Expertgids Italiaanse keukens

italiaanse keuken

Wie op zoek is naar een Italiaanse keuken, googelt natuurlijk even op “Italiaanse keukens”. Die zoekopdracht levert je zomaar meer dan 400.000 resultaten op. Vindt dan maar eens de juiste Italiaanse keuken … Bovendien zijn er zoveel partijen en zijn er zulke grote verschillen tussen Italiaanse keukens dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.
Daarom zetten we in deze expertgids de belangrijkste informatie over de Italiaanse keuken op een rijtje.

Wat is de Italiaanse keuken

We kennen de Italiaanse keuken natuurlijk als de gastronomische keuken, met z’n pizza’s en pasta’s. Over die keuken hebben we het in dit artikel niet. Wel heeft de bereiding van gerechten alles te maken met de indeling van een keuken. Een Italiaanse keuken is dan ook niet alleen ingericht volgens Italiaanse mode- en stijlbegrippen, maar ook aangepast op de standaardwerkwijze van de Italianen.
Italiaanse keukens hebben een Italiaans design. Dat design kenmerkt zich vooral door strakheid en lichtheid. Italiaanse keukens hebben veelal strak afgewerkte kastjes met onzichtbare handgrepen en rechte hoeken. Ook zijn ze vaak wit, wat wel te begrijpen is als je kijkt naar de liefde van Italianen voor design en naar het warme klimaat.
Sommige keukenzaken gooien het over een heel andere boeg en presenteren juist donkere Italiaanse keukens. Deze keukens zijn dan wel even glad en strak, maar hebben een veel donkerder afwerking.

Meer weten over fornuizen? Ons online magazine
” Wegwijs in fornuizenland ” t.w.v. € 24,95
Deze week nog GRATIS te ontvangen!

Italiaanse keukens: inspiratie

Italiaanse keukens zijn dus strak en vol van design, maar wel verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Om je een beeld te geven, zetten we hieronder een aantal foto’s op een rijtje.

expertgids-italiaanse-keukens

Italiaanse keuken met Italiaans fornuis

Een Italiaanse keuken kan natuurlijk niet zonder een Italiaans fornuis. Van de fornuizenmerken is het Boretti-fornuis het bekendst, maar Italië heeft meer fornuizenmerken te bieden – we hebben een overzicht voor je gemaakt op onze fornuizenpagina. Italiaanse fornuizen vallen op door hun grootsheid: ze zijn breed, hebben veel functies en kookpitten en zijn ook nog eens glanzend en voorzien van allerlei toeters en bellen. Je zou bijna denken dat ze daardoor al snel afbreuk doen aan de Italiaanse keuken, maar de Italianen weten vanuit hun voorliefde voor design een ideale combinatie te creëren:

Wanneer je in Nederland een Italiaanse keuken koopt, hoef je overigens niet per se ook een Italiaans fornuis te kopen. Natuurlijk kan dat perfect passen, maar keukenzaken bieden tegenwoordig veel verschillende fornuizenmerken in verschillende prijscategorieën. Je kunt dan ook een Italiaanse keuken kopen met een fornuis van een ander merk. Toch horen we vaak dat een Italiaanse keuken alleen compleet is met een Italiaans fornuis. Daar valt wat voor te zeggen. Italiaans is immers Italiaans …

Italiaanse keukenmerken

In Nederland zijn veel verschillende Italiaanse keukenmerken te koop. Sommige Italiaanse keukens kun je alleen bij speciale keukenzaken kopen en zijn exclusief. Tegelijkertijd moeten we zeggen dat de term “Italiaanse keuken” tegenwoordig een containerbegrip is dat door keukenzaken wordt gebruikt om een stijl aan te duiden. Wanneer je op zoek bent naar een Italiaanse keuken maar niet echt een Italiaans keukenmerk wilt, dan kun je bijvoorbeeld ook een betaalbare Italiaanse keuken kopen die in Duitsland is gefabriceerd en die qua design op een Italiaanse keuken lijkt. Je Italiaanse keuken komt dan uit dezelfde fabriek als een witte keuken, hoogglanskeuken of Amerikaanse keuken.

Wil je een echte Italiaanse merkkeuken, dan kun je kijken naar de volgende merken:

italiaanse-keukens-inspiratie

Wat kost een Italiaanse keuken?

Tegenwoordig kun je een Italiaanse keuken in elke prijsklasse kopen. Of je dus op zoek bent naar een echte Italiaanse designkeuken of naar een budgetkeuken in Italiaanse stijl: keukenzaken kunnen je gemakkelijk een oplossing bieden die past bij je budget. Houd voor een Italiaanse keuken een bedrag van € 12.000 tot € 20.000 in gedachten. Wil je écht een exclusieve designkeuken, dan betaal je natuurlijk meer – € 40.000 is geen uitzondering.
Je kunt besparen op je Italiaanse keuken door te kiezen voor een keuken in Italiaanse stijl en door eventueel goedkopere accessoires of apparaten te kopen. Let wel op dat ze dan wel aansluiten bij de stijl van je keuken, want een overduidelijk Duitse oven valt echt uit de toon in een Italiaanse keuken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel