keukens met dubbele spoelbakken waren alleen voorbestemd voor mensen met veel ruimte, veel geld en veel tijd om er van te genieten.
Dat is inmiddels anders: we willen graag een keuken waarin we kunnen ontspannen. Bovendien wonen we wat ruimer dan een paar decennia geleden. Er is nu tijd, geld en ruimte voor een dubbele spoelbak en dan blijkt hij leuk én praktisch te zijn. Heb je geen tijd, geen geld of geen ruimte voor een dubbele spoelbak, dan neem je gewoon een enkele. Als je altijd een enkele gewend bent, is dat niet zo’n probleem. Moet je downgraden van een dubbele spoelbak naar een enkele, dan wordt het wat moeilijker.
Dubbele spoelbak: de voordelen en nadelen
Het belangrijkste voordeel van een dubbele spoelbak is de extra ruimte die je krijgt. Veel consumenten kiezen er vooral voor omdat ze dan gemakkelijk hun grote pannen kunnen afwassen. Dat wordt wat lastiger in een enkele spoelbak.
Bovendien kunnen ze meerdere dingen tegelijkertijd doen: ze kunnen in de ene spoelbak afwassen en tegelijkertijd in de andere hun groenten wassen. Andere consumenten gebruiken de ene spoelbak voor heet water en de andere voor koud water. Of de ene om af te wassen en de andere om de afwas in te laten afdruipen. Er zijn dus mogelijkheden genoeg.
Een nadeel kan zijn dat je moet inleveren op werkruimte. Daarom is het vooral handig om een dubbele spoelbak te kiezen wanneer je voldoende werkruimte overhoudt. Je moet bovendien goed weten wat je wilt: wanneer je geen praktische keuze maakt voor het gebruik van de spoelbakken, bestaat er een kans dat je er uiteindelijk vaak maar één gebruikt. Dan had je die ruimte beter kunnen besteden …
Een ander nadeel is dat je meer water gebruikt dan anders. Dat is minder goed voor een duurzame wereld en voor je portemonnee.
Een alternatief voor twee spoelbakken is één grote spoelbak. We schreven al over extra grote spoelbakken, maar je kunt ook kiezen voor een langwerpige spoelbak met een lage scheiding in het midden. Daarin kun je nóg beter pannen afwassen.
Een alternatief is een gewone of grotere spoelbak met een klein spoelbakje ernaast. Die kun je dan gebruiken voor je bestek of gewoon om je kopjes er in op te stapelen. Da’s duurzamer dan een hele grote spoelbak en scheelt ook nog eens een hoop ruimte op je werkblad.
Enkele spoelbak: de voordelen en nadelen
Een enkele spoelbak is ideaal wanneer je weinig ruimte in je keuken hebt of wanneer je niet op werkruimte op je aanrechtblad wilt inleveren. Heb je een vaatwasser, een kleine vaat of gewoon geen problemen met wat extra werk, dan is een enkele spoelbak een mooie oplossing. Eventueel kun je kiezen voor een extra grote spoelbak, zodat je voldoende ruimte hebt voor je grote pannen.
Een nadeel is wel dat je je vaat niet handig kunt scheiden. Bovendien kun je altijd maar één taak tegelijk doen. Ben je bijvoorbeeld gewend om je emmer onder de kraan te vullen, dan wordt het lastig wanneer je spoelbak net vol staat, want dan kan de emmer niet onder de kraan. Multitasken wordt dus lastig. Maar ach, als je leven daar juist ontspannener van wordt, waarom dan niet …?
Wil je meer weten over de voordelen en nadelen? Of twijfel je tussen een enkele spoelbak of dubbele spoelbak? Bezoek een showroom en wij adviseren jou over de beste keuze.
Meer artikelen lezen in deze categorie?
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is er nogal wat te doen geweest over negatieve (lees kankerverwekkende) effecten van restanten van afwasmiddelen. Naspoelen was toen het devies. De wasmiddelen zijn sindsdien alleen maar agressiever geworden. Een dubbele spoelbak lijkt me dus voor de zelf- en milieubewuste mens (geen vaatwasser!) nog steeds een aanrader!