Ikea keuken met plastic flessen

ikea-toont-keuken-van-toekomst-met-slim-werkblad

We kennen Ikea als het Zweedse bedrijf dat grossiert in producten die vooral gemaakt zijn van hout – echt Zweeds hout. Als het gaat om keukens probeert het bedrijf ook een graantje mee te pikken. Daarom introduceert het bedrijf regelmatig vernieuwende, maar vooral betaalbare, concepten voor keuken. Pas schreven we al over de keuken van de toekomst volgens Ikea. Nu komt Ikea met een nieuw idee: een keuken met onderdelen die zijn gemaakt uit plastic flessen.
Elk jaar verbruiken we wereldwijd met z’n allen zo’n 110 miljoen ton aan plastic. Volgens de Verenigde Naties recyclen we van die vele kilo’s maar 6,5%. Er verdwijnt dus een enorme hoeveelheid op vuilnisbelten en in oceanen.
Om plastic een goede herbestemming te geven, besloot Ikea om alle afvalmaterialen te gebruiken voor producten die het bedrijf als geen ander kent: meubels.

Ikea keuken

Ikea verkoopt al jarenlang keukens. De keukenkastjes van deze modulaire keukens worden meestal gemaakt van houten planken die niet zijn gerecycled en die door mensen worden gemaakt. Om de Ikea-keukens te kunnen maken, wordt hardhout in een enorme machine gestopt die het hout zaagt, voorziet van wax en lijm, opwarmt en daarna omzet in planken van verschillende grootten. Vervolgens brengen de medewerkers een fineerlaag aan (in de vorm van een heel dun stukje hout). Een Ikea keuken is dan ook helemaal van hout.

Ikea Kungsbacka keuken

Ikea gooit het nu echter over een andere boeg. Om nieuwe kastjes te maken, gebruikt het team teruggewonnen hout. De fineercoating wordt gemaakt van gerecycled plastic. De keuken blijft dus gewoon van hout en is niet zo duurzaam als je zou denken, maar de fineerlaag is wel helemaal gerecycled. Daarvoor worden de flessen eerst gewassen en omgezet in snippers. De stukjes worden daarna aan elkaar gesmolten, zodat folievellen ontstaan van een vierde van een millimeter dik. Het fole wordt daarna met een lichte lijm op het hout aangebracht en zwart geschilderd.
Het product heeft de naam Kungsbacka meegekregen.

Duurzame Ikea keuken?

Eerlijk is eerlijk, de promotie van Ikea is goed. Wie afgaat op de media, krijgt het idee dat het bedrijf het concept van duurzaamheid heeft uitgevonden. Nu mag Ikea best worden geroemd vanwege de verwerking van gerecyclede materialen tot duurzame keukens. Toch blijft het hoofdbestanddeel van de keuken gewoon hout. Dat is helemaal geen straf, want de meeste keukens zijn van hout, maar daarin zijn Ikea keukens dus niet heel onderscheidend. Bovendien is fineer in de keuken vaak al van een kunststof, gerecycled of niet.
De Ikea keuken voegt op het gebied van duurzaamheid dus wel wat toe, maar is zeker niet baanbrekend.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel