Het einde van de witte keuken?

witte keuken

Wanneer je een nieuwe keuken wilt kopen, is het handig om te weten wat je te wachten staat én wat de trends van dit moment zijn. Wie een beetje rondkijkt, ziet dat de traditionele keuken nog nauwelijks terug is te vinden. Is de witte keuken echt op zijn retour of valt dat best mee?

Veranderingen in de keuken

Een van de redenen waarom keuken in steeds meer verschillende kleuren te koop zijn, is dat de keuken al lang niet meer de plek is waar je alleen je eten kookt. Je hangt er immers ook rond of combineert hem met je woonkamer om er een zo leefbaar mogelijke ruimte van te maken. Daardoor kom je als vanzelf in andere kleuren dan wit, omdat wit wel heel steriel is en het idee van een geïntegreerde leef- en keukenruimte doorkruist.
Een open kook-, woon- en eetruimte vraagt immers om een keuken die naadloos in de andere ruimten past. We willen dan ook graag een naadloze overgang zien en gebruiken daarvoor passende kleuren.

Textuur in de keuken

Alles moet dus zoveel mogelijk geïntegreerd worden. Dat vraagt om het gebruik van geschikte texturen die een ruimte “warmte” geven en sfeer oproepen. Die texturen zijn er vaak niet in het wit, omdat witte texturen niet zo erg opvallen of gewoon omdat producenten de kleur niet in hun assortiment opnemen.
Op het gebied van texturen zien we tegenwoordig dat hoogglansafwerkingen verleden tijd zijn. Er wordt steeds vaker gekozen voor natuurlijke materialen, zoals steen en metaal in rustieke kleuren. In onze regio zien we steeds meer leer en suède terugkomen.

Het einde van de witte keuken?

Wie afgaat op de trends in woon- en keukenland, zou het idee kunnen krijgen dat witte keukens helemaal uit zijn. Dat is aan een kant ook zo: tegenwoordig zijn felle kleuren op keukenblokken, wanden en kastjes helemaal in. Nu keukens een centrale plaats in huis innemen, wordt er als vanzelf een kleurtje aan gegeven. Keukens krijgen dan ook steeds meer accentkleuren, zodat aangrenzende ruimtes een geheel worden. Aan het andere einde van het kleurenspectrum zien we zwarte keukens terugkomen. Zwart was tijden uit de mode, maar tegenwoordig wordt de kleur tijdloos, modern en dramatisch gevonden – dat zien we dan ook terug.
Dat wil echter niet zeggen dat wit helemaal uit de gratie raakt of zelfs lelijk gevonden gaat worden. Witte keukens kunnen immers ook heel mooi zijn en passen binnen bepaalde woonstijlen. Landelijke keukens zullen wit (of een variant daarop, zoals crème of gebroken wit) blijven en nooit groen of okergeel  worden. Wie op zoek is naar een moderne keuken of designkeuken, zal echter niet snel meer met een witte keuken in aanraking komen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel