Gaskookplaten terug van weggeweest?

gaskookplaten-terug-van-weggeweest

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over diverse gaskookplaten. Vaak leek het erop dat de gaskookplaat zijn beste tijd had gehad en alleen nog zou worden gebruikt door liefhebbers van wokken en gepassioneerde kokers. Toch lijkt het tij nu te keren: er komen weer nieuwe innovaties op het gebied van gaskookplaten, waardoor er nieuwe kansen worden gecreëerd. We zetten ze voor je op een rijtje.

 

Andere artikelen over gaskookplaten

* Koken: welke techniek kies je?
* Kookplaat kopen: waar moet je op letten?
* Gasfornuis en dit wil je er op hebben!

Het gasfornuis een blijvertje?

Wie een beetje thuis is op het gebied van keukens, ziet veel innovaties op het gebied van gaskookplaten. Dat heeft deels te maken met de gasprijs, die bijna nergens zo hoog is als in Nederland. Tegelijkertijd lijken gaskookplaten het – ondanks alle trends en innovaties – nog steeds net te winnen van elektrische kookplaten. Het is een dubbeltje op zijn kant, maar genoeg reden voor fabrikanten om te blijven investeren in gasfornuizen. En omdat koken bij een hoge gasprijs niet zo aantrekkelijk is, zetten ze alles op alles om het gasverbruik omlaag te brengen, waardoor je toch voordelig kunt koken. Dat is ook nog eens handig als de gasprijs wel daalt.

We schreven al eens over de voordelen en nadelen van koken op gas. Als voordelen noemden we dat je geen speciale pannen nodig hebt en dat de warmte goed kan worden geregeld. Juist die redenen blijven belangrijk bij de productie en aanschaf van gaskookplaten. Voorlopig hoeven we dus niet bang te zijn dat de gaskookplaat verdwijnt.
Wel moet worden gezegd dat de gasbel in Groningen steeds minder wordt gebruikt en dat we langzamerhand overstappen op gas van andere producenten. Technisch moet er dus wel het een en andere veranderen om koken op gas leuk en rendabel te houden.

Verbeteringen in gaskookplaten

Gaskookplaten zijn in de loop der jaren in diverse opzichten veranderd. Ze werden meer designobjecten en werden voorzien van materialen die beter bestand zijn tegen hitte. Tegelijkertijd werden de pannendragers beter en mooier. Ook werd er ingezet op gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. De pannendragers van diverse merken kunnen nu gemakkelijker worden verwijderd, waardoor schoonmaken een fluitje van een cent is. Ook werd de ontsteking aangepast, waardoor je niet zo lang meer staat te tobben voordat het gas eindelijk ontsteek. AEG kwam zelfs met de _Flush Burner_, een verzonken gasbrander die zorgt voor directe opwarming van de pannenbodems en die moet zorgen voor een hoger rendement en een lagere kooktijd.
Smeg introduceerde op zijn beurt branders die efficiënter moeten werken dan gewone branders, waardoor je minder gas verbruikt en dus minder kosten maakt.
Ook andere fabrikanten komen met soortgelijke innovaties die de stookkosten omlaag moeten brengen en tegelijkertijd zorgen dat je je gerechten sneller en efficiënter kookt.
Met deze technologische innovaties, gecombineerd met een beter design, worden gaskookplaten uit het hoekje gehaald en kunnen ook jonge generaties weer volop van de oude techniek gebruikmaken. We zijn benieuwd of het marktaandeel van gaskookplaten weer uitloopt op andere technieken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel