Afmetingen spoelbak

Hoe-groot-moet-je-spoelbak-zijn-2

De spoelbak is voor veel consumenten iets wat ze ‘bij’ de keuken kopen. Hij is onmisbaar en moet natuurlijk in het design passen, maar veel andere voorwaarden zijn er niet. Toch is het belangrijk om ook even goed stil te staan bij de spoelbak. Die heb je namelijk elke dag nodig en een lichtzinnige keuze nu kan veel problemen opleveren in een later stadium. Daarom zetten we alles even voor je op een rijtje.

Welke spoelbakken zijn er?

Spoelbakken zijn er in verschillende soorten, maten en materialen. Wie denkt dat er geen trends in spoelbakken zijn, slaat de plank helemaal mis: fabrikanten van aanrechtbladen en spoelbakken introduceren steeds vaker nieuwe producten. Die moeten zich onderscheiden door hun vorm, design of materialen. Het ronde, zinken teiltje met een doorsnee van 35 centimeter is allang verdwenen: we hebben nu vierkante, rechthoekige en dubbele spoelbakken van roestvrij staal, aluminium en tegels. Natuurlijk is niet elk design geschikt voor elke keuken, maar er is in elk geval altijd wat te krijgen dat bij je keuken past.

Sommige spoelbakken vallen op door hun design: ze zijn zo minimalistisch, zo strak of zo mat dat ze zich onderscheiden van de gewone spoelbakken. Daardoor vallen ze echt op, want een spoelbak is immers een onopvallend opvallend object: je hebt ‘m nodig en let er niet op tot hij door zijn ongewoonheid de aandacht trekt. En dat is precies wat fabrikanten steeds meer proberen te bereiken.
Andere spoelbakken vallen op door hun afwijkende karakter: ze hebben een afwijkende vorm (bijvoorbeeld een golf in de rand) of zijn rechttoe rechtaan, met haakse wanden. Niet altijd even handig, maar wel mooi.

Grootte gootsteen: hoe belangrijk?

Wanneer we moeten bepalen hoe groot de spoelbak in een keuken moet zijn, gebruiken we altijd ons gezond boerenverstand: het moet er leuk uitzien en hij moet niet te klein en te groot zijn. Natuurlijk mag hij niet over de rand steken, want dat ziet er niet uit. Denken we.

Feit is dat een spoelbak zo groot moet zijn dat hij niet misstaat en tegelijkertijd functioneel is. De grootte van je spoelbak is dan ook afhankelijk van wat je in de keuken doet en hoe je woon- en gezinssituatie zijn. Mocht je weinig koken en op jezelf wonen, dan is een gewone spoelbak (40 cm) groot genoeg. Heb je een groot gezin of kook je veel, dan kun je kiezen voor een wat grotere. Het verschil hoeft maar een paar centimeter te zijn, maar het scheelt je in inhoud weer heel wat liters!
Een grote spoelbak is ook handig wanneer je vegetarisch of biologisch eet en al je groenten moet spoelen: dan kun je maar beter wat ruimte hebben.

Mocht je echt voor groots gaan, dan is de BLANCORONIS-IF van Blanco misschien een oplossing: die is 53 centimeter. Omdat-ie rond is, moet je natuurlijk wel een werkblad hebben waar hij in past.

Hoe-groot-moet-je-spoelbak-zijn-2

Creatieve oplossingen voor je gootsteen

Je kijkt dus naar het design van je spoelbak en keuken, maar ook naar de praktische kant ervan. Hoe combineer je een praktische en mooie keuken?
Allereerst kun je kiezen voor een designspoelbak die groot genoeg is om goed je werk te kunnen doen. Je hebt dan iets moois waarvan je ook nog eens veel werkplezier hebt.
Daarnaast kun je ervoor kiezen om een dubbele spoelbak te nemen, zodat je twee taken tegelijkertijd kunt uitvoeren. Je kunt dan kiezen voor een vaste combinatie met twee spoelbakken of voor twee losse spoelbakken. Het voordeel van de laatste oplossing is dat je zelf kunt kiezen hoe en waar je de spoelbakken plaatst, maar als je ze te ver uit elkaar plaatst, wordt het misschien onwerkbaar. Bovendien heb je dan een extra kraan nodig, omdat de kraan niet meer beide spoelbakken kan bereiken.

Eventueel kun je kiezen voor een langwerpige spoelbak. Je moet dan wel opletten dat hij niet te smal is, want dan kun je er misschien geen eten of borden meer in kwijt.
Een laatste mogelijkheid is de overstekende of uitstekende spoelbak: deze steekt een paar centimeter uit je werkblad. Daardoor valt hij op, heb je een korte werkafstand (zodat je je armen niet helemaal uit hoeft te strekken of andere ongezonde capriolen moet uithalen) én kan hij groter zijn dan normaal. Dit werkt echter het best voor betegelde spoelbakken: kies je voor een kant-en-klare spoelbak, dan moet er nog weer een extra afwerkrand omheen, waardoor de spoelbak wel erg ver uit je aanrechtblad steekt.

Mocht je kiezen voor een oversized spoelbak, dan moet je er rekening mee houden dat je aanrechtblad nog minimaal 10 centimeter breder moet zijn. In het geval van de spoelbak van 53 centimeter, heb je dus zeker een werkblad van 63 centimeter nodig. Dat lijkt leuk, maar voor sommige mensen wordt het dan moeilijk om nog bij de achterkant van het werkblad en bij de kraan te komen. Bovendien gaan al die extra centimeters van je ruimte af, waardoor je keuken kleiner en onpraktischer kan worden. Da’s dus vooral leuk voor een grote keuken …

Bezoek bij het aanschaffen van een spoelbak altijd een showroom, zo maak je in ieder geval weloverwogen een keuze. Heb je vragen? Dan is het altijd mogelijk om contact op te nemen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel