Geurtjes in de keuken? Zo haal je ze weg…

geurtjes in de keuken

Het is juli en we zitten midden in de hondsdagen. Het weer kan benauwd en plakkerig zijn en eten rot sneller dan gewoon. Hoera het is zomer en je koelkast stinkt naar rotte vis!
Gelukkig kun je vieze luchtjes in je keuken op een makkelijke manier verwijderen. In dit artikel geven we je wat handige tips waarmee je keuken weer helemaal fris ruikt.

Je oven of combimagnetron schoonmaken

Veel mensen hebben hun oven of combimagnetron in de keuken staan. Wel zo handig, maar soms ook gewoon smerig. Overgekookte etensresten, geschifte melk en uit elkaar gespatte eierresten stapelen zich op. Dat kan buitengewoon gaan stinken. Bovendien loop je kans dat je je oven of combimagnetron niet zomaar schoon krijgt. Gelukkig schreven we daarover al eens een ander artikel. Mocht je dus een smerige oven of magnetron hebben: lees onze 5 tips om je oven of combimagnetron schoon te maken.

Stinkende koelkast

We schreven het al: in de hondsdagen bederft je eten veel sneller dan gewoon. Ook buiten de hondsdagen kun je natuurlijk eten laten verrotten in je koelkast. De stinkende koelkast is dan ook een probleem van alle tijden. De belangrijkste tip tegen een stinkende koelkast: maak ‘m regelmatig schoon, want een smerige koelkast levert niet alleen een rotte lucht op, maar is ook nog eens ongezond.
Daarnaast kun je een bakje met (gemalen) koffiebonen in de koelkast zetten. Koffie absorbeert immers geuren en zorgt dat je koelkast weer neutraal ruikt. Een droog theezakje werkt overigens ook.
Zelf niet geprobeerd, maar wel een bekende: leg eens een halve aardappel of een halve citroen in je koelkast. Niet te lang natuurlijk, want als hij gaat rotten ben je terug bij af. Een bakje pure ranja doet ook wonderen.

Stinkende vaatwasser

Ook een stinkende vaatwasser komt veel voor. Vaak kun je een stinkende vaatwasser voorkomen door gewoon je borden en pannen even goed voor te spoelen. Ook antikalkmiddelen kunnen helpen. Is de geur toch niet te harden? Doe dan een scheut azijn en wat partjes citroen in de vaatwasser en laat ‘m in het langste programma draaien. Zo verdwijnen kalk en vieze resten.
Eventueel kun je ook speciale geurtjes kopen in je lokale supermarkt.

Etensluchtjes

Etensluchtjes zijn bijna niet te vermijden. Natuurlijk doet een goede afzuigkap wonderen, maar ook dan kun je wel eens de wind tegen hebben. Je kunt tijdens het koken je raam openzetten, maar dat heeft weer andere gevolgen: ongedierte of kou en regen.
Mocht een bepaalde etenslucht blijven hangen, dan kan je hele huis gaan stinken. Grote kans bovendien dat je collega’s de volgende dag met hun ogen dicht kunnen vertellen wat jij hebt gegeten.
Dat voorkom je door en pan water met citroen (alweer!), kaneel en vanille te koken. Als je op inductie kookt, kun je wat kruidnagels proberen. Gewoon een bakje azijn neerzetten kan helpen, al is dit lang niet altijd effectief.

Veel succes

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel