Een vaatwasser kopen: waar moet je op letten?

vaatwasser waar op letten

Een vaatwasser (of afwasmachine) is voor veel huishoudens een onmisbaar apparaat. Je zet er na het eten jouw vieze borden en pannen in en hoeft er verder niet meer naar om te kijken. Maar hoe kies je de juiste vaatwasser? En waar moet je op letten? We zetten het voor je op een rijtje.

Let op het gebruiksgemak

Bij de aanschaf van een vaatwasser kijk je al gauw naar de prijs. Dat is niet vreemd, want een beetje vaatwasser kost al gauw enkele honderden euro’s. Toch mag de prijs niet je enige overweging zijn. Uit een onderzoek door de Consumentenbond blijkt namelijk dat veel eigenaars van vaatwassers erg aan het apparaat gehecht zijn, maar dat ze op het gebied van gebruiksgemak nog wel wat wensen hebben. Wie ergernissen wil voorkomen, dient bij de aankoop van een vaatwasser dan ook te letten op de bruikbaarheid:

– Past de indeling van de machine wel bij jouw servies?
– Is er ruimte genoeg voor grote borden en schalen?

Inbouwvaatwasser of vrijstaande vaatwasser

Er zijn veel verschillende soorten vaatwassers. Zo kun je inbouwvaatwassers kopen, die je in je keuken kunt inbouwen. Deze vaatwassers zijn vaak voorzien van een bedieningspaneel aan de bovenkant van de klep. Een inbouwvaatwasser is echter duurder dan een vrijstaande vaatwasser, terwijl je een vrijstaande vaatwasser met een beetje handigheid ook kunt inbouwen. Laat je dus niet direct weerhouden door technische aspecten, maar overweeg een goede vrijstaande vaatwasser. Wanneer je de bovenplaat verwijdert, kun je de vaatwasser prima onder je aanrechtblad plaatsen.

Denk aan handige functies

Veel consumenten denken bij de aanschaf van hun vaatwasser niet aan handige functies die bij nader inzien toch gemist worden. Overweeg welke opties je belangrijk vindt, zoals startuitstel, inklapbare rekjes en korte programma’s. Vind je alle functies interessant, maar is je budget niet zo groot? Maak dan een weloverwogen keuze en kies voor een vaatwasser waarop de voor jou verplichte functies zitten.

Meer keuzetips voor vaatwassers

In ons artikel ‘Vaatwasser kopen? Zo kies je de juiste vaatwasser’ zetten we meer (inhoudelijke) tips op een rijtje. Lees ze hier. Heb jij andere tips? Laat ze ons weten en deel ze hieronder!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel