Eten koken in de vaatwasser

eten koken in de vaatwasser

De redactie van KeukenErvaringen.nl is gek op keukeninnovaties en op lekker eten. Het mag dan ook geen wonder heten dat we erg stonden te kijken van wat chefkok René Klein uithaalde: hij kookte een driegangenmaaltijd in de vaatwasser. We staan versteld en geloven erin!

Eten koken in de vaatwasser

Het principe van chefkok René Klein om eten te koken in de vaatwasser is even simpel als doeltreffend: een normale vaatwasser haalt tijdens de wascyclus temperaturen van zo’n 65 graden. Daarbij wordt veel water gebruikt en komt bovendien veel stoom vrij. Dat zijn dus de ideale omstandigheden om eten te koken. Natuurlijk kun je je eten gewoon los in de vaatwasser leggen, maar dat komt de smaak en uitstraling ongetwijfeld niet ten goede, helemaal niet wanneer je ondertussen ook gewoon de vaat wast. Daarom stopte Klein de etenswaren in plastic zakken, waarna het lekker werd gekookt (‘au bain-marie’) in de vaatwasser.

Heeft eten koken in de vaatwasser toekomst?

Natuurlijk was deze actie van Klein en co vooral een stunt. Toch is het helemaal geen gekke gedachte om eten te koken in de vaatwasser. De jury was unaniem positief over het resultaat, dat volgens hen niet onderdeed voor een op de originele manier gekookte driegangenmaaltijd. Bovendien biedt het eten koken in de vaatwasser voordelen, zoals efficiënter energie- en waterverbruik. Ook zou eten koken in de vaatwasser gezonder kunnen zijn omdat er niet veel kookvocht met vitaminen verloren gaat. Eerlijk is eerlijk, wij zien er voorlopig nog geen commercieel been in. Het principe verdient echter wel navolging van innovatiegoeroes die eens zouden kunnen kijken hoe het voorbeeld van Klein in commercieel opzicht en vanuit duurzaamheidsperspectief navolging verdient. We zijn benieuwd!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel