Een keuken kopen, waar moet je op letten?

Keuken-kopen

Voordat je een nieuwe keuken koopt, denk je veel na over hoe je ‘m wil hebben. Je bedenkt wat je wel en niet wilt, kijkt eens goed om je heen en bepaalt wat je er voor over hebt. Dat zou genoeg moeten zijn, zou je denken. Toch zijn er nogal wat zaken die wel eens over het hoofd worden gezien. Dat kan hele vervelende consequenties hebben. We zetten er vier op een rijtje.

Professionaliteit

Wie een keuken koopt, is al gauw € 10.000 tot € 15.000 kwijt. Dat is niet niks. Daarom zijn er veel consumenten die aan alle kanten wat van de prijs proberen af te krijgen. Sommige consumenten kopen een keuken uit de showroom, anderen kiezen voor goedkopere apparatuur en weer anderen pakken de keuken dan zelf wel aan. Dat laatste is goed mogelijk als je een beetje handig bent. Maar als je een beetje niet handig bent, kun je grote problemen veroorzaken. Wat dacht je van elektrische schokken, brandgevaar en lekkende leidingen? Loopt dat niet zo’n vaart? Grote kans van wel! En iets wat op het eerste gezicht goed lijkt, kan na jaren toch defecten vertonen – met alle gevolgen van dien.
Kies dus voor professionaliteit. Je kunt de keuken laten zetten door een professionele vriend, door een specialistisch bedrijf of gewoon door de monteurs van je keukenzaak. Bovendien kun je met keukenzaken afspreken dat je samen de keuken zet – dan kun je rekenen op een lagere prijs en op deskundig advies. Een aanrader!

Keukenverlichting

Licht in je keuken is heel belangrijk. Dat merk je als geen ander als je een keuken hebt: met goede spotjes zie je veel en zonder goede spotjes ontstaan er gevaarlijke situaties. Je ziet dan bijvoorbeeld niet goed waar je mee bezig bent of ziet bepaalde dingen over het hoofd. Levensgevaarlijk!
Toch wordt verlichting in de keuken nog wel eens over het hoofd gezien. Logisch, want in de showroom zie je een zee van licht. Dan valt het niet zo op dat een keuken maar matige verlichting heeft. Zodra de keuken is geplaatst, beginnen de problemen.
Let daarom goed op de verlichting in de showroomkeuken. Kun je daar onverhoopt weinig aan doen? Kies dan voor een krachtige keukenlamp die het slechte licht compenseert: zo wordt je keuken toch iets veiliger!

Kookeiland

Het kookeiland is erg in trek. Logisch, want het is een trend, een luxeproduct en gewoon een mooie oplossing. Toch zijn er consumenten die zo graag een kookeiland willen dat ze de rest vergeten. Dan kopen ze een kookeiland en komen ze er later achter dat ze toch wel erg weinig bewegingsruimte of opbergmogelijkheden hebben…
Wees daarom nuchter en koop alleen een kookeiland als er echt ruimte voor is. Zorg bovendien dat je kookeiland zo wordt geplaatst dat je de keukendriehoek volledig kunt blijven benutten. Dat is ergonomisch en gewoon comfortabel!

Afzuigkap

Een afzuigkap kan veel geld kosten. In de showroom zie je vaak mooie afzuigkappen die ook nog eens goed hun werk lijken te doen. Maar… in een keukenzaak heb je niet te maken met echte keukendampen, waardoor je een afzuigkap nooit goed kunt testen. Daarom is er een kans dat je een afzuigkap kiest die niet voldoende vermogen heeft. Je blijft dan altijd met vervelende etensgeuren zitten. Voorkom dat probleem en kies voor een praktische afzuigkap met voldoende vermogen. Vaak betaal je dan iets meer, maar dat vergeet je zo. Een stinkende keuken confronteert je daarentegen elke dag weer met je miskoop…

Merken apparatuur

Elke keukenzaak levert keukens eigenlijk standaard met bepaalde apparatuur. Deze apparatuur wordt grootschalig ingekocht, waardoor de prijzen door keukenzaken laag kunnen worden gehouden. Dat betekent echter wel dat je, wanneer je een scherp geprijsde keuken wilt, eigenlijk aan de apparatuurmerken vastzit. Vaak zijn de merken van redelijke tot hoge kwaliteit, dus hoef je je niet veel zorgen te maken. Je moet dan echter ook nog kijken naar de functies die de apparaten bieden. Ben je op zoek naar een stoomoven met een bepaald vermogen, maar biedt de standaardapparatuur die optie niet, dan moet je toch kijken of er een alternatief is. Dat kan op zijn beurt weer een hele zoektocht met zich meebrengen omdat je goede, betaalbare en mooie keukenapparaten wilt.
Is de standaardapparatuur niet genoeg? Kijk dan welke opties er zijn. Je kunt die opties laten presenteren door de keukenzaak, maar je kunt eventueel ook je apparatuur bij een andere zaak halen. Dat is echter wel weer lastig qua afmetingen en/of garantie.
Let op: zodra je kiest voor andere opties dan de standaardopties die de keukenzaak je biedt, verandert er wat aan het prijskaartje. Soms schieten de prijzen flink omhoog omdat de keukenzaak voor jouw favoriete merk nou net geen groot contract heeft afgesloten. Even goed informeren dus!

Advies

De bovenstaande tips kunnen je het idee geven dat je alles zelf maar moet uitzoeken en dat een keukenzaak je geen deskundig advies geeft. Dat hoeft niet zo te zijn. Heb je wel het idee dat je keukenverkoper zich niet druk maakt om wat je koopt? Stop dan met onderhandelen en ga naar een keukenzaak waar kwaliteit en advies wel hoog in het vaandel staan. En oriënteer je vooral goed op de verschillende mogelijkheden. De onderstaande artikelen bevatten veel tips:

–          Keuken kopen in Duitsland: wel of niet doen? + 4 tips

–          Keuken kopen: welke stijl kies je?

–          De verborgen kosten van een nieuwe keuken

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel