Een apothekerskast in je keuken

Een-apothekerskast-in-je-keuken-detail

Trouwe klanten van de apotheek kennen ‘m wel: de apothekerskast. Zo’n smalle, langwerpige kast die je helemaal naar buiten kunt trekken, waarna allemaal rekken tevoorschijn komen. We zien steeds vaker dat zo’n apothekerskast ook in de keuken wordt toegepast. Tegelijkertijd zijn er niet zo heel veel keukenzaken in Nederland die een apothekerskast kunnen leveren. In deze blogpost lees je alles over de voordelen en nadelen en mogelijkheden van een apothekerskast in de keuken.

Wat is een apothekerskast in je keuken?

Een apothekerskast in de keuken is een gewone apothekerskast, zoals je die kent van de apotheek, maar dan ingebouwd in de keuken. De kast bevindt zich vaak aan een uiteinde van het keukenblok, hoewel dat niet per se nodig is. Een apothekerskast kan namelijk op veel verschillende plekken in de keuken worden ingebouwd.
De apothekerskast is smal en hoog en je kunt de kast met een handgreep naar buiten trekken. Vervolgens krijg je toegang tot veel verschillende rekken, van boven naar beneden. Die rekken kun je gebruiken om je poeders, kruiden en andere keukenspullen te bewaren. Een apothekerskast is geen koelkast, dus je kunt ‘m alleen gebruiken voor artikelen met een lange houdbaarheidsdatum.

Apothekerskast keuken: de voordelen en nadelen

Een apothekerskast is vaak 30 centimeter breed. De hoogte is afhankelijk van de totale hoogte van je keuken. De kast is dus langwerpig en neemt door z’n beperkte breedte maar weinig ruimte in. Mocht je in de keuken nog 30 centimeter over hebben, dan zou je gemakkelijk een apothekerskast kunnen overwegen. Overigens is de kast bij sommige keukenzaken ook in breedtes van 40 en 45 centimeter verkrijgbaar.

Een belangrijk voordeel van de apothekerskast in de keuken is dat je binnen een beperkte breedte veel spullen kwijt kunt. Daar staat tegenover dat de kast niet geschikt is voor grotere en hogere spullen. Een pak muesli zal nog wel gaan, maar grotere voorwerpen worden moeilijk.

Een apothekerskast biedt dus wel efficiënte opbergmogelijkheden, maar is niet per se efficiënter als een gewone kast.

Wanneer je de apothekerskast uittrekt, kun je aan weerszijden bij de inhoud van de kast. Dat is makkelijk, want je hoeft dus nooit een speciale draai te maken, zoals bij gewone keukenkastjes. Ook hoef je niet om de kast heen te lopen om iets te pakken.

Een apothekerskast in de keuken heeft ook nog andere nadelen ten opzichte van een gewoon keukenkastje. De kasten zijn namelijk vanaf grote hoogte (soms rond de 2 meter) tot helemaal onderaan (zo’n 10 centimeter vanaf de grond) voorzien van rekken. Kleinere mensen moeten op hun tenen staan om voorwerpen uit de hoogste rekken te pakken, terwijl vooral langere mensen diep moeten bukken om iets uit de onderste rekken te pakken. Echt ergonomisch is een apothekerskast in de keuken dus niet.

Een laatste nadeel is dat de apothekerskast is voorzien van draadmanden. Dit zijn open mandjes. Mocht je dus knoeien of een lekkend pakje of potje neerzetten, dan loop je het gevaar dat de smurrie door heel je kast loopt. Dat is niet alleen niet fris, maar levert ook nog eens veel schoonmaakwerk op.

Een-apothekerskast-in-je-keuken-detail

Apothekerskast in de keuken: de mogelijkheden

Je las hierboven de belangrijkste voordelen en nadelen van een apothekerskast in de keuken. De kasten hebben standaard een breedte van 30 centimeter, maar kunnen eventueel nog wat breder worden geleverd. Sommige keukenzaken, zoals Keuken en Badwereld, bieden de mogelijkheid om een draaibare apothekerskast in de keuken te plaatsen. Daarbij kan dan het interieur van de kast naar links of rechts worden gedraaid, waardoor je nog gemakkelijker bij de inhoud kunt. Ook bij DBkeukens kunt u terecht voor een apothekerskast. Bekijk de apothekerskast in één van de showrooms.

Apothekerskasten in de keuken zijn niet overal verkrijgbaar omdat niet alle leveranciers ze aanbieden. Bovendien is de vraag naar deze kasten op dit moment beperkt en passen de apothekerskasten niet binnen elk keukenconcept en keukenbudget. Informeer er eens naar bij de betere keukenzaak!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel