Folie keukenkastjes laat los

folie keukenkastjes laat los

Het zal je maar gebeuren: je koopt een prachtige keuken van hoge kwaliteit (werd je verteld) en opeens kom je tot de vervelende ontdekking dat het folie van je keukenkastjes loslaat. Herkenbaar? Dat kan, want het gebeurt veel vaker. We horen regelmatig van mensen die problemen hebben met loslatend folie. In dit artikel bespreken we de oorzaken én wat je er aan kunt doen.

Folie aan je keukenkastjes…?

Veel consumenten weten het niet eens, maar de meeste keukenkastjes zijn niet helemaal van hout. Dat zou ze onnodig zwaar en duur maken. Consumenten zouden dus veel geld betalen voor een onpraktische keuken. Dat kan anders. Daarom worden veel keukenkastjes gemaakt van een goedkopere, waterbestendige houtsoort. Vervolgens worden ze overgetrokken met een bepaald folie. Dat folie is op zich duurzaam en van hoge kwaliteit. Het is hard en beschermt het zachte hout tegen butsen en stoten. Bovendien kun je met folie goedkoop diverse varianten leveren én veel materialen nabootsen. Je keuken met houtlook is niet echt van hout en je groene keuken had net zo goed rood kunnen zijn. Gemakkelijk en goedkoop.

Folie keukenkastjes laat los

Folie wordt echter op keukenkastjes gelijmd en dat kan het begin zijn van een hoop problemen. Het gebeurt regelmatig dat folie loslaat. Dat is storend en ergerlijk, maar in een slecht geval ook schadelijk: als er vocht onder het folie komt, kan zomaar je hele keuken geruïneerd worden. Dat kan alleen met veel geld of soms zelfs alleen met een hele nieuwe keuken worden goedgemaakt. Natuurlijk zal je niet van de ene op de andere dag met een keuken zonder folie zitten, maar wanneer het proces eenmaal begint, kan het einde van je keuken nabij zijn.
Hoe kan dat? En hoe voorkom je dat?

Loslatend folie – oorzaken

Folie op keukenkastjes laat niet zomaar los. Vaak duurt het een aantal jaren voor het proces begint. Dat het folie loslaat, is dan het gevolg van slijtage van de keuken of van een onjuiste atmosfeer. Wanneer het folie al heel snel na aankoop van je keuken loslaat, kan wijzen op een fabrieksfout. In dat geval is het folie niet goed aangebracht en bestaat er wellicht een mogelijkheid om een oplossing te vinden die door de garantie gedekt wordt.

Loslatend folie op keukenkastjes is vaak het gevolg van vocht in huis. Nu komt vocht in elke keuken voor, dus moeten keukenkastjes daar wel tegen bestand zijn. Wanneer de vochtigheid echter heel lang veel hoger is dan normaal, kan dat gevolgen hebben voor allerlei voorwerpen. In het geval van je keukenkastjes kan het folie verzwakken en de lijm of kit loslaten.
Een andere oorzaak van loslatend keukenfolie is te vinden in temperatuurschommelingen. Wanneer de temperatuur in je keuken snel en vaak stijgt en daalt, zal dat gevolgen hebben voor je hele keuken. Keukenkastjes kunnen uitdijen of juist krimpen en daardoor kan het folie loslaten. Er is dan geen sprake van een probleem met de lijm, maar producten kunnen nu eenmaal beperkt rekken en strekken. Wellicht beschadigt je folie door het rekken en krimpen niet heel erg, maar wanneer de temperatuurschommelingen blijven bestaan, zal het probleem zich steeds opnieuw voordoen.

Zoals je kon lezen wordt folie verlijmd. Loslatend folie kan dan ook alles te maken hebben met de lijm. Te weinig lijm kan zorgen dat het folie niet hecht, terwijl teveel lijm juist weer zorgt dat het folie niet droogt. En een slechte lijmsamenstelling kan weer voorkomen dat het folie de gehele levensduur van de keuken blijft zitten. Ook hier geldt: als je er vroeg achter komt, valt het misschien nog onder de garantie.

Een laatste oorzaak voor loslatend folie is gas dat in mdf-platen aanwezig is. Veel keukenkastjes zijn van mdf en soms veroorzaken gassen in het hout een reactie waardoor de lijm loslaat. Vaak treedt dit probleem niet heel vroeg op en moet je dus op zoek naar een andere oplossing voor je keukenkastjes.

Folie keukenkastjes laat los: wat kun je eraan doen?

Loslatend folie is heel vervelend. Als het eenmaal begint, kun je het moeilijk meer stoppen. Wat kun je eraan doen?
Onze eerste tip: zorg dat de atmosfeer in je huis en keuken op orde is. Door vocht en temperatuurschommelingen te vermijden, ben je al een heel eind. Plaats bijvoorbeeld vochtvreters of ga zorgvuldiger om met deuren en ramen.
Ga ook niet zelf rommelen met oplossingen tenzij je zeker weet dat het geen kwaad kan voor je keuken en voor de garantie. Als je zelf eerst een oplossing bedenkt en dan pas naar de keukenzaak gaat, loop je kans dat je voor alle kosten moet opdraaien.
Informeer in de showroom vooraf ook even over de garantie en je rechtspositie, zodat je sterk staat als de keukenzaak niet zo happig is op garantie.
Zijn al je kansen verkeken? Geen nood, dan kun je van je oude keuken probleemloos een nieuwe keuken maken! We schreven er drie artikelen over:

–          Keuken renoveren of opknappen? Zo kan het ook…

–          Keuken overspuiten: doen of niet doen?

–          Keukenrenovatie, effectief en budget aantrekkelijk

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel