Een aanrechtblad van hout: de voordelen en nadelen

We komen het niet zo heel vaak tegen, maar af en toe zien we het toch: een aanrechtblad van hout. Dankzij de warme uitstraling van hout en het feit dat ze maar zelden gebruikt worden, haal je met een houten aanrechtblad een eyecatcher van jewelste in je keuken. Maar hoe handig is een houten werkblad? In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van een houten aanrechtblad.

Een houten aanrechtblad: de voordelen

Houten aanrechtbladen worden het meest gebruikt door bezitters van een strakke designkeuken, maar toepassing in een landelijke keuken is ook prima mogelijk. Dankzij de vele massieve houtsoorten die we kennen, kun je dus voor iedere omgeving wel een geschikt aanrechtblad vinden. Bovendien heb je dankzij de unieke nerfstructuur altijd een uniek keukenblad!
Een ander belangrijk voordeel van houten aanrechtbladen is de tijdloosheid: hout is altijd te combineren en vergaat niet (zomaar). Een houten aanrechtblad kan dus vele jaren mee.
Voor de ecolezers onder ons: houten aanrechtbladen worden gemaakt van duurzaam geproduceerd hout. Met een houten aanrechtblad zit je dus snor…
Heel belangrijk is dat hout (nog) in grote voorraden beschikbaar is en dat het eenvoudig bewerkt kan worden. Daardoor kunnen praktisch al je wensen en eisen gerealiseerd worden. Wil je een strakke afwerking of een ronde sierlijst? Het kan. Wil je een halfronde of afgeschuinde onderkant? Zeg het maar, alles is te realiseren!

Houten aanrechtbladen: de nadelen

Hout is een natuurproduct en dat heeft een paar belangrijke nadelen wanneer je kiest voor een houten keukenblad. Allereerst is hout gevoelig voor vocht en warmte. Dat betekent dat hout kan rekken en krimpen in de zomer en winter. Grote temperatuurverschillen in je keuken kunnen de kwaliteit van het aanrechtblad aantasten. Omdat houten aanrechtbladen vaak niet uit één stuk worden geproduceerd, kan het probleem meevallen. Het is echter niet ondenkbeeldig dat je houten aanrechtblad toch wat problemen in je keuken veroorzaakt.

Daarnaast is een houten keukenblad niet waterdicht en wel krasgevoelig. Je kunt dus niet zomaar een vochtige doek of plasje water op je werkblad laten liggen. En voor het snijden van uien en andere gerechten heb je toch echt een houten snijplank nodig.

Een laatste nadeel: houten aanrechtbladen zijn onderhoudsintensief. Om ze in goede staat te houden, dienen ze bijna iedere maand geolied te worden. Heb je dat er voor over en ruim je watervlekken onmiddellijk op? Dan is een houten werkblad een goede keuze die bij veel mensen voor open monden zal zorgen! Mocht je vragen hebben? Klik dan op de button hieronder of breng een bezoek aan de showroom en wij adviseren je graag.

Stel hier uw vraag

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel