Ergonomie in de keuken
We schreven al diverse artikelen over ergonomie in de keuken. Toch hebben mensen nog regelmatig klachten in de keuken: de keuken is onpraktisch ingericht of ze krijgen lichamelijke problemen. Daar zetten we in dit artikel nog wat tips voor ergonomie in de keuken op een rijtje.
De werkdriehoek
Ben je bezig met de aanschaf van een nieuwe keuken of wil je je keuken opnieuw inrichten? Houd dan rekening met de werkdriehoek. Deze driehoek bestaat niet echt, maar is een denkbeeldig hulpmiddel dat je veel klachten kan besparen. De drie punten van de driehoek zijn de koelkast, spoelbak en kookplaat. De ideale afstand tussen deze drie punten is maximaal 6 meter. Dat voorkomt dat je te veel door de keuken moet lopen. Dat kan gevaren opleveren, kost je sowieso veel tijd en is gewoon niet handig. Ergonomisch gezien moet de ruimte tussen twee werkplekken ongeveer twee keer een armlengte zijn.
Ergonomie in de keuken: factoren
Voor je een nieuwe keuken aanschaft, moet je rekening houden met een aantal factoren. De belangrijkste daarvan is je lengte: deze bepaalt namelijk hoe hoog je werkblad komt. Daarna speelt je werkwijze een rol: houd rekening met de volgorde waarin jij dingen doet. En hoe vaak heb je bepaalde artikelen nodig? Hang keukengerei dat je vaak gebruikt dichterbij dan apparaten die je niet zo vaak nodig hebt.
De juiste werkhoogte
In ons artikel over de hoogte van het werkblad beschreven we al een vuistregel voor het berekenen van de ideale hoogte van je werkblad. Hier komen nog wat regels:
- Plaats je spoelbak zo hoog dat je je armen op de bodem kunt plaatsen zonder dat je voorover moet buigen.
- Plaats de oven en magnetron op armhoogte. Je hoeft dan niet te bukken met het risico dat je hete dampen in je gezicht krijgt. Tegelijkertijd hoef je je niet uit te rekken met het gevaar dat je kokend eten over je heen krijgt.
- Zorg dat de koelkast op ooghoogte staat. Je belast je rug dan niet en kunt tegelijkertijd de inhoud goed overzien.
- De kookplaat moet ongeveer even hoog zijn als het werkblad. Eventueel kun je kiezen voor een verlaagd werkblad, zodat je makkelijk bij de achterste pannen kunt. Voorkom dat je te ver over de kookplaat moet rekken: dat vergroot de kans op gevaren.
- De vaatwasser moet niet lager zijn dan 115 cm en niet hoger dan 120 cm. Zo voorkom je rugklachten doordat je te ver moet bukken.
Heb je zelf nog praktische tips? Deel ze dan hieronder!
Meer artikelen lezen in deze categorie?