Een koelkast met 4 deuren

4-deurs-koelkast

Wij westerlingen zijn rijk. Waar sommige mensen op de aarde nog geen geld hebben om eten te kopen, is onze koelkast vaak te klein. Daar wordt voor een deel ook aan bijgedragen door het feit dat etenswaren steeds langer houdbaar zijn. En op tv zien we natuurlijk die gigantische Amerikaanse koelkasten waarvoor je bijna een extra keuken nodig hebt. Ook in Nederland komen steeds meer grote koelkasten voor. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan de koelkast met 4 deuren.

De “Amerikaanse koelkast”

De term “Amerikaanse koelkast” wordt vaak gebruikt voor een koelkast met 4 deuren. Dat is echter deels onjuist: de Amerikaanse koelkast valt op door zijn ronde vormen en felle kleuren, maar heeft niet perse 4 deuren. Je hebt ook Amerikaanse koelkasten met 1 deur of met 2 deuren. Wel klopt het beeld dat Amerikaanse koelkasten gemaakt zijn alsof je een jaar op de inhoud moet kunnen overleven: Amerikaanse koelkasten zijn groot en vaak leggen ze meer aandruk op design dan de traditionele witte koelkasten waar wij allemaal mee groot zijn geworden (en nog worden).
De koelkast met 4 deuren kennen we in Nederland een stuk minder. Nu worden er ook nog niet zo veel van gemaakt, maar alles wat er te koop is, lijkt vooral bestemd voor de horeca: grote vierkante apparaten op pootjes, bedoeld voor vis, varkens en ander voedsel.
Met een koelkast met 4 deuren bedoelen we trouwens ook echt een koelkast: veel koelkasten met 4 deuren bestaan uit een boven- en ondergedeelte. De bovenbouw biedt toegang tot een traditionele koelkastindeling met schappen. De onderbouw biedt ruimte tot laden waarin je etenswaren kunt opbergen.

Voordelen en nadelen van een koelkast met 4 deuren

Toch komen er steeds meer koelkasten met 4 deuren in Nederland. De reden daarvoor is voor een deel de vraag van consumenten en voor een deel de gedachte dat er eerst aanbod moet zijn om vraag te creëren. Geïnspireerd door tv-programma’s en door verlangen – “dat wil ik ook!”—kopen steeds meer consumenten een koelkast die zo groot is dat hij direct de aandacht van keukenbezoekers weet te vangen. Daarmee hebben we gelijk een nadeel te pakken: koelkasten met 4 deuren zijn erg groot. Je moet er dus wel ruimte voor hebben.
Zoals je hierboven al kon lezen, zijn koelkasten met 4 deuren vaak ook echt alleen koelkasten. Voor je diepvriesproducten heb je dus een – jawel – diepvries nodig. Grote kans dat mensen met een grote koelkast ook een grote diepvries willen. En dus heb je nog eens extra ruimte nodig.
Wie die ruimte heeft, kan echter gerust een koelkast met 4 deuren en een aparte diepvries met 4 deuren kopen. En heb je wat minder ruimte? Niet getreurd, er zijn ook koelvriescombi’s met 4 deuren. Veel consumenten zijn wel “bang” dat zo’n grote koelkast ontstellend veel energie zal opslurpen. Dat fabeltje kunnen we echter ontkrachten: alle fabrikanten van apparatuur doen hun uiterste best om hun apparaten zo energiezuinig mogelijk te maken. Veel koelkasten met 4 deuren hebben gewoon het A-label.
Een voordeel van zo’n grote koelkast is dat je achter die 4 deuren veel kwijt kunt. Handig als je geen zin hebt in winkelen of als je een grote groep eters verwacht. Koop je zo’n grote koelkast echter voor een tweepersoonshuishouden? Dan kun je misschien beter nog even goed nadenken, want een volgepropte koelkast levert een grotere kans op bedorven etenswaren op. Dat geld had je je dus kunnen besparen.

4-deurs-koelkast-in-gebruik

Koelkast met 4 deuren: waar kun je uit kiezen?

Zoals we al schreven: op dit moment zijn er nog weinig koelkasten met 4 deuren voor consumenten. daar komt wat verandering in. Onlangs introduceerde Sharp een serie vierdeurskoelkasten. Daarnaast kun je terecht bij Samsung. Let op: Samsung heeft het over 4 deuren, maar in werkelijkheid zijn het 2 klapdeuren en 2 laden. Dat doet ons denken aan een vijfdeursauto waarbij de kofferklep ook als “deur” wordt gerekend. Verder vonden we nog de Beko GNE114612X die ongeveer de helft goedkoper is dan de koelkast met 4 deuren van Samsung en de Kupperbusch KE9800-0-4T Vier koelkasten dus van uiteenlopende merken. Maar niet getreurd: in de toekomst komen er gegarandeerd meer. We zijn benieuwd welke merken ze straks aanbieden…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel