In een Tiny House keuken is het prettig koken|5 handige tips

De sterren van de hemel koken in een kleine keuken? Dat kan! De Tiny House trend geeft kleine woonruimtes nieuwe glans en bewijst dat je knus kunt wonen met alle gewenste comfort èn design. In Tiny Houses is goed nagedacht over een praktische indeling van de beperkte woonruimte met de keuken in het bijzonder. Een goede inrichting van werkruimte, slimme opbergmogelijkheden en de juiste apparatuur geven je het gevoel van groots wonen op enkele vierkante meters.

Wat is dat precies, een Tiny House?

Een Tiny House is een klein vrijstaand huisje, goed betaalbaar en op de plek waar jij wilt: midden in de natuur of juist hartje stad. De huisjes zijn sfeervol, minimalistisch en herbergen bovendien een mooi gedachtegoed. Zo hebben Tiny House bewoners begrippen als duurzaamheid, zelfvoorzienend en energieneutraal hoog in het vaandel staan. Daarbij, het feit dat je zult moeten ‘ontspullen’ werkt zeer bevrijdend.

Klein maar fijn: 5 slimme tips voor een Tiny House keuken

De mogelijkheden zijn legio, maar de ruimte is beperkt. Bedenk wat jij echt belangrijk vindt in een keuken en puzzelen maar!

Tip 1. Creëer extra werkruimte in een Tiny House keuken

Met een opklapbare tafel realiseer je gemakkelijk een eettafel in je kleine woonkeuken. Tegelijk kun je deze gebruiken als extra werkruimte. Klap hem na het eten weer op en je krijgt volop beweegruimte terug. Voor het snijden van groenten plaats je een houten snijplank over de gootsteen of kookplaat. Praktisch in gebruik en het ziet er bovendien fraai uit.

Tip 2. Opbergen doe je ook verticaal

In de loop der tijd zijn er veel praktische oplossingen bedacht om elke centimeter in een kleine keuken optimaal te benutten. Zo zijn op maat gemaakte uitschuifbare opberglades ontzettend handig. Maar zorg ook dat je de hoogte in gaat. Plaats een rij schappen helemaal tot bovenaan de muur. Hier kun je al het noodzakelijk kookgerei kwijt. Laat pannen, mokken en messen lekker hangen met behulp van haken en magnetische strips. Wees wel voorzichtig met dichte kastjes aan de muur, die nemen veel ruimte in en laten de keuken snel vol lijken.

Tip 3. Kies je apparatuur zorgvuldig

Keuzes maken over de keukenapparatuur is onvermijdelijk in de Tiny House keuken. Zoek bijvoorbeeld een goede combi magnetron met oven functie. Denk ook na over de vaatwasser. Kun je deze missen? Veel Tiny Houses hebben geen vaatwasser al is dit met een beetje puzzelen best mogelijk. Vergeet vervolgens ook de wasmachine niet. Gezien de wateraansluiting in de keuken dingt ook de wasmachine mee voor een plekje in het keukenontwerp.

Tip 4. Afzuigkap of raampje open?

Juist een kleine ruimte heeft een goede afzuiging van kookluchtjes nodig. Een afzuigkap is daarom noodzakelijk. Gelukkig kan de afzuiging in een vrijstaand huisje gemakkelijk naar buiten en is recirculatie niet nodig. Een klapraam ter hoogte van het aanrecht is overigens ook een prima oplossing en scheelt weer in kostbare ruimte.

Tip 5. Ga off grid in de Tiny keuken

Veel Tiny House bewoners willen hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en kiezen ervoor om ‘off-grid’ te gaan. Dat wil zeggen dat ze niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, de waterleiding en het riool. Voor de elektrische apparaten in de keuken betekent dit dat je afhankelijk bent van de stroom van zonnepanelen. Niet teveel apparatuur en een kleine, energiezuinige koelkast zijn dus een must. Verder moet je in een off-grid keuken plaats vrijhouden voor een paar essentiële onderdelen. Wil je bijvoorbeeld koken op gas dan zal je de LPG gasflessen ergens kwijt moeten en in de tuin prijkt natuurlijk zo’n mooie regenton. Het opgevangen regenwater gebruik je om de vaat mee te spoelen en zelfs om te drinken. Een betrouwbaar waterfilter systeem mag dan zeker niet ontbreken in de keuken. 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel