Eenheid in de keuken dankzij kleur
Kleur is heel belangrijk in de keuken. Niet alleen zijn steeds meer keukens verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren, ook zorg je met een goed gelakte keuken voor wat leven in huis. Een witte keuken kan immers heel steriel zijn, terwijl een zwarte keuken, hoe mooi ook, je keuken heel donker maakt. Een lichte keuken geeft een ruimtelijk gevoel, maar een donkere keuken maakt je ruimte optisch kleiner. Er spelen dus belangrijke overwegingen, maar tegelijkertijd wil je wel een keuken waar wat “spanning” in zit en waar je wat mee kunt. Maar hoe bereik je dat?
Stap 1: bedenk welke kleur je wilt
Als het om kleuren gaat, zijn er grofweg twee mogelijkheden: of je kiest een keuken die past in de tinten van je huis, of je kiest een kleur die absoluut eruit knalt zonder dat het afbreuk doet aan de rest van je woning. Een tussenweg zal altijd averechts werken.
Wij adviseren je dus om even rustig te gaan zitten en om na te denken over de kleur die je wilt. Dit kan een tint zijn die past bij bestaande ruimtes, maar ook een contrasterende kleur.
Gebruik een kleurenwaaier en kijk of de kleur aansluit bij je meubels, je vloer, de wanden van je kamer of andere aangrenzende objecten.
Stap 2: denk in tinten
Je kunt een bepaalde kleur opdelen in tinten. Oranje is bijvoorbeeld niet zomaar oranje: je hebt donkeroranje, lichtoranje en alles er tussenin. Kies een tint die past bij je woning. Heb je voor oranje gekozen? Zoek dan met een kleurenwaaier een oranjetint die perfect aansluit. Een te harde kleur kan zorgen dat je keuken te veel opvalt, terwijl een te zachte tint juist het tegenovergestelde doet.
Het lastige aan een kleurenwaaier is dat je maar een vlakje van een paar vierkante centimeter hebt. Je moet dus wel je fantasie gebruiken. Dat kan lastig zijn. Bespreek het eventueel met je keukenadviseur en met mensen om je heen: zij kunnen nuttige tips geven.
Stap 3: denk in schema’s
Als je eenmaal een basiskleur en basistint hebt gekozen, kun je een kleurenschema maken. Om je keuken optimaal tot zijn recht te laten komen, kun je bijpassende of contrasterende kleuren toevoegen en bepalen hoe je wanden en meubels eruit moeten zien.We schreven al onder stap 1 dat er twee mogelijkheden zijn: een kleur kan passen of niet passen.
Toch hebben we daar niet alles mee gezegd. Je kunt de groep “passende kleuren” nog weer onderverdelen in drie kleurenschema’s: harmonieuze kleurenschema’s, monochromatische kleurenschema’s en complementaire kleurenschema’s.
Een harmonieus kleurenschema kan uit verschillende kleuren bestaan die op elkaar zijn afgestemd. De juiste combinatie van bijvoorbeeld rood- en oranjetinten kan je keuken een geweldige uitstraling geven.
Een monochromatisch kleurenschema bestaat daarentegen uit verschillende tinten van dezelfde kleur. Denk bijvoorbeeld aan zes tinten groen, variërend van bijna wit tot fel- of donkergroen. Dit kleurenschema geeft je keuken een rustiger beeld dan het harmonieuze schema.
Ten slotte is er nog het complementaire kleurenschema. Dit schema bestaat uit kleuren die elkaar aanvullen. Standaard zijn de volgende kleurenparen complementair: groen en rood, paars en geel en blauw en oranje. Complementaire kleuren passen perfect bij elkaar, maar maken van je keuken wel een knalkeuken. Weet dus goed wat je doet.
Wil je even oefenen met mengkleuren? Speciaal voor webdesigners werden speciale tools ontwikkeld die automatisch kleuren matchen. Die tools kun jij natuurlijk ook gebruiken om je ideale keuken samen te stellen. Kijk eens op:
– http://hlrnet.com/colormatch/
Meer artikelen lezen in deze categorie?