Gas-op-glas kookplaat

Gas-op-glas-kookplaat

Het schoonmaken van een gaskookplaat is een van de grootste ergernissen met deze plaat. Fabrikanten hebben hier een oplossing voor bedacht: de gas-op-glaskookplaat. Bij de gas-op-glaskookplaat is de gaskookplaat, net als de keramische kookplaat en inductiekookplaat, voorzien van een glaskeramische (of hardglas) ondergrond. De pannen rusten op pannendragers. De gas-op-glaskookplaat valt makkelijker te reinigen en is minder gevoelig voor het inbranden van etensresten.

De voordelen van de gas-op-glas kookplaat

Koken met een gas-op-glaskookplaat is milieuvriendelijk. Omdat de glasplaat over de gaspitten heen ligt kan er geen warmte om de pan heen wegstromen. Je kunt tot zo’n dertig procent besparen op je verbruik.
Nog eenvoudiger is het reinigen van de gas-onder-glaskookplaat. Hierbij liggen de pitten onder een glasplaat. Sommige gas-op-glas-platen zijn ook nog voorzien van een systeem waarmee de hitte van de branders wordt hergebruikt om andere kookzones te verwarmen. Hierbij bevinden zich onder de glasplaat keramische gasbranders die de twee voorste pitten verwarmen. De restwarmte van de voorste pitten wordt automatisch hergebruikt. Deze restwarmte wordt namelijk naar de achterste pitten geleid. Je kookt dus het eten op de voorpitten en laat het nagaren op de achterpitten. Of je gebruikt deze zone om het eten warm te houden, je kunt er meerdere pannen plaatsen. Ook kan op de achterpitten een klein gerecht aan de kook worden gebracht. Met koken op een gas-onder-glaskookplaat komen er minder schadelijke gassen vrij. Ook is de vetaanslag minder dan bij koken op gas.
Gas-op-glaskookplaten zijn tegenwoordig uitgerust met een speciale thermo-elektrische beveiliging. Als de vlam per ongeluk uitgaat, koelt het thermokoppel snel af. De spanning valt weg en het gas wordt binnen negentig seconden automatisch afgesloten. Met deze vlambeveiliging ontsnapt er nooit gas en dat is wel zo veilig.

De nadelen van de gas-op-glas kookplaat

Kuppersbusch heeft een gas-onder-glaskookplaat. Een nadeel bij dit systeem is, dat je de gaspitten niet onafhankelijk van elkaar kunt opwarmen. Bovendien is het systeem niet goedkoop en is de glasplaat gevoelig. Wanneer je een zware pan iets te hard neerzet, ontstaan al snel krassen of breuken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel