Hygiëne in de keuken

Hygiëne-in-de-keuken

Deze week kwam minister Schipper met een nieuwe campagne die de hygiëne in de keuken moet bevorderen. Uit onderzoek zou namelijk zijn gebleken dat mensen helemaal niet zo schoon zijn in de keuken als zou moeten. Dat levert bacteriën op die uiteindelijk zelfs dodelijk kunnen blijken. Met wat bewustwording zouden we veel ziekten kunnen voorkomen.

Dat is natuurlijk een waarheid als een koe. Toch zijn er nog wel wat andere stappen die je ook kunt ondernemen om ernstige bacteriën in je keuken te voorkomen. In dit artikel bespreken we wat aspecten rondom de aanschaf van een nieuwe keuken.

Een hygiënische kookplaat kopen

Een kookplaat is een ultieme vuilbron: er komen etensresten op terecht en er kookt wel eens wat over. Een kookplaat kan dus zomaar onder de aangekoekte etenswaren zitten. Dat is niet zo erg als je de kookplaat snel schoonmaakt, maar je hebt wel een probleem als je niet zo nauwkeurig bent. Dan kunnen immers niet alleen bacteriën ontwikkelen, maar ook andere dieren worden aangetrokken. In het minst erge geval zijn dat vliegen, in het ergste geval muizen en ratten. En ook onschuldig ogende vliegen kunnen de engste ziekten overbrengen.

Om dat soort situaties te voorkomen, kun je een hygiënische kookplaat kopen. Een hygiënische kookplaat is een gewone kookplaat, maar wel één die zo is vormgegeven dat je ‘m gemakkelijk kunt schoonmaken. Een ultieme hygiënische kookplaat heeft daarom geen knoppen en niet teveel uitstekende delen. Een gladde, strakke kookplaat is immers veel gemakkelijker schoon te maken dan een gaskookplaat met gaspitten.

Kijk ook goed naar de manier waarop je de kookplaat kunt schoonmaken: voorkom dat je bijtende middelen moet gebruiken, maar kies ook niet voor een kookplaat waarop je bijna geen schoonmaakmiddelen mag aanbrengen. De ultieme hygiënische kookplaat is daarom in alle opzichten gemakkelijk schoon te houden.

Kies een hygiënisch aanrechtblad

Een aanrechtblad is qua hygiëne zo mogelijk nog erger dan een kookplaat. Een aanrechtblad is immers veel groter en wordt voor veel meer toepassingen gebruikt. Daardoor kunnen er de gekste schimmels en bacteriën op komen. Het is dus zaak dat je kiest voor een hygiënisch aanrechtblad dat je gemakkelijk schoon kunt maken. Van oudsher zijn er bepaalde materialen die gemakkelijker zijn schoon te maken en minder bacteriën aantrekken dan andere aanrechtbladen. Zo zijn houten aanrechtbladen in de regel “zelfreinigend”. Ook een aanrechtblad van glas kan gemakkelijk worden schoongehouden.

Kies sowieso voor een aanrechtblad dat praktisch is schoon te maken: voorkom allerlei loze of onhandige hoekjes en zorg dat je conventionele schoonmaakmiddelen kunt gebruiken. Een aanrechtblad van glas is erg mooi, maar kan niet worden schoongemaakt met schurende middelen. Aanrechtbladen van graniet en composiet mag je weer niet schoonmaken met bepaalde bijtende middelen. Het ideale hygiënische aanrechtblad is dan ook gemakkelijk schoon te maken qua materiaal, schoonmaakmiddel en vormgeving.

Volg daarnaast ook gewoon de richtlijnen uit de campagne. Alle kleine beetjes helpen en je voorkomt dodelijke schimmels en bacteriën!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel