Expertgids keukenvloeren

keukenvloeren-vloertegels

Geen keuken zonder vloer. Duidelijk. Maar welke vloer kies je? Elke vloer is anders, er zijn trends en bovendien zijn er vloeren die wel bij elke stijl lijken te passen.Een beetje begeleiding is dan wel gewenst. In deze expertgids zetten we vijf verschillende, populaire, keukenvloeren op een rijtje en lees je alles over de voordelen en nadelen van de keukenvloeren.

Het belang van een goede keukenvloer

Vloeren behoren tot de onderdelen van een huis die het meest worden gebruikt. Ze moeten dus slijtvast zijn. Omdat in de meeste huizen veel licht binnenvalt, moeten ze ook niet al te snel kunnen verkleuren. Ze liggen vaak een hele tijd, dus moeten ze ook nog eens een beetje tijdloos zijn. En wat dacht je van alle ziekteverwekkers en vuildeeltjes die zich er kunnen nestelen? Dat wil je niet, dus moet de vloer ook nog eens hygiënisch en schoonmaakvriendelijk zijn.

Als we deze criteria op een keukenvloer toepassen, komen we in elk geval tot de conclusie dat tapijt niet de beste keuze is. De mensen die daar anders over denken, veranderen vaak wel van mening wanneer er een omelet op z’n kop op de grond valt …

Natuurlijk is er nog een vijfde factor: geld. Vloeren zijn duur. Je wilt er niet de hoofdprijs voor betalen, maar je wilt wel iets hebben dat goed is. Daarom zetten we op deze pagina vijf van de meest populaire vloermaterialen op een rijtje.

Hardhout

Prijskaartje: hoog

Een vloer van een hardhout is natuurlijk het toppunt van elke keuken. De kleur van hardhout verbleekt simpelweg nooit en je kunt de vloer altijd opschuren en bijlakken. Bovendien zijn er talloze houtsoorten, variërend van hard tot superhard. Wat dacht je van kersenhout, eiken of walnoot?
Als klant kun je kiezen tussen massief hardhout en bewerkt hardhout. De eerste soort is het duurst, omdat het echt massief is. De tweede soort is wat goedkoper omdat hij uit verschillende lagen bestaat die op elkaar zijn geperst.

Voordelen:

Hardhout is heel populair. Bovendien is het materiaal nogal waardevast, waardoor het ook een handje kan helpen in de huizenprijs wanneer je je huis te koop zet. Er zijn veel vloermaterialen die hardhout proberen te imiteren, maar niets is zo mooi als écht hardhout. Bovendien gaat het materiaal nog eeuwen (!) mee.

Nadelen:

Hardhouten vloeren zijn niet altijd praktisch wanneer je een zo onderhoudsvrij mogelijke keuken wilt. Er komen sneller krassen op de vloer en hardhout is ook moeilijker schoon te maken. Bovendien heb je altijd te maken met de invloed van vocht en temperatuurverschillen. Je vloer kan rekken, krimpen en draaien. En dan het prijskaartje: reken erop dat je een flink gat in je rekening moet slaan …
Hardhout is trouwens niet alleen te verkrijgen in zware, donkere kleuren. Je kunt houtsoorten kiezen in alle soorten, maten en kleuren. Een hardhoutsoort met een lichtere kleur, eventueel gewoon geschilderd, past prima in een moderne keuken.
De noesten, nerven en sporen van handmatige bewerking kunnen je keuken bovendien een heel karakteristieke en rustgevende uitstraling geven.

Vloertegels

Prijskaartje: gemiddeld tot hoog

Over vloertegels raak je niet uitgesproken. Dankzij de vele moderne en klassieke technieken zijn er tegenwoordig tegels te vinden in allerlei stijlen en soorten. Op dit moment zijn grote en supergrote tegels helemaal in, maar je kunt ze natuurlijk ook heel klein krijgen. Zelfs mozaïektegels behoren tot de mogelijkheden.

Naast de gebakken tegels zijn er dan nog de tegels van natuursteen. Om het over hout- en betontegels maar niet te hebben. Binnen elke categorie zijn er 5 verschillende hardheidsgradaties. En dan heb je natuurlijk al die kleurverschillen nog. Het bestaat niet dat je geen tegel van je gading vindt.

keukenvloeren vloertegelsVoordelen:

Vocht is voor de tegels geen probleem, hoewel er wel verschil zit tussen de ene en de andere tegelkwaliteit. Tegels hebben een hard oppervlak en zijn daardoor uiterst duurzaam. Ook zijn de meeste tegels krasvast, zodat je ze je leven lang kunt blijven gebruiken. Tegels behoren ook tot de meest onderhoudsvriendelijke en hygiënische producten: je kunt ze snel schoonmaken met bijna alle schoonmaakmiddelen, maar vaak is water en een doekje voldoende.
Bovendien zijn tegels te verkrijgen in alle prijsklassen, dus je kunt zelf bepalen waar je voor kiest.

Nadelen:

Tegels met een gladde afwerking kunnen glad worden wanneer ze nat zijn. Bovendien kunnen er toch barstjes en schilfers ontstaan wanneer er niet voorzichtig met voorwerpen wordt omgesprongen. Sommige tegelsoorten zijn van zichzelf ongelijk, waardoor ouderen en mensen met voet- en knieproblemen moeite kunnen hebben om goed op de vloer te staan.
Tegenwoordig zijn er keramische tegels, die de schoonheid van hardhout combineren met de duurzaamheid van tegels. Vaak zijn de tegels ook verkrijgbaar in “plankafmetingen”, waardoor je ze ook echt kunt leggen alsof het hout is.

Travertin

Prijskaartje: gemiddeld tot hoog

Travertin kennen we als naam niet zo, maar je komt het materiaal veel tegen als alternatief voor marmer. Het materiaal heeft namelijk een soortgelijke uitstraling, maar is een klasse goedkoper. Vaak wordt travertin gebruikt in schouwen en voor vloeren.

Voordelen:

Travertin heeft een geweldige uitstraling. Het materiaal is erg duurzaam en veel harder dan natuursteen, tegels en hardhout. Daardoor is de kans op krassen en splinters een stuk kleiner.
Vanwege de natuurlijke groeven is travertin bovendien een stuk minder glad dan tegels. Met een beetje onderhoud kan het jaren mee.

Nadelen:

Je hoeft dus geen krassen te verwachten op travertin, maar er kunnen wel vlekken ontstaan. Daarom moet je vooral met kleurstoffen voorzichtig zijn: een glas rode wijn kan al problemen veroorzaken.
Omdat travertin een natuursteen is, vergt het materiaal meer onderhoud dan andere vloeren. Je moet de vloer elke twee jaar een beurt geven, zodat het poreuze oppervlak er weer even tegen kan.
Misschien verrassend, maar een goede vloer van travertin kan net zo duur zijn als hardhout.

Laminaat

Prijskaartje: laag tot gemiddeld

Laminaat is tegenwoordig overal te vinden, van woonkamers tot slaapkamers. Het materiaal past dan ook prima in de keuken. Het prijskaartje is relatief laag, hoewel de kwaliteit vaak ook navenant is. Dankzij de vele dessins kun je de vloer een uitstraling van hardhout geven met alle voordelen van laminaat. Laminaat is dan ook een goed alternatief voor hardhouten vloeren.

keukenvloeren-laminaatVoordelen:

Wil je geld besparen? Dan is laminaat de juiste keuze. Het materiaal is niet alleen minder duur dan hardhout en tegels, maar kan ook nog eens in allerlei vormen worden gelegd. Je hebt hard en minder hard laminaat, honderdduizenden kleuren en tal van structuren. Je kunt dus een geweldige keukenvloer maken voor weinig geld. Ook wel handig: de vloer is relatief onderhoudsvrij, niet zo glad als tegels en zelf aan te leggen.

Nadelen:

Laminaat is niet zo goed bestand tegen vocht als tegels en zeil: het materiaal kan kromtrekken wanneer het nat wordt. Dat vereist dus wel wat nadenkwerk in de keuken. Je hebt bovendien een speciaal schoonmaakmiddel nodig.
Laatste nadeel: laminaat is niet zo duurzaam als de voornoemde materialen. Maar ja, daar is het prijskaartje dan weer naar …

Zeil

Prijskaartje: laag tot gemiddeld

Zeil is al jaren populair in huizen. Het product is in drie vormen te verkrijgen: als planken, tegels en gewoon zeil. Je kunt het materiaal op de vloer plakken, in elkaar steken of aanleggen zoals kliklaminaat. Er zijn duizenden soorten, inclusief soorten met een hout- of tegellook.

Voordelen:

Zeil zal niet snel splinteren en is, in tegenstelling tot laminaat, heel bestendig tegen vocht. Het duurzame oppervlak kan bovendien tegen de meeste acties, zodat er niet snel krassen ontstaan. Zeil is daarnaast zacht voor je voeten en dat is wel handig als je last hebt van je voeten en knieën.
Het materiaal is in de meeste bouwmarkten te koop en gemakkelijk aan te leggen.

Nadelen:

Zeil is niet meer zo populair als voorheen. Dat heeft te maken met de opkomst van allerlei alternatieve materialen, zoals laminaat en keramisch parket (hoewel de prijskaartjes vaak wel verschillen). Zeil is vaak ook zachter (afhankelijk van de ondergrond), waardoor je kunt zien waar je meubels hebben gestaan. Ook kan het materiaal verkleuren en ontstaat vaak na verloop van tijd een “wandelpad”. Het is dus wel zaak om een goede kwaliteit te kiezen.

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel