Slimme koelkast zorgt voor minder energieverbruik

Geld besparen dankzij slimme koelkast A+++

We wisten het al lang: de keukenapparatuur van de toekomst zal steeds meer gericht zijn op duurzaamheid. Dankzij nieuwe technieken wordt dat steeds eenvoudiger. En leuker, want al die nieuwe opties zijn voor gadgetliefhebbers als wij reuze interessant. We zetten daarom vandaag een aantal nieuwe trends op het gebied van koelkasten op een rijtje.

Steeds meer energiezuinige koelkasten

Fabrikanten van keukenapparatuur werken met z’n allen hard om de nieuwste technieken te ontwikkelen waardoor koelkasten energiezuiniger worden. Niet gek als je weet dat de koelkast, omdat-ie het hele jaar door ononderbroken aan staat, één van de grootste huishoudelijke energieverbruiker is. Wie denkt dat hij met een A+-koelkast een zuinige koelkast in handen heeft, heeft het mis: sinds 1 juli 2012 is de verkoop van koelkasten en diepvriezers met energielabel A of lager verboden. Daardoor is de koelkast met A+-label één van de minst zuinige koelkasten die er is.
Fabrikanten van koelkasten werken dus hard aan zuiniger producten. Inmiddels heeft Bosch een koelkast met het label A+++ gemaakt. Deze verbruikt met 75 kWh per jaar de helft minder dan een spaarlamp, waardoor je zo’n €100 per jaar bespaart!

On demand aanpassen van de koel- en vriestemperatuur

Een nieuwe functionaliteit op veel koelkasten is de mogelijkheid om zelf de temperatuur te regelen op basis van je behoeften. Wanneer je nieuwe producten in de koelkast stopt, kun je ze snel laten afkoelen tot de gewenste temperatuur. Door zelf het vochtgehalte in de koelkast in te stellen, regel je dat je eten vers blijft. Bovendien voorkom je zo dat de situatie nadelig wordt voor het koelvermogen en dus voor je portemonnee.

Geld besparen door minder eten weg te gooien

Jaarlijks verdwijnt zo’n vijftig kilo eten per persoon in de kliko. Dat is niet alleen onverantwoord maar ook erg onvoordelig. Door verschillende zones aan koelkasten toe te voegen proberen koelkastfabrikanten te realiseren dat er minder eten bederft, wat onder de streep ook jou een financieel voordeel oplevert. We schreven al eerder over merken die technologie inzetten om je te waarschuwen: zij voegen een schermpje aan je koelkast toe waarop je kunt aflezen of en wanneer een product (bijna) aan de datum is. Koelkastmerk Hotpoint gaat hierin nog verder: het introduceert een speciaal apparaatje in de koelkast dat automatisch zuurstofmoleculen produceert om bacteriën en vervelende geurtjes in de koelkast te reduceren. Daarmee moet voorkomen worden dat je eten (te snel) bederft.

Later deze week: de visie van fabrikanten op de koelkast van de toekomst

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel