Het fornuis, helemaal hip

Fornuis-kleur

De keuken is lange tijd niet in trek geweest: veel consumenten hadden aan hun werk genoeg en wilden eenmaal thuis snel eten. Inmiddels staat er een generatie op die lang genoeg gewerkt heeft en graag ook nog even wat tijd voor zichzelf heeft. Als gevolg daarvan én onder invloed van al die televisiesterren wordt de keuken steeds populairder. Het fornuis lift vrolijk mee op het succes. Maar wat is een fornuis? En wat kun je ermee?

Wat is een fornuis?

Een fornuis is een combinatie van een oven met een kookplaat. Fornuis is echter een oud woord dat vooral vroeger gebruikt werd. Het woord is een tijdje niet populair geweest: in de achterliggende jaren werd de kookplaat steeds meer losgekoppeld van de oven. Daardoor kon in de keuken de gas- of inductiekookplaat in het aanrechtblad worden ingebouwd, terwijl de oven op een heel andere plek geplaatst kon worden. Die moderne trend leidde tot afname van de populariteit van het fornuis.
De huidige trend is dat er weer gekeken wordt naar fornuizen: consumenten waarderen het klassieke karakter terwijl ook veel mensen weer eens lekker ouderwets willen bakken en braden, zonder “dat moderne gedoe”. Tegelijkertijd willen ze echter niet inleveren als het gaat om comfort. Daar spelen fabrikanten van fornuizen op in: ze hebben jarenlang alleen fornuizen geproduceerd voor verstokte liefhebbers omdat hun producten simpelweg voor “ouderwets” werden uitgemaakt. Nu het fornuis weer kan én er veel moderne technieken in verwerkt worden, vinden ze dus een groeiende markt met consumenten die bereid zijn te betalen voor een merk en voor kwaliteit.

Welke fornuizen zijn er?

Inmiddels is het fornuis dus bezig aan een nieuwe opmars. Opvallend is dat daarbij veel belangstelling is voor klassieke merken, zoals AGA, Belling en Falcon. Tegelijkertijd proberen ook andere merken hun slaatje uit de stijgende populariteit te slaan. Dat is niet verwonderlijk want vooral op prijs valt er heel wat te concurreren.
Daarnaast zijn veel mensen gehecht aan hun eigen merk, waardoor ook fabrikanten die andere keukenapparaten produceren hun slag kunnen slaan.
Een ander belangrijk gegeven is dat niet elk fornuis past binnen een bepaalde keukenlijn. Traditionele fornuisfabrikanten komen bijvoorbeeld met een los fornuis dat niet in een bepaalde lijn past. Het fornuis kan dan afwijken van de andere keukenapparaten.
Een laatste belangrijke gegeven is dat niet alle fornuizen dezelfde functies hebben. Zo zijn er fornuizen met meerdere ovens en kun je kiezen uit een elektrisch fornuis of keramisch fornuis.

Binnenkort gaan we aan al deze fornuizen meer aandacht besteden. Blijf onze website bezoeken of volg @keukenervaring om te ontdekken wat jouw ideale fornuis is!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel