Een grote keuken? 5 handige tips!

Een-grote-keuken,-bereikbaar-voor-iedereen-1

Natuurlijk wil je een grote keuken: lekker ruim, lekker licht en lekker luxe. Net als in de woonbladen en in de folders van keukenzaken. Want wees eerlijk: iedereen heeft toch een grote keuken? Not.

Maak van een kleine keuken een grote keuken

Natuurlijk willen we graag geloven dat we de enige zijn met een kleine keuken, maar dat is niet waar: veel Nederlanders moeten het doen met een matige tot middelmatige keuken. Dat je het idee krijgt dat dat niet zo is, is dus bezijden de waarheid. Toch is een grote keuken wel ideaal: dat biedt je veel werk- en opbergruimte en daar kun je nooit genoeg van hebben. Met onze vijf tips krijg je in ieder geval het gevoel dat je een grote keuken hebt. En dat is ook wat waard, want je gevoel doet heel veel! Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem contact op of kom langs in onze showroom.

1. Kies voor lichte kleuren

We hebben het vaker gezegd: met lichte kleuren haal je licht in de keuken. Dat lijkt een open deur, maar licht trekt licht aan. En dat geeft weer een ruimtelijk effect.
Kies dus voor een lichte keuken: wit is een heel gemakkelijke oplossing. Natuurlijk kun je ook voor een andere tint, zoals geel of grijs kiezen. Maak het in elk geval niet te donker. Zorg bovendien voor eenheid: in een kleine keuken is één kleur meer dan genoeg. Geen verschillende kleuren keukenkastjes dus!
Wie kiest voor een witte keuken, is trouwens helemaal niet ouderwets: er zijn prachtige moderne en stijlvolle keukens in wit te krijgen. Hoogglanskeukens zijn hier een voorbeeld van. De lak van een hoogglanskeuken weerkaatst het licht dat binnenkomt, hierdoor wordt de keuken lichter en ziet de keuken er direct een stuk groter uit.

2. Kijk verder dan je keuken

We schreven al eens over de roomdivider en over de trend om de keuken in de woonkamer te plaatsen. Wanneer je een kleine keuken hebt, kun je prima voor zo’n oplossing kiezen. Koop bijvoorbeeld een keuken met schiereiland of een kookeiland en plaats de roomdivider op de grens van je woonkamer en keuken. Je huis lijkt daar ruimer van en je kunt altijd uitwijken naar de kamer of naar de keuken.

3. Houd het netjes

Het klinkt als iets normaals, maar we blijven het zeggen: opruimen is het halve werk. Deel je keuken efficiënt in en laat niets slingeren. Zo krijg je orde en rust in je keuken (en in je hoofd) en lijkt de keuken een stuk ruimte. Bovendien is het ook nog eens veiliger!
Een handige stelregel: je keuken is pas netjes als je maximaal twee dingen moet optillen.

4. Benut je ruimte

Waarschijnlijk moet je woekeren met de ruimte in je keuken. Het is dan zaak om de keuken op de juiste manier te benutten. Je kunt dit doen door de muren optimaal te gebruiken: kies voor kastjes en planken. Een nadeel van veel kastjes is dat de keuken één groot magazijn lijkt dat tot de nok toe is volgebouwd. Dat moet je niet willen. Je kunt in dat geval kiezen voor open kastjes of voor store rekken.
Wanneer je wel tot aan het plafond kastjes plaatst – ideaal voor je bergruimte! – moet je wel even logisch nadenken: niet iedereen kan erbij en je wilt niet altijd een keukentrapje hoeven pakken. Berg daar dus de dingen op die je nauwelijks nodig hebt (waarom koop je ze ook?).
Nog steeds ruimtegebrek? Ga dan efficiënt met je ruimte om en draai gewoon wat schroeven in de muur. Kun je mooi je lepels aan ophangen zonder dat het je een meter ruimte kost!

5. Kies voor een smalle koelkast

Leuk, die koelkasten waar je het eten van de hele buurt in kunt opbergen, water kunt tappen en wat al niet meer. Is natuurlijk helemaal de bom, maar het kost veel ruimte. Niet handig dus. Kies voor een inbouwkoelkast of zet je koelkast desnoods in de bijkeuken.
Bijkomend voordeel: je moet wederom woekeren met je ruimte en daardoor koop je minder in. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Handig!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel