Een spoelbak kiezen, hoe doe je dat?

Een-spoelbak-kiezen,-hoe-doe-je-dat

Een spoelbak is onmisbaar in je keuken. Elke dag spoel je er tientallen liters vocht doorheen. Toch is een spoelbak vaak niet een bewuste keuze, maar vormt het sluitstuk van de keukenbegroting. Dat is niet handig, want een spoelbak is meer dan alleen een gebruiksvoorwerp. In dit artikel gaan we daarom in op het kiezen van een spoelbak.

Waarvoor dient een spoelbak?

Een spoelbak is een belangrijk onderdeel van je keukenblok. Je wast er immers je groenten in, spoelt er je vaat in voor én wil dat hij ook nog eens toonbaar is. En als je niet heel zorgvuldig bent, loop je het risico dat je afvoer verstopt raakt, waardoor je hele keuken gaat stinken als een beerput.
Een spoelbak is dus heel belangrijk. Waarom we een spoelbak dan toch ergens onder op ons lijstje zetten? Gewoon omdat hij zo vaak wordt gebruikt dat we hem niet meer waarderen. En hij bepaalt immers niet de uitstraling van onze keuken, dus komt het allemaal niet zo nauw. Denken we…
Een spoelbak vraagt echter nauwkeurige overweging. Want een te kleine spoelbak levert elke dag frustratie en hoofdbrekens op, terwijl een te grote spoelbak waterverspilling in de hand werkt. En een spoelbak die niet tegen de materialen kan die we het vaakst gebruiken, wordt snel lelijk. Een spoelbak die op z’n beurt niet zo goed bij ons keukenontwerp past, kan afbreuk doen aan het hele keukenblok. Zo belangrijk is dus een spoelbak …, maar welke spoelbak kies je dan?

Welke spoelbak kies je?

Er zijn veel verschillende soorten spoelbakken. Welke spoelbak je kiest, is afhankelijk van je wensen en eisen en van wat je het meeste in je keuken doet. We zetten hieronder de vijf belangrijkste materialen en hun voor- en nadelen op een rijtje.

1. Spoelbak van roestvrij staal

De spoelbak van roestvrij staal (ook wel “RVS spoelbak” genoemd), wordt van alle spoelbakken nog het meest gebruikt. Dat is te begrijpen, want een RVS spoelbak is sterk, duurzaam en betaalbaar. Roestvrij staal kan tegen veel verschillende bijtende materialen en zuren en kan dus wel een stootje hebben. Bovendien is het materiaal niet zo modegevoelig en kan hij worden gecombineerd met alle soorten aanrechtbladen.
Een nadeel van RVS is dat je krassen en vlekken snel ziet. Vlekken kun je verhelpen door goed te poetsen, terwijl krassen weggepolijst kunnen worden. Dat laatste vraagt echter een zorgvuldige aanpak, want als je niet uitkijkt, beschadig je de bak blijvend!

2. Spoelbak van kunststof

De spoelbak van kunststof is een goedkope oplossing die in veel keukens past. Hij ziet er niet heel modern uit, maar is wel verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Bovendien is een spoelbak van kunststof sterk en duurzaam. Daar staat tegenover dat spoelbakken van kunststof niet krasbestendig zijn. Bovendien kan kunststof slecht tegen bijtende middelen, loop je kans op blijvende vlekken én is er kans op moeheid of dunne plekken na verloop van tijd.

3. Spoelbak van keramiek

Een spoelbak van keramiek geeft je keuken een klassieke uitstraling. Veel spoelbakken van keramiek bestaan uit een zwart-witmozaïek. Een spoelbak van keramiek is dan ook vooral mooi in een landelijke of klassieke keuken. Nadeel ten opzichte van zijn concurrenten is dat de spoelbak best prijzig is. Bovendien staan de wanden vaak haaks op elkaar, waardoor etensresten in de hoekjes achter kunnen blijven. Dat heb je niet bij spoelbakken van RVS of kunststof. Op het gebied van hygiëne scoort deze spoelbak dus wat minder.

4. Spoelbak van graniet

Spoelbakken van graniet zijn een maatwerkproduct dat vaak wordt gecombineerd met een aanrechtblad van graniet. Het resultaat is echt heel mooi: je keukenblad en spoelbak vormen een eenheid. Daar zit echter wel een prijskaartje aan: graniet is immers duur en arbeidsintensief.
Daarnaast is graniet poreus, waardoor vocht in de spoelbak kan binnendringen. En agressieve en bijtende middelen kunnen blijvende schade veroorzaken. Ook spoelbakken van graniet hebben haakse wanden, waardoor ze minder hygiënisch zijn. Maar als je luxe wilt, neem je die nadelen natuurlijk graag voor lief…

5. Spoelbak van staal

Spoelbakken van geëmailleerd staal passen uitstekend in retrokeukens. De bakken kunnen niet goed tegen krassen, maar dat kan ook een mooi klassiek effect opleveren.
Geëmailleerd staal kan goed tegen extreme hitte en zuren. Bovendien kunnen de spoelbakken in veel kleuren en met verschillende motieven worden afgewerkt. Het nadeel: de bakken passen niet in elke keuken en zijn ook nog eens duurder dan spoelbakken van roestvrij staal.

Het kiezen van een spoelbak is niet iets wat je zo maar doet, daarom adviseren wij om altijd een bezoek te brengen aan een showroom. In een showroom krijg je vrijblijvend advies en kun je met je eigen ogen zien hoe jouw ideale spoelbak er uit ziet.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel