Handige tips voor een hoekkeuken

Tips-voor-een-hoekkeuken-of-L-keuken-2

De hoekkeuken of L-keuken is één van de populairste keukens. Dat heeft alles te maken met de ruimte die er in veel huizen is. Bovendien is een hoekkeuken heel praktisch: je kunt je werk verdelen over twee aanrechtbladen. Tegelijkertijd kun je beide werkbladen bestemmen voor specifieke doelen. Heb je heel veel ruimte, dan kun je ‘m ook nog uitbreiden met een kookeiland. Maar hoe richt je je hoekkeuken of L-keuken zo goed mogelijk in?

Inrichten hoekkeuken

Je gelooft het misschien niet, maar je kunt te veel werkruimte hebben. Met andere woorden: je aanrechtblad kan te groot zijn. Dat is vooral het geval bij L-vormige keukens. Dat probleem kun je echter oplossen door een keukenkastje vanaf het aanrechtblad tot het plafond te maken. Je geeft je keuken daarmee een hele chique uitstraling en beschikt over meer kastruimte dan ooit. Denk er wel even goed over na, want je kunt de ruimte maar één keer goed besteden. Bovendien kan een gesloten kast je ruimte nogal vol maken. Slim ontwerpen is dus aanbevolen.
Hoekkeukens bieden sowieso de meeste ruimte voor keukenkastjes. U-keukens kunnen er ook wat van, maar het risico is dat je keuken dan te vol wordt.

Heb je veel keukenruimte, dan kun je ook overwegen om een vierkant kookeiland te maken. Dat is soms beter dan een rechthoek. Te groot is echter niet handig, want dan kun je niet meer bij het midden van het aanrechtblad. Heb je geen ruimte voor een spoelbak in een poot van de L, dan kun je die mooi in het kookeiland stoppen, zodat je ruimte overhoudt op je gewone aanrechtblad.

Moet je juist woekeren met je ruimte, dan kun je overwegen om wat kastjes minder te doen en om te gaan werken met rekken. Die nemen misschien wel wat opbergruimte in, maar dat wordt gecompenseerd door lichtval en luchtigheid. En dat is ook belangrijk in een keuken.

Geen ruimte voor kookeiland

Heb je geen ruimte voor een kookeiland? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Je kunt eventueel kiezen om een tafel in het midden van de keuken te plaatsen, zodat je toch een ontspannen ruimte hebt waar je kunt zitten en eten. Da’s handig en bovendien niet definitief, want een tafel kun je – in tegenstelling tot een kookeiland – altijd verplaatsen.

Heb je geen ruimte voor een L-keuken omdat er een deur in een van de muren zit? Doe eens wat anders en ga gewoon verder met de L-keuken aan de andere kant van het kozijn. Feitelijk loop je dan dwars door je keukenblok heen. Het extra stukje “poot” kun je dan gebruiken voor heel andere dingen, dan voor het bereiden van je gerechten. Een grote kast is natuurlijk ook een leuke oplossing.

Wil je je laten adviseren? Bezoek onze showroom en wij helpen je graag.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel