Granieten aanrechtbladen: voordelen en nadelen

Een aanrechtblad van graniet is voor veel mensen het summum van keukenluxe. Eerlijk is eerlijk: een granieten aanrechtblad geeft een keuken ook echt een luxe uitstraling. Dat betekent echter niet dat een werkblad van graniet de enige mogelijkheid is als het om aanrechtbladen gaat. Soms komt een andere materiaalsoort beter tot zijn recht. Twijfel je nog aan het soort aanrechtblad dat je wilt kiezen? Lees dan hier de voordelen en nadelen van een granieten aanrechtblad.

Wat is een aanrechtblad van graniet?

Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Graniet wordt gedolven in grote stukken en komt onder meer voor in België, Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Het materiaal bestaat uit mineralen. Deze mineralen bepalen ook de kleur.

De hoofdkleuren waarin graniet verkrijgbaar is, zijn zwart, roze en wit. Graniet is voor 100% een natuurproduct. Dit betekent dat ieder werkblad van graniet uniek is. De prijs van graniet wordt bepaald door de waarde die eraan gehecht wordt en door de zeldzaamheid van de samenstelling.

Voordelen van een granieten aanrechtblad

Zoals gezegd is een aanrechtblad van graniet voor 100% een natuurproduct en daarom uniek. Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet.

Een aanrechtblad van graniet is, net als composiet, ook stootvast en slijtvast. Doordat het een natuurmateriaal is dat uit één stuk gewonnen wordt, zal het blad niet snel tekenen van slijtage vertonen.

Nadelen van een granieten aanrechtblad

Een werkblad van 100% natuurlijk materiaal heeft echter ook zijn beperkingen. Zo is het materiaal licht poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Dat heeft tot gevolg dat het aanrechtblad onherstelbaar beschadigd kan raken. Een glas wijn, agressief schoonmaakmiddel of bijtende vloeistof heeft al bij veel mensen blijvende schade aan hun aanrechtblad veroorzaakt.

Ook het unieke karakter van graniet heeft een nadeel: mocht je in een latere fase nog een extra stuk aanrechtblad nodig hebben, dan zal het een lange speurtocht worden om iets te vinden dat in de buurt komt van je eigen blad. Je moet dus bij de aankoop van je keukenblad goed anticiperen op eventuele vervolgprojecten in je keukenruimte.

Als gevolg van het gebruik kan je aanrechtblad matter worden. Een aanrechtblad van graniet vraagt dan ook om regelmatig onderhoud en veel zorgvuldigheid. Iedereen die gebruik maakt van je aanrecht moet op de hoogte zijn van de do’s en don’ts, wil je jouw aanrechtblad blijvend mooi houden.

Omdat granieten aanrechtbladen uit magma zijn samengesteld, zijn ze licht radioactief. Het radon, dat in kleine hoeveelheden in magma aanwezig is, is op roken na de grootste oorzaak van longkanker. Erg groot is de kans op longkanker door een aanrechtblad van graniet niet, maar het is wel zaak dat je jouw keuken goed ventileert.

Onderhoudstips voor een granieten aanrechtblad

Om je aanrechtblad van graniet blijvend mooi te houden, moet je altijd alert blijven bij wat je doet. Veel bezitters van granieten aanrechtbladen klagen over uitslag als gevolg van een omgevallen glas, kringen door bijtende materialen.

Zorg daarom dat je je aanrechtblad regelmatig impregneert. Vlekken kun je verwijderen met staalwol (pas op voor krassen!) en een licht schoonmaakmiddel en heet water.

Vertoont je aanrechtblad van graniet butsen, dan is de kans aanwezig dat je een minder hoogwaardig aanrechtblad hebt gekocht of dat het graniet poreus is. In dat geval is het zaak om een expert te raadplegen: je beschadigt het aanrechtblad al snel blijvend. Heb je nog vragen over het onderhoud van granieten aanrechtbladen? Neem contact op of bezoek de showroom.

Graniet aanrechtbladen: voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen: Nadelen:
Hittebestendig Licht poreus
Krasvast Gevoelig voor bijtende middelen
Stootvast Licht radioactief
Slijtvast
Uniek
Keihard

Meer voordelen en nadelen van aanrechtbladen!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel