Een retrokeuken

Retro-keuken

We schreven het al eens in ons artikel met keukentrends voor 2013: retro en vintage zijn in. Sinds we het artikel schreven, zijn er al weer 2 jaren verstreken. Retro en vintage zijn gewoon geworden en niet meer zo trendy als toen. Toch snakken veel mensen naar een vleugje klassiek. Mocht je ook een retrokeuken willen, dan vind je in dit artikel inspiratie genoeg…

 Waarom zou je kiezen voor een vintage keuken?

Retro was een aantal jaren geleden helemaal hip: iedereen wilde retro. Die tijd lijkt een beetje achter ons te liggen, maar de winkels staan nog steeds boordevol met retroartikelen. Er is ook zeker vraag naar, maar het eerste enthousiasme van een paar jaar geleden lijkt wat bekoeld.
In keukenland zien we de retrotrend niet echt doorzetten. Er zijn best heel veel consumenten die een klassieke keuken willen, maar dat is niet per se een keuken met een jaren 50-look. Wie op zoek is naar een retro- of vintagekeuken kan zeker zijn slag slaan, maar moet wel even goed zoeken.
Maar waarom zou je kiezen voor retro? Eigenlijk zijn alle verklaringen psychologisch van aard. Trendwatchers menen dat de economische malaise een bijdrage heeft geleverd aan het verlangen naar vroeger: toen was alles beter en hadden we meer geluk dan nu – denken we. Een verlangen naar nostalgie voedt het verlangen naar oude voorwerpen. En die oude voorwerpen doen ons weer verlangen naar vroeger.

Wanneer kies je voor een retrokeuken?

Allereerst kies je natuurlijk voor een retrokeuken wanneer hij je aanspreekt. Alleen als je het vertrouwen hebt dat je het de komende 15 jaar wel in zo’n keuken uithoudt, moet je er voor kiezen. Natuurlijk kun je kiezen voor een retrokeuken omdat dat zo hip is, maar als zo’n keuken niet bij je past, verlies je al je motivatie wanneer de keuken over een paar jaar toch wat achterhaald is.
Een retrokeuken kies je het beste wanneer je een nieuwe keuken gaat aanschaffen. Natuurlijk kun je met wat schilder- en timmerwerk ook je huidige keuken verbouwen tot een retrokeuken, maar retro gaat wel iets verder dan een likje verf. Wanneer je echt een retro-uitstraling wilt, moet je ook zorgen dat je keuken alle details heeft van een echte retrokeuken. Een omgebouwde moderne keuken uit de jaren 90 doet dan afbreuk, hoe mooi hij ook was.

Het voordeel van een moderne jaren 50-keuken

Denk je even in hoe een keuken er 70 (!) jaar geleden uitzag: vaak onbestemd bruin en met zo’n aluminium ribbelaanrechtblad. Als er al apparaten aanwezig waren, waren het vaak een oven met een paar standen en een doorloopkoffiezetapparaat. Niks magnetron, waterkoker en quooker!
Kom daar nog eens om in 2015…
Wie nu kiest voor een jaren 50-keuken, kan ongelimiteerd genieten van alle hedendaagse gemakken. Natuurlijk kies je voor een fornuis met 3 ovens en voor een koffiemachine. En natuurlijk neem je een aanrechtblad van hout of graniet. Het kan immers en je hoeft echt niet in te leveren op comfort om een klassieke keuken te nemen. Want bij een retrokeuken speelt gevoel een belangrijke rol. Met een paar slimme ingrepen creëer je een heerlijk nostalgisch gevoel zonder dat daarvoor al het gemak de deur uit moet.

Zelf een retrokeuken inrichten

Als je kiest voor een retrokeuken, hetzij dat je ‘m nieuw aanschaft of dat je je bestaande keuken verbouwt, moet je zorgen dat effect zo realistisch mogelijk is. Kies dus voor de gebruikelijke uitstraling van toen: een zwart-wit geblokte vloer, bloemetjesbehang en pastelkleuren. Natuurlijk hoeven niet alle muren flower power te zijn, maar één accentwand met een jaren 50-motief of in pasteltinten doet heel veel goeds!
Wanneer je de meest in het oog springende zaken hebt aangepakt, kun je de rest wat minder groots aanpakken. Kies voor heerlijk antieke voorwerpen, zoals een fotolijstje hier, een bonenmolen daar en een mooie nostalgische koelkast en dito prullenbak. Met accessoires maak je het geheel af, zonder dat je daar grote bedragen in hoeft te investeren. Jaren nostalgie verzekerd!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel