Inbouw ijsblokjesmachine

Inbouw-ijsblokjesmachine.jpg

Ijsblokjes zijn ideaal wanneer u ongekoelde frisdrank koud wilt serveren, voor een ijskoude smoothie of voor het koud houden van bijvoorbeeld witte wijn op tafel. Ijsblokjes kunt u zelf maken, maar veel makkelijker is het om ijsblokjes te maken met een ijsblokjesmachine. Dan hoeft u niet meer handmatig water in ijsvormpjes te doen en in te vriezen. Met slechts een aansluiting op de waterleiding of een gevuld waterreservoir produceert een gemiddelde ijsblokjesmachine al in 35 minuten ijs.

IJsblokjesmachine voor thuis

Voor de professionele markt is de keus groot in ijsblokjesmachines. Deze lenen zich echter niet voor de thuismarkt. Ze zijn vaak groot en hun capaciteit overtreft veruit wat je voor thuisgebruik nodig hebt. Bovendien zijn ze meestal niet in te bouwen vanwege ventilatieroosters aan de zijkant.
Er is maar één merk dat een aparte ijsblokjesmachine op de markt heeft gebracht die ook nog eens in te bouwen is: KitchenAid. De ijsblokjesmachine van KitchenAid is uitgevoerd in roestvrij staal. Hierdoor past het apparaat perfect in de rest van de inbouwapparaten-brigade.
Voor meer keus zult u zich moeten oriënteren op vriezers met ingebouwde ijsblokjesmakers. Vrijwel alle merken hebben wel een aantal apparaten met deze optie in hun assortiment. Een nadeel is, dat je met deze optie ruimte inlevert van je beschikbare vriezer ruimte. Wilt u een koelkast die ijsblokjes produceert? De meeste Amerikaanse koelkasten beschikken over de functie van koud water, ijsblokjes of schaafijs.

De voordelen van een inbouw ijsblokjesmachine

Heerlijk helder ijs
Wanneer u wel eens handmatig ijsblokjes met ijsvormpjes hebt gemaakt, dan zult u gezien hebben dat uw ijsblokjes niet kristalhelder zijn. Dat komt omdat het water stilstaat tijdens het proces van bevriezing. Ook kunnen uw ijsblokjes een bijsmaak hebben door het aanwezige voedsel dat op dat moment in uw vriezer ligt. De speciale ijsblokjesmachine van KitchenAid produceert wel heldere ijsblokjes. Een pomp spuit continue water, zodat laag voor laag bevroren wordt. En met een speciaal apparaat heb je geen last van onzuiverheden, smaken of onaangename geuren uit de vriezer.

Yes, geen klevende blokjes!
Ijsblokjes hebben als vervelende eigenschap, hoe gek het ook klinkt, te kleven. KitchenAid claimt dat de ijsblokjes die gemaakt worden in de KitchenAid ijsblokjesmachine, niet kleven. Dit hangt samen met het feit dat ze onder afwezigheid van lucht worden gemaakt. Hierdoor is hun vorm ook perfect.
Ijsblokjes die lang in een ijsblokjesmachine van een vriezer of koelkast zitten, gaan wel kleven. Fabrikanten adviseren dan ook om de ijsblokjesmachine uit te schakelen wanneer hij niet gebruikt wordt, om dit probleem te voorkomen.

De mogelijkheden

Constant of op aanvraag uw ijsblokjes?
Met een ijsblokjesmachine kunt u ervoor kiezen om het apparaat constant ijs te laten produceren totdat het gewenste maximum is bereikt. Elke keer wanneer u ijsklontjes afneemt, wordt het tekort direct weer aangevuld. Er zijn machines die tot acht kilo in voorraad kunnen houden.
De productie van ijsklontjes kan variëren. Dit is afhankelijk van het aantal keren dat de koelkastdeur wordt geopend, evenals de duur van de opening.
U kunt er ook voor kiezen, om het apparaat opdracht te geven voor productie. Dit is met name handig wanneer je geen constant gebruik hebt. Zo voorkom je dat het apparaat onnodig ijs gekoeld houdt, terwijl je het helemaal niet nodig hebt.

Wilt u een waterreservoir of aansluiting op waterleiding?
Er zijn koelkasten en vriezers die je voor ijsblokjes op de waterleiding moet aansluiten. De koelvriescombinaties van Liebherr moeten op de wateraansluiting aangesloten worden voor het maken van ijsblokjes. Het water wordt geleidelijk bevroren in een ijslaatje. Wanneer het water bevroren is, wordt de ijsla gekeerd en vallen de ijsblokjes in de voorraad la.

Er zijn modellen die gebruik maken van een waterreservoir dat elke keer bijgevuld moet worden. En er zijn types die beide als optie hebben. Wanneer je de ijsblokjesmachine aansluit op de waterleiding, beschik je altijd over vers water. Dit is beslist een voordeel. Maak je gebruik van het reservoir, dan zult u dit water regelmatig moeten verversen om schimmel- en bacterievorming te voorkomen.

Gaat u voor crushed ice of gekoeld drinkwater?
De meeste ijsmachines (of ice dispensers) bieden naast ijsklontjes ook de mogelijkheid voor schaafijs en gekoeld drinkwater. De koelvrieskasten van Bosch zijn hier een voorbeeld van, maar ook de apparaten van Samsung bieden deze functionaliteit. U bespaart beslist tijd en energie wanneer je gekoeld drinkwater tapt uit de ijsmachine. Direct en met één druk op de knop hebt u koud water, zonder dat je de kraan moet laten doorlopen en onnodig water moet verspillen. Bovendien hoef je meestal de koelkast niet eens te openen. Het te vullen glas kan gewoon in een speciale opening in de deur geplaatst worden.

Naast bovenstaande 3 zijn er nog meer mogelijkheden, kom eens langs in de showroom en ontdek welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Periodieke reiniging

Wanneer u de ijsmachine in uw koel-/vrieskast reinigt, gebruikt u dan alleen drinkwater. Dit om te voorkomen dat een vloeistof zich vermengt met het water voor de ijsblokjes. 

Tips voor het gebruik van inbouw ijsblokjesmachine

  • Wanneer de ice dispenser langere tijd ongebruikt blijft, is het beter om de eerste lichting ijsblokjes weg te gooien. Hoe langer ijsblokjes worden bewaard, des te groter is de kans dat hun smaak achteruit gaat
  • Plaats nooit blikjes of flesjes drank in de ijsmaker om ze snel te koelen. Dit kan de automatische ijsmaker beschadigen
  • Gebruik geen fijne kristallen vazen of breekbaar vaatwerk om uw ijsklontjes op te vangen. De vallende klontjes zouden uw servies kunnen breken
  • Indien uw ijsmaker niet aangesloten is op een vaste wateraansluiting, maar gebruik maakt van een waterreservoir, gebruik dan altijd vers water. Gebruik nooit een andere soort vloeistof. Dit zou uw pomp kunnen beschadigen
  • Bij sommige modellen is het aan te raden regelmatig ijsblokjes af te nemen. Of anders de automatische ijsmachine uit te schakelen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel