Een naad in je keukenblad: waar moet je op letten?

Wie een forse keuken koopt óf kiest voor een hoekkeuken moet bij de aankoop rekening houden met de keuze voor een werkblad. Het is immers goed mogelijk dat het gekozen werkblad moet worden gezaagd en verlegd, waardoor je een naad in je werkblad krijgt. Kies je voor een werkblad van natuursteen, dan kan een naad in je aanrecht onvermijdelijk zijn. Waar moet je op letten?

Waarom een naad in je aanrechtblad?

Veel consumenten willen graag een aanrechtblad zonder naad. Begrijpelijk, want dat is vaak het mooist. Toch kan het gebeuren dat je in je hoekkeuken of extra lange keukenblok kiest voor een aanrechtblad dat niet uit één stuk leverbaar is. In dat geval wordt het aanrechtblad, al dan niet met draagconstructie, in meerdere delen geleverd. Er ontstaat dan een kier of naad tussen de aanrechtbladen die met kit zorgvuldig wordt afgedicht.

Het is ook mogelijk dat een aanrechtblad in delen wordt gezaagd omdat er anders te veel spanning op zal staan, waardoor andere problemen ontstaan.
Afhankelijk van de professionaliteit van je keukenzaak kan de naad blijvend zichtbaar of bijna onzichtbaar zijn. Een naad is in sommige gevallen gewoon onvermijdelijk: de meeste consumenten zullen er niet voor kiezen.

Plaatsing van de naad in een aanrechtblad

Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn. Wanneer je dus een keuken koopt die over de gehele lengte langer is dan 304 cm dan is de kans groot dat er hoe dan ook ergens een naad in je keukenblad verschijnt. Let op: deze naad wordt niet altijd op de bouwtekening van je keuken vermeld. Voorkom verrassingen en informeer eerst of er een naad aanwezig zal zijn.

De keukenmonteurs zullen alles in het werk stellen om je keukenblad zo mooi mogelijk te plaatsen. Blijkt je keuken 10 cm langer te zijn dan je keukenblad, dan zullen ze, als het goed is, niet een volledig aanrechtblad én een stukje van 10 cm in je keuken plaatsen. Om te voorkomen dat je zo min mogelijk last hebt van de naad, kiezen keukenmonteurs vaak om de naad net naast je kookplaat te plaatsen of om de naad in de hoek van je hoekkeuken te laten vallen. Meer informatie hierover? Breng een bezoek aan de showroom en wij vertellen alles erover!

Waar moet je op letten bij een naad in je aanrechtblad

Het gebruik van twee of meer werkbladen kan problemen opleveren: een kleine oneffenheid in het blad kan je keuken een lelijke uitstraling geven. Wanneer je ene blad, om welke reden ook, krom gaat staan of opzwelt, kan je hele keuken beschadigd raken.

Het is daarom zaak om goed te overleggen waar de naad in je aanrechtblad komt. Zorg voor goede en duurzame kit en bel de keukenzaak zodra het kit begint te slijten. Zorg ook dat de klimaatinvloed op de verschillende delen niet te groot is. Door alle intensieve warme/vochtige keukenactiviteiten op één werkblad te doen, kan die ene helft van je werkblad zich anders gedragen dan de andere helft.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel