Een schone keuken in een handomdraai

Schone-keuken

Een schone keuken heeft veel voordelen. Zo is het niet alleen hygiënisch, maar ook veiliger. Maar als je even de hand licht met het schoonmaken van je keuken, wordt het al snel een grote puinhoop. Hoe kun je de keuken schoonhouden met zo min mogelijk moeite? Door gewoon, net als in elke ruimte, elke dag wat te doen. Je merkt nauwelijks dat het je tijd kost, maar ziet wel de gevolgen als je het een dagje overslaat. Lees onze handige tips hieronder.

Waarom je keuken schoonmaken?

We schreven het al: een schone keuken heeft veel voordelen. Allereerst is een schone keuken hygiënisch. Je voorkomt dat er allerlei etensresten gaan rotten of dat bacteriën de kans krijgen om zich te verspreiden. Daardoor neemt de kans op ziekten en ongedierte af.
Schoonmaken is daarnaast ook beter voor de veiligheid. Je voorkomt glij-, snij- en valpartijen en leeft dus gezonder.
En wat dacht je van het psychologische effect? Niets maakt je onrustiger dan de puinhoop in huis – en in je keuken. Door je keuken netjes te houden, kweek je dus ook wat rust in je hoofd.

Keuken schoonmaken: tips

Je kunt je keuken dus maar beter schoonhouden. Door elke dag even de belangrijkste dingen op te ruimen, creëer je veiligheid en rust. Nu lijkt het elke dag weer veel werk, maar je kunt je keuken al in een paar minuten schoon hebben: gewoon een kwestie van bijhouden!

Wat moet je elke dag doen?

  • Laat de vaatwasser draaien. Mocht je te weinig vaat hebben, dan kun je overwegen om ‘m eens in de twee dagen zijn werk te laten doen. Inruimen en uitruimen is zo gepiept en je hebt geen stapel vuile vaat meer op je aanrecht;
  • Wat je gebruikt hebt, ruim je op. Wij raden je aan om alle ingrediënten die je in je eten verwerkt, op te ruimen zodra je ze niet meer nodig hebt. Kunnen ze niet in de weg staan en kun jij geen fouten maken.
    Wacht je liever tot na het eten? Ruim dan alles in één keer op;
  • Ruim de rommel op. Lege doosjes en verpakkingen gaan in de oudpapierdoos of vuilniszak. Scheid de producten duurzaam. Dat is beter voor het milieu;
  • Maak je aanrecht schoon. Met dit punt kun je maar beter wachten tot je aanrecht helemaal leeg is. Zo voorkom je dat je alles nog een keer moet verplaatsen. Maak je aanrechtblad schoon, verwijder restjes uit de gootsteen en geef eventueel de achterwand een beurt. Dan glimt je aanrecht weer. En het kost je maar een paar minuten;
  • Zuig de keuken. Vegen mag natuurlijk ook, maar het gaat er maar om dat de vloer schoon is. Daarmee voorkom je dat je etensresten door je hele huis meeneemt én maak je de keuken gelijk een stukje veiliger.

Schone-keuken

Andere tips voor het schoonmaken van de keuken

Natuurlijk kun je je keuken niet elke dag een grote beurt geven. Toch zijn er meer dingen die je kunt doen om de keuken schoon te houden. Dat hoeft niet elke dag, maar toch in elk geval wekelijks. Dweil bijvoorbeeld regelmatig je keukenvloer en maak de afvoer van je gootsteen en van je vaatwasser schoon. Ook de tips voor het magnetron schoonmaken mag je niet vergeten.
Wat ons betreft hoef je niet dagelijks een nieuwe vuilniszak in je pedaalemmer te doen, maar wekelijks is het wel een must.
En je keukenkastjes en afzuigkapfilters? Die doe je gewoon eens per maand of eens per twee maanden, afhankelijk van hoe vuil ze zijn. Elke keer een beetje scheelt je uiteindelijk veel tijd!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel