Het AGA fornuis: terug van weggeweest?

AGA-dual-control

Hoe negatief het ook mocht klinken: we hebben op KeukenErvaringen.nl vaak laten doorschemeren dat AGA, het Zweedse fornuizenmerk, het jarenlang niet zo goed deed. Hoewel een selecte groep consumenten naar een AGA fornuis vroeg, zagen we het AGA fornuis maar in weinig huishoudens terug. Daar lijkt verandering in te komen.

Meer weten over fornuizen? Deze week nog GRATIS te ontvangen!
Ons online magazine ” Wegwijs in fornuizenland ” t.w.v. € 24,95
Deze week nog GRATIS te ontvangen!

AGA fornuis: lang onzichtbaar

We schreven op KeukenErvaringen.nl al vaak over AGA fornuizen. In ons artikel over de AGA Dual Control lieten we bijvoorbeeld weten dat het merk in de achterliggende jaren onzichtbaar was. En in ons artikel AGA-fornuis: traditie en vernieuwing lieten we opnieuw weten dat het merk buiten Nederland wel populair was maar in Nederland niet. Bovendien stelden we dat het merk te weinig innoveerde.
Daar lijkt inmiddels verandering in te komen: AGA introduceerde de Dual Control en de Total Control: : elektrische fornuizen die niet langer met lavasteen werken en die eventueel zelfs met een afstandsbediening werken. Dat werpt z’n vruchten af: volgens de Engelse krant The Telegraph nam de vraag naar AGA fornuizen vorig jaar met 10 procent toe. 2013 is daarmee het beste jaar voor het bedrijf sinds de crisis uitbrak. Niet dat het bedrijf meteen uit de crisis is, maar er lijkt licht aan het einde van de tunnel te gloren.

AGA-dual-control

Meer elektrische fornuizen?

De comeback is leuk voor AGA: steeds meer consumenten vragen naar luxe fornuizen. Boretti, Belling en Falcon doen het erg goed en het AGA fornuis kan weer een graantje meepikken. Voor de concurrenten van AGA voorzien we niet echt problemen: wellicht snoept AGA wat marktaandeel af, maar baanbrekend zal het niet direct worden.
We voorzien ook niet dat andere fornuizen merken nu meer gaan innoveren: op AGA na zijn bijna alle fornuizen die we ooit op deze website genoemd hebben al elektrisch. AGA boort dus eigenlijk een nieuwe submarkt aan in plaats van dat ze een nieuwe norm op het gebied van fornuizen stelt. De prijs voor fornuizen zal ook niet direct zakken. Maar wij consumenten kunnen zeker naar een AGA fornuis als volwaardig alternatief voor andere fornuizen kijken.
AGA schrijft de groei overigens ook deels toe aan de verbeterende omstandigheden op de huizenmarkt. Dat is goed nieuws voor iedereen. We verwachten dat er over de hele linie weer meer fornuizen verkocht gaan worden!

Meer weten over fornuizen? Deze week nog GRATIS te ontvangen!
Ons online magazine ” Wegwijs in fornuizenland ” t.w.v. € 24,95
Deze week nog GRATIS te ontvangen!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel