Hoge annuleringskosten bij keukens vragen om langere bedenktijd

We schreven al eens over de hoge kosten die consumenten moeten betalen wanneer ze hun nieuwe keuken annuleren. Die kosten liggen rond de 30% van de aankoopwaarde voor de nieuwe keuken. Hoewel dit percentage is vastgelegd door een brancheorganisatie, zou tegenover de hoge kosten een langere bedenktijd voor consumenten moeten staan. Dat vinden de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond.

Keukenzaken willen zo snel mogelijk een keuken verkopen

In de praktijk is het zo dat veel keukenzaken erop gebrand zijn om consumenten zo snel mogelijk een keuken te verkopen. Veel keukenverkopers geven al tijdens een oriëntatiegesprek aan dat ze je graag van dienst zijn, maar dat daar wel tegenover staat dat de keuken ook daadwerkelijk bij hen gekocht moet worden. Bovendien willen keukenzaken, om onzekerheid en lange wachttijden te voorkomen, zo snel mogelijk een handtekening onder het koopcontract zien. De brutale keukenverkopers aarzelen niet om consumenten daar op hun eigen wijze toe te dwingen. Een veel toegepaste techniek is het aanbieden van een scherpe korting die ‘alleen vandaag geldig’ is.

Langere bedenktijd voor annuleren keuken

Omdat consumenten bij de aankoop van een keuken snel moeten handelen, voelen ze zich nogal eens overrompeld. Tegelijkertijd zijn ze vaak niet op de hoogte van de annuleringskosten voor keukens. Soms weten zelfs keukenverkopers niet hoe hoog die zijn of worden de kosten bewust verzwegen. Daarom pleiten de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond voor een langere bedenktijd voor consumenten bij de aankoop van hun keuken. Door een langere bedenktijd te vragen kunnen consumenten de voors en tegens van hun aankoop nog eens goed overwegen zonder dat ze daarvoor direct beboet worden.

Aankoop keuken annuleren?

Ben je op zoek naar informatie over het annuleren van je keukenaankoop of wil je weten hoe hoog de annuleringskosten zijn en hoe je er wellicht onderuit kunt komen? Lees dan ons artikel ‘Annuleringskosten bij het annuleren van je keukenaankoop’.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel