Hoe ziet de koelkast van de toekomst eruit?

We schreven eerder al over de huidige ontwikkelingen op het gebied van de koelkast. Steeds meer koelkasten worden voorzien van elektronische snufjes en moderne technieken om ‘m zo makkelijk en functioneel mogelijk te maken. Voorbeelden daarvan zijn touchscreens die de houdbaarheidsdatum aangeven en technieken die zelf zuurstofmoleculen produceren om de houdbaarheid van producten te verlengen. Er is echter meer te vertellen. We schrijven er graag over…

De nieuwe koelkast: zelf alles regelen

Eenvoudige en oude koelkasten hebben allemaal één ding gemeen: er zit een deur in en een knop om de temperatuur in te stellen en that’s it. Zo niet de nieuwe koelkasten: die worden steeds meer voorzien van een aanraakscherm waarop je zelf alles kunt instellen, zodat de koelkast de optimale omgeving voor je vers- en zuivelproducten wordt. Luchtvochtigheid instellen? Check. Temperatuur instellen? Check. Alles wat geregeld moet worden, kán geregeld worden.

Nieuwe bouwwijze van koelkasten

Koelkastfabrikanten zitten niet stil en doen voortdurend onderzoek naar de beste manier om producten houdbaar te houden. Zo komt Siemens met een koelkast met daarin een geribbelde bodem, zodat de luchtcirculatie gelijkmatig blijft. Bosch daarentegen ontwikkelde een koelkast met betere isolatie én een geoptimaliseerde compressor, zodat het stroomverbruik van de koeler lager uitvalt. Samsung weet op zijn beurt door een nieuwe isolatietechniek veel dunnere wanden te creëren, zodat de koelkast óf minder ruimte inneemt óf meer inhoud kan bevatten. Bovendien ontwikkelde de elektronicareus een systeem waarbij twee ventilatoren worden gebruikt, zodat het koelvak en het vriesvak twee gescheiden koelcircuits hebben. Dat voorkomt dat gebeuren vermengd raken.

Veel nieuwe functies

De voornoemde technieken slaan vooral op optimalisatie van het doel van de koelkast. We zien echter ook steeds meer dat koelkastfabrikanten inzetten op de uitbreiding van de functionaliteiten van de koelkast. Een vriesvak in de koelkast is al decennia oud, maar door nieuwe technieken in te zetten en door de functie van het vriesvak opnieuw te definiëren, krijgt de oude functie toch een nieuwe twist. Door te zorgen voor een strikte scheiding van de vakken én door per compound nieuwe technieken toe te voegen, zoals de hierboven beschreven technologie met twee ventilatoren, weet men het nut van een oud gegeven toch verder te verdiepen. Dat komt de houdbaarheid van producten ten goede en maakt het bovendien makkelijker om grote voorraden versproducten in te slaan.

 De toekomst van de koelkast

Wat ons betreft zal de toekomst van de koelkast niet ingrijpend veranderen. De koelkast blijft koelkast, maar wordt wel uitgebreid met nieuwe technieken waardoor hij ruimer, handiger én intelligenter wordt. Dat maakt het voor ons, consumenten, makkelijker. We worden er echter niet slimmer op, want we kunnen massaal blijven inkopen zonder veel rekening te houden met duurzaamheid. Dat wordt dan wel weer gecompenseerd door het gereduceerde stroomverbruik van de energiezuinige koelkast van de toekomst…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel