Een mooie achterwand voor je keuken

Achterwand-keuken-hoofdfoto

Een mooie keuken eindigt niet bij een mooi keukenblok en een bijpassend aanrechtblad. Je keuken bestaat immers ook nog uit wanden. Hoe geef je die een mooie uitstraling? En hoe zorg je dat je aanrechtblad eruit springt? Dat kan met een achterwand of spatrand. Ben je na het lezen van onderstaand artikel benieuwd hoe de achterwanden er in het echt uitzien? Bezoek dan de showroom.

Achterwanden en spatranden

Met de achterwand bedoelen we de hele zichtbare achterwand van je keuken. Als we het over een spatrand hebben, hebben we het alleen over een rand tot circa 30 centimeter boven je aanrechtblad. Een achterwand bedekt dus (bijna) de hele zichtbare muur van je keuken, terwijl een spatrand alleen bedoeld is om spetters snel te kunnen verwijderen.

Keukenachterwand-spatrand

Moderne keukenachterwand

De tijd van een achterwand die helemaal werd betegeld met 15×15-tegels ligt ver achter ons. Allerlei designontwikkelingen hebben ertoe geleid dat een volledig betegelde achterwand even helemaal niet meer in is. Tegelijkertijd zien we dat er steeds minder keukens met bovenkastjes komen. Daardoor ontstaat een keukenblok met een bijna kale achterwand.
Het gevolg is dat de mogelijkheden én de uitstraling heel anders zijn. Op welke manier kun je je keuken nu aankleden? We bespreken in dit hoofdstuk een aantal mogelijkheden.

Keukenachterwand van tegels

Dat bepaalde tegelsoorten ouderwets zijn geworden, betekent niet dat tegels helemaal niet meer kunnen. Met tegels kun je je keuken namelijk heel persoonlijk maken. Juist op het gebied van tegels zien we hele mooie trends. De belangrijkste trend van dit moment, die we overigens ook in de badkamer én buiten zien, is zo groot mogelijk. Tegels van 60 x 30 cm of nog groter zijn dan geen uitzondering.

Die tegels moeten overigens, ook in lijn met de huidige trends, wel een natuurlijke kleur hebben. Bruin of oranje is al lang niet meer “toegestaan”, maar zwart, antraciet, grijs en houtlook mogen dan weer wel. En eerlijk is eerlijk, die kleuren passen ook helemaal bij de keukens van nu. Het moet dan ook geen grote moeite zijn om eenheid in je keuken te creëren.

Veel tegels zijn tegenwoordig trouwens niet meer in een vierkant formaat te krijgen. Op dit moment doen verticale tegels het heel goed. Die hoor je niet te stapelen, maar in verband te leggen. De achterwand wordt daardoor strak, maar het resultaat is wel rustiger dan wanneer je alle tegels op dezelfde manier boven en naast elkaar zou plaatsen.

Tip: Niet elke maat is geschikt voor elke keuken. Als je een kleine keuken hebt, kun je maar beter een wat kleiner maatje kiezen. Dat levert je veel rust op in je keuken.

Keukenachterwand-tegels

Spatrand van tegels

Tegels zijn ideaal voor spatranden. Je kiest in dat geval voor een rand van zo’n 25 centimeter die je combineert met één van de onderstaande opties, zoals krijtbordverf of betonstuc. Je kunt de spatrand zelfs van betonstuc maken en dat weer combineren met iets anders. Een spatrand is vooral praktisch, maar als je ‘m goed uitkiest, kan hij perfect in het design passen!

Opbergachterwand

Er is, behalve het kookeiland, geen keukenblok zonder achterwand. Dat brengt keukenontwerpers en keukenstudio’s op innovatieve ideeën. Keukenmerken, zoals Siematic en Poggenpohl, ontwikkelden oplossingen waardoor je de achterwand kunt gebruiken om je spullen op te ruimen. Zo kun je in de achterwand bijvoorbeeld nissen maken of kiezen voor open vakken. Je kiest dan dus niet voor een keukenkastje of bovenkast, maar voor een vrije ruimte met opbergmogelijkheden. Tegels zijn in dat geval vaak geen goed idee omdat het ontwerp dan niet meer tot zijn recht komt. Je kunt voor de wandbekleding dan kiezen voor een andere optie, zoals behangen, schilderen of stuken.

Keukenachterwand-opbergruimte

Behangen

Behang in de keuken lijkt niet de meest praktische oplossing. Wanneer je niet kiest voor afwasbaar behang, kun je het namelijk moeilijk schoonmaken. Behang van papier of vinyl is dan een ramp, want vlekken krijg je er vaak met geen mogelijkheid meer uit. Toch kan behang wel een interessante oplossing zijn. Behang is immers in nog veel meer soorten te verkrijgen dan tegels. Bovendien is het goedkoper en kun je het sneller aanbrengen en weer verwijderen.

Als je favoriete behangetje niet verkrijgbaar is als afwasbaar behang, kun je ervoor kiezen om het behang te lakken. Behangspeciaalzaken verkopen daarvoor speciale behanglak. Eventueel is blanke lak ook een optie. Als je het goed doet, kun je er zelfs een hete pan soep tegenaan smijten zonder dat er vlekken achterblijven (wel eerst even testen…)!

Keukenachterwand-behang

Krijtbordverf

Elke keuken heeft wel een kalender en memobord. Dat is mooi, maar moet wel passen binnen je ontwerp. Bovendien moet je de kalender en het memobord nog ergens kunnen ophangen. Met krijtbordverf maak je in ieder geval het memobord overbodig.
Krijtbordverf koop je goedkoop bij schilderswinkels of andere speciaalzaken. Een beetje speciaalzaak heeft zelfs meerdere verschillende kleuren, zoals roze, blauw, groen en zwart.
Je brengt de verf gemakkelijk aan op de achterwand en kunt daarna op je muur krijten. Leuk, creatief en handig. En als de muur onverhoopt toch beschadigd raakt, kun je er snel weer overheen verven.
Krijtbordverf past niet bij alle keukens, maar komt vooral in landelijke of hele strakke keukens goed tot z’n recht.

Tip: Ben je niet bang om eens wat anders te proberen? Beschilder dan een dwarswand van je keuken helemaal met krijtverf. Cool en handig!

Keukenachterwand-krijtbordverf

Betonstuc of beton ciré

Eén van de nieuwste trends in de keuken is beton ciré, een betonstuc. Beton ciré is een afwerkingsproduct voor wanden die erg op beton lijkt. Je brengt het echter aan als stucwerk.
Beton ciré komt vooral tot z’n recht als je een aanrechtblad van beton hebt. Achterin dit e-boek vind je een artikel waarin we uitleggen hoe je zelf een aanrechtblad van beton kunt maken. Met wat technische aanpassingen kun je de handleiding ook gebruiken om een aanrechtblad van beton ciré te maken. Door een aanrechtblad van beton of beton ciré te combineren met een achterwand van beton ciré, geef je de indruk dat de wanden overlopen in het aanrechtblad. Dat levert gegarandeerd enthousiaste reacties op!

Een-mooie-achterwand-voor-je-keuken-beton-stuc

Glas

We zien dat glas steeds belangrijker wordt in de keuken. Op dit moment worden er al aanrechtbladen van gehard glas geproduceerd. Ook achterwanden volgen deze trend. In plaats van tegels kies je dan voor een achterwand van glas. Dit kan echter niet zomaar glas zijn: dat splintert te snel, waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Als je een achterwand van glas wilt, moet je dus kiezen voor gehard glas. Dat is wel duurder, maar de kans op snijwonden en slagaderlijke bloedingen neemt er wel door af.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel