Een afzuigkap in je aanrechtblad? Het Kan!

We blijven het schrijven: ook in keukenland raakt men niet uit geïnnoveerd. Eén van de nieuwste trends in de keukens is de verweving van de keuken met keukenapparatuur. Niet langer meer een afzuigkap of kookstel dus, maar een afzuigkap ín je aanrecht en je pitten ín je keukenblad. Naast je spoelbak, vaatwasser en gewone besteklades natuurlijk. Wij van KeukenErvaringen.nl zijn diep onder de indruk… Blijf altijd op de hoogte van de nieuwste keukentrends en bekijk deze met eigen ogen in de showroom.

Afzuigkap in aanrechtblad

downdraft afzuigkap in het aanrechtblad bij keukenervaringenIn de achterliggende periode presenteerden diverse keukenmerken afzuigkappen die in het werkblad van de keuken is te integreren. Onder andere Bora afzuiging, Itho en KitchenAid brachten een variant op de vinding uit.

Het idee achter de afzuigkap in het werkblad is even simpel als doeltreffend: de afzuigkap neemt minder ruimte in dan een traditionele schouw. Bovendien bevindt de afzuiging veel dichter bij de pannen, zodat de kans op ‘ontsnapte’ luchtjes kleiner is. Met dat laatste spelen de keukenmerken in op een zichtbare trend dat mensen geen ongemak meer in de keuken willen ervaren.

De afzuigkap in het aanrechtblad is in twee varianten verkrijgbaar: een inschuifbare afzuigkap en een afzuigkap die écht in het aanrechtblad is geïntegreerd. Tot de eerste categorie behoort bijvoorbeeld KitchenAids Downdraft . Deze afzuigkap bevindt zich, indien niet actief, in het aanrechtblad en neemt daar ongeveer 90 bij 15 cm in beslag. Met één druk op de knop haal je de afzuigkap uit het aanrechtblad, waarna hij boven je pannen uittorent en zijn werk doet.

downdraft afzuigingen bij keukennervaringenTot de categorie afzuigkappen die echt in het aanrechtblad zijn ingebouwd behoort de Bora. De afzuigkap wordt gevormd door een spleet in het aanrecht, achter de kookpitten. Dankzij een dwarsstroming wordt de damp direct boven de pannen weggezogen, in het aanrechtblad. Onder het blad zorgt de motor voor de afzuiging van de etensluchten, naar buiten. De Bora wordt overigens geleverd mét een kookplaat, dus als één systeem.

Het vermogen van afzuigkappen in het aanrecht

Nieuwe technieken roepen nieuwe vragen op. Een veelgehoorde vraag is of de afzuigkap in het aanrecht wel effectief is. Foto’s van de fabrikanten tonen immers altijd alleen een pan die dicht bij de afzuigkap staat…
Helaas hebben we de kookplaatafzuiging nog niet kunnen testen.  KitchenAid, producent van de Downdraft, claimt echter dat het downdraft afzuigingen bij keukennervaringenafzuigsysteem een vermogen levert van 900m3 per uur. De meeste afzuigkappen hebben een vermogen van tussen 200m3 en 800m3 per uur en de Downdraft zou dus prima kunnen wedijveren met traditionele afzuigkappen. Daarbij moeten we niet vergeten dat een schouw ook vaak zo’n 90 cm bóven de kookplaat zit. Kookplaatafzuiging die zich naast of achter je pannen bevindt, moet dus prima in staat zijn om alle etensluchten af te kunnen zuigen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel