Het einde van de keukendriehoek?
Jarenlang was de keukendriehoek hét uitgangspunt van keukenverkopers. De driehoek, waarover we veel hebben geschreven, bestaat uit drie vaste punten in je keuken waar je tussen beweegt: de spoelbak, de kookplaat en de koelkast. Door deze drie onderdelen op een goede manier te positioneren, voorkom je dat je elke dag te veel meters in je keuken maakt. De keukendriehoek was en is dan ook een aangelegen punt bij het indelen van je nieuwe keuken: met de juiste indeling bespaar je jezelf gezondheidsklachten en bij een verkeerde indeling ontstaat er veel ergernis.
Nu lijkt de driehoek echter te worden ingeruild voor werkzones.
Van keukendriehoek naar werkzone
De keukendriehoek dateert nog uit de tijd dat de keuken nog niet zo groot was en nog niet de betekenis had die hij vandaag de dag heeft. In de keukendriehoek bevinden de koelkast, kookplaat en spoelbak zich zo’n 1,2 tot 2,5 meter bij elkaar vandaan en vormen ze een gelijkbenige driehoek – een ideale indeling wanneer je een kleine, gesloten keuken hebt waar je alleen je maaltijden bereidt. Je kunt immers op een efficiënte manier je apparaten indelen.
Nu de keuken in populariteit is gestegen en steeds diverser wordt, lijkt de keukendriehoek echter niet meer te volstaan. In een _rechte keuken_ is sowieso al geen sprake van een keukendriehoek, maar ook _open keukens_ gooien roet in het eten van het traditionele model. Daarom gaan er stemmen op om maar te gaan denken in werkzones.
Keukenontwerpers zien werkzones als gewoon de volgende stap in de ontwikkeling van de keuken en als een natuurlijke opvolger van de keukendriehoek. Nu keukens groter en opener worden, wordt het een steeds grotere kluif om een nette en niet al te grote driehoek te maken. Bovendien komen er steeds meer keukenapparaten: vaatwassers, extra spoelbakken, magnetrons, losse kookplaten en nog veel meer. Daarnaast wordt de keuken steeds vaker gezien als werk- en ontspanruimte.
Een ideale oplossing is dan het indelen van je keuken in werkzones, zodat je de ruimte maximaal benut.
Verschillende werkzones
Het is niet zo moeilijk om werkzones in je keuken te bedenken. Het principe van een werkzone is dat hij is gericht op specifieke taken. Om werkzones in je keuken te maken, moet je dus ook gewoon uitgaan van de taken die je regelmatig uitvoert: eten bewaren, bereiden, koken, bakken, serveren, eten, schoonmaken, koffie zetten, wijn koelen, enzovoorts. Een werkzone kan dan alle onderdelen bevatten die je nodig hebt om een taak uit te voeren.
Plaats bijvoorbeeld je vaatwasser naast je spoelbak en zorg dat de compostbak en prullenbak in de buurt staan, zodat het proces van afruimen en opruimen wordt gestroomlijnd.
‘Stroomlijnen’ is het toverwoord binnen het idee van werkzones. Door de zaken die je het meest in combinatie gebruikt het dichtst bij elkaar te plaatsen, voorkom je onnodig geloop en gezoek en haal je nog meer plezier uit je keuken. Natuurlijk moet je wel zorgen voor genoeg leef- en werkruimte.
Ruimte naast grote apparaten
Een keuken moet veilig en efficiënt zijn. Overweeg daarom voldoende ruimte in te bouwen, zodat je altijd veilig en efficiënt je werk kunt doen. Zorg bijvoorbeeld voor ruimte op het aanrechtblad naast grote keukenapparaten, zoals de kookplaat of magnetron, zodat je hete voorwerpen gemakkelijk kunt neerzetten zonder je hele keuken door te struinen. Bovendien ontstaat door de ruimte als vanzelf een scheiding van de werkzones en krijg je ook nog eens ruimte om snijplanken, messen en pannen neer te zetten en op te ruimen.
Grotere paden
Keukens worden steeds groter, maar dat geldt ook voor veel keukenapparaten. Het is dan verleidelijk om de ‘gangpaden’ in je keuken smaller te maken, zodat je keuken toch knus oogt of meer apparaten kan herbergen. Of je nu kiest voor een keukendriehoek of voor een werkzone, houd altijd de minimale breedte van keukenpaden aan. Deze ligt rond een meter en garandeert voldoende werk- en loopruimte. Kook je met meerdere personen, dan kun je de paden nog iets breder maken. Te breed is echter niet goed want dan moet je extra stappen zetten en heeft de keukendriehoek of efficiënte werkzone geen effect meer.
Meer artikelen lezen in deze categorie?