Hoe kies je de juiste keuken?

Een nieuwe keuken kopen, kost veel tijd en energie. Er is inmiddels zoveel op de markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien kun je niet altijd een goed beeld krijgen van hoe je nieuwe keuken er nu uit gaat zien. En wat is trendy, praktisch of betaalbaar?
KeukenErvaringen.nl helpt je graag op weg aan de hand van een paar slimme vragen. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, je bent altijd welkom in de showroom.

Stap 1: Wat is je situatie?

Je keuze voor een keuken wordt bepaald door twee belangrijke vragen: wat is je situatie en wat heb je er voor over. Al je keuzes worden beïnvloed door deze twee vragen, waarvan we moeilijk kunnen bepalen welke nu het eerste komt.
Laten we beginnen met je situatie.

Ongeacht of je een nieuw huis bouwt of een bestaande keuken verbouwt, kun je de volgende vragen stellen:
Heb je een grote keuken of een kleine keuken? En welke vorm heeft je keuken? Is er ruimte voor een hoekkeuken of wordt het toch een wandkeuken? Welke mogelijkheden heb je voor een kookeiland?
En hoe zit het met de ligging van je keuken? Zit je keukenruimte weggestopt of heb je de mogelijkheid om een open keuken te creëren? Biedt je keuken genoeg ruimte om er een woonkeuken van te maken of kun je er alleen je eten koken?

Onder de situatie valt ook je leidingwerk. In veel gevallen kan een keukenmonteur je leidingen verplaatsen, maar soms zijn er situaties waarin je vastzit aan bepaalde punten, zoals de afvoerleiding van je afzuigkap. Inventariseer daarom eerst of er in de huidige situatie vaste punten zijn die je moet aanhouden en die je niet kunt aanpassen. Je kunt daar dan in het ontwerp van je keuken rekening mee houden.

Stap 2: Wat heb je er voor over?

Zoals we al schreven, is ook het budget voor je keuken heel belangrijk. Dat geldt op twee manieren: allereerst bepaalt het budget welke keuzemogelijkheden je hebt, maar vaak bepalen je keuzemogelijkheden ook je budget. Als je een globaal idee hebt van wat je wilt, en je vervolgens constateert dat dat niet helemaal gaat lukken met je budget, kun je ervoor kiezen om je budget wat te verhogen. Als je wensen veel duurder zijn dan je budget, is de kans groot dat je op zoek moet naar alternatieven.

Wat kost een keuken?

Keukens zijn er in veel verschillende soorten, maten en prijsklassen. Bij Arma Keukens in Nunspeet zagen we al een kwalitatieve keuken voor € 2000. Dezelfde zaak verkoopt echter ook maatwerkkeukens van € 40.000 én alles daar tussenin. Die bedragen vormen de globale limieten: bij andere keukenzaken ben je als consument ongeveer net zoveel kwijt. Daar moeten we wel bij opmerken dat €2000 echt goedkoop is en dat niet iedere keukenzaak je een maatwerkkeuken voor € 40.000 kan bieden.
Gelukkig zijn er binnen elk budget veel keuzemogelijkheden. Ook als je kiest voor de nieuwste designtrends is er altijd wel een merk of keukenzaak die goedkope oplossingen kiest. Daarom zijn je keuzemogelijkheden niet altijd afhankelijk van het bedrag dat je voor je keuken over hebt.
Let trouwens wel goed op: in keukenland is goedkoop toch vaak duurkoop. Er is imitatie genoeg, met alle kwaliteitsproblemen vandien in de komende 10 tot 15 jaar dat je de keuken hebt…

Stap 3: Wat zijn de mogelijkheden?

Nu je weet wat je situatie is en wat je aan je keuken kunt besteden, kun je op zoek naar mogelijkheden. Bezoek gewoon eens wat keukenzaken om te kijken wat er op dit moment wordt geboden op het gebied van indeling, stijl en kleur. Je kunt je situatie aan een keukenverkoper voorleggen en informeren naar wat er allemaal wel en niet kan. Dat kost je een paar avonden, maar dan weet je ook ongeveer waar je naar op zoek kunt.
Keukenverkopers denken vaak vanuit oplossingen en hebben al veel complexe situaties meegemaakt. Ze kunnen aan de hand van een schets of beschrijving dan ook al gauw vertellen wat er in je nieuwe keuken wel en niet kan.

Vrijblijvende oriëntatie heeft als voordeel dat je vaak met allerlei nieuwe mogelijkheden en feitjes thuiskomt. Pas echter wel op dat je niet zomaar aan één keukenzaak vastzit. Keukenverkopers krijgen vaak provisie en willen maar wat graag dat je hun nieuwe keuken bij ze koopt. Daarom willen ze vaak ook niet uitgebreid met je praten voor ze zeker weten dat je je keuken bij hen koopt. Laat je niks aansmeren!

Stap 4: Wat wil je (niet)?

Natuurlijk heb je zelf al wel een beeld van je nieuwe keuken. Je weet wat je eraan wilt besteden en wat de mogelijkheden zijn. Vaak gooi je folders van keukenzaken achteloos weg, maar dat wordt wel anders als je serieus naar keukens gaat kijken. Bewaar je keukenfolders en neem ze eens door. Je ziet dan vanzelf welke mogelijkheden er zijn en wat ze kosten. Als je goed kijkt, zie je ook de prijs- en kwaliteitsverschillen.
Verzamel alles wat je belangrijk en interessant vindt en verwerk het tot een soort “dossier”. Zorg dat je duidelijk hebt wat je wel en niet wilt en laat je daardoor leiden.
Eventueel kun je een moodboard maken. Een moodboard is een bord waarop je plaatjes plakt van wat je wilt. Als je dit moodboard als uitgangspunt neemt, kan de keukenverkoper je gericht helpen op basis van je wensen en eisen.
Geen zin in een moodboard? Dan werkt een lijstje ook perfect. Als je maar duidelijk hebt welke kleuren, materialen, stijlen en apparaten je wel of juist niet in je nieuwe keuken wilt hebben.

Stap 5: Wat kun je zelf?

Veel dingen kun je zelf. Daarom is het belangrijk om eens goed te overwegen of je zelf ook je steentje wilt bijdragen in je keuken. Door zelf dingen te doen (of door vrienden en familieleden te vragen om je te helpen), kun je besparen op sloop- en (ver)bouwkosten. En hoewel keukenzaken het vaak niet aanraden, kun je ook overwegen om zelf je nieuwe keuken te plaatsen. Daardoor houd je wellicht budget over dat je weer ergens in kunt steken. En zelf klussen aan je nieuwe keuken is nog leuk ook!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel