Future Connect: futuristisch modulair keukensysteem

FUTURECONNECT

Iedereen heeft een eigen visie op de keuken van de toekomst. Zo ook Yujie Peng, een voor ons volstrekt onbekende persoon die een interessant keukenconcept bedacht. Future Connect, zoals het concept heet, bestaat uit een modulair koelsysteem dat verbonden is met een centraal koelsysteem. Het grootste voordeel: je weet altijd wat je in huis hebt.

Wat is het Future Connect-koelsysteem?

Future Connect is gebaseerd op de gedachte dat de koelkast altijd uitpuilt met voedsel dat op een gegeven moment de houdbaarheidsdatum overschrijdt en vervolgens wordt weggegooid. Consumenten kopen immers voortdurend nieuwe etenswaren, terwijl veel etenswaren nooit gebruikt worden. Volgens Peng is één van de redenen hiervoor dat mensen op een gegeven moment niet meer weten wat ze allemaal in huis hebben. Omdat het natuurlijk zinloos is om eten weg te gooien, bedacht hij als oplossing een modulair systeem. Dit systeem bestaat uit allerlei opbergbakjes die her en der verspreid staan. Zo voorziet hij een bakje voor de groenten, één voor de vleeswaren, één voor de etenssauzen, enz. De bakjes worden neergezet op de plek waar ze het meest gebruikt worden. Dat kan op het aanrecht zijn, naast het gasfornuis of gewoon op tafel. De bakjes staan in verbinding met een centraal koelsysteem.
Natuurlijk ontbreekt het touchscreen met indicatie van de inhoud van de bakjes niet…

Aanvullende functies in Future Connect

Future Connect is echter meer dan een uit elkaar gerukte koelkast. Zo is er een speciale kliekjesbak met een lampje dat begint te knipperen wanneer de inhoud niet meer te eten is. Daarnaast is er een snijmachine waarop je kunt aangeven of er dik of dun gesneden moet worden. Vervolgens  wordt het eten met behulp van een waterstraal is stukjes gesneden.
Zelfs de sausdispenser is voorzien van aanraakfunctionaliteit…

FUTURECONNECT

Hoe zinvol is Future Connect?

Natuurlijk is Future Connect een concept.  Het zal nog wel even duren voor het systeem op de markt komt, als het ooit zo ver komt. Toch is het wel interessant. We zien namelijk steeds weer mensen, vaak (industrieel) ontwerpers die zich bezighouden met de toekomst van de keuken. Al deze mensen hebben een eigen visie die ook gebaseerd is op ervaringen. Daarin staan ze niet alleen: veel consumenten bemerken namelijk grote en kleine belemmeringen in hun keuken die soms niet worden weggenomen door keukeninnovaties en nieuwtjes van bestaande keukenfabrikanten. In dat opzicht kunnen concepten als Future Connect erg zinvol zijn.
Ook interessant is dat de functies duidelijk maken dat de huidige systemen, samen met onze materialistische kijk op de wereld, duurzaamheid en verantwoorde inkoop van voedsel niet stimuleren. Overname van het modulaire karakter kan dan ook zeker gevolgen hebben voor hoe wij producten inkopen, bewaren en consumeren. Het enige nadeel is voorlopig dat we gewend zijn aan een bepaald systeem, waarin dit concept niet eenvoudig te plaatsen is. Maar daar valt misschien aan te wennen…

Future Connect

Future Connect from vivian on Vimeo.

Wat vind jij? Deel je mening!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel