Inbouwfornuis: voordelen en nadelen

tweedehands keuken Atag-fornuis-retro

We hebben inmiddels heel wat artikelen aan het onderwerp Fornuis gewijd. In onze serie over fornuizen passeerden heel wat dure en minder dure fornuizen de revue. Dat levert leuke reacties op van lezers. Een belangrijke vraag die we ook tegenkwamen, is: ‘Wat zijn de voordelen en nadelen van een inbouwfornuis?’ En kun je beter kiezen voor een inbouwfornuis of voor een losstaand fornuis? In dit artikel geven we antwoorden op deze vragen.

Inbouwfornuis: voordelen en nadelen

Wie kiest voor een fornuis kan niet alleen kiezen uit ontzettend veel merken en modellen, maar ook uit twee hoofduitvoeringen: een losstaand fornuis of een inbouwfornuis.
Een inbouwfornuis heeft als voordeel dat je ‘m moeiteloos in je keukenblok kunt plaatsen. Dat ziet er niet alleen strak uit, maar scheelt je ook veel ruimte: wie een losstaand fornuis kiest, is aan weerszijden van het fornuis ruimte kwijt. Dat is vaak zo’n 10 cm – dat lijkt niet veel, maar kan toch wel problemen opleveren.
Een inbouwfornuis past naadloos in je keuken en is vaak één geheel met de rest van je keuken. Dat komt de uitstraling van de keuken én de rust in je keuken (en in je hoofd!) ten goede.
Een nadeel van een inbouwoven kan zijn dat hij minder functionaliteit biedt dan losstaande ovens: je bent met een inbouwoven vaak toch wat beperkter qua aansluitingen en mogelijkheden. Daar komt bij je meer rekening moet houden met aansluitingen en warmteafvoer.

Atag-range-cooker

Losstaand fornuis: voordelen en nadelen

Een losstaand fornuis kan ook perfect in je keuken passen. Vaak hebben losstaande fornuizen veel mogelijkheden en is de keuze ruimer dan bij inbouwfornuizen.
De meeste fornuizen die we tot nu toe op KeukenErvaringen.nl besproken hebben, zijn als losse modellen verkrijgbaar. Ze zijn uitgerust met meerdere ovens en vormen op zichzelf al zulke hoogwaardige designfornuizen dat ze eigenlijk een meubel apart voren.
Een voordeel van de meerdere ovens die ze bieden, is dat je niet een hele oven warm hoeft te stoken om een klein portie op te warmen. Daarentegen is de kans op warmteverlies of warme-inefficiëntie wel groter dan bij inbouwfornuizen.
Ten slotte vraagt een losstaand fornuis om veel ruimte. Een losstaand fornuis is immers het mooist als hij niet ergens wordt weggedrukt. Ideaal dus voor een ruime keuken of voor een keuken met een kookeiland, minder ideaal voor een krap bemeten keuken.

Inbouwfornuis of losstaand fornuis?

Uiteindelijk is de keuze voor een inbouwfornuis of losstaand fornuis een kwestie van smaak. Op technisch gebied is het, oneerbiedig gezegd, lood om oud ijzer: beide fornuisuitvoeringen bieden soortgelijke functies. Vaak wordt je keuze bepaald door een voorkeur voor een bepaald ontwerp én door de indeling van je keuken.
Wie kiest voor een designfornuis, zal vaak uitkomen bij een losstaand fornuis. Wanneer je de ruimte om je losstaande fornuis niet goed indeelt, loop je echter alsnog kans dat je designfornuis niet uit de verf komt.
Laat je dus goed informeren en maak een eerlijke beslissing. De prijs en modellen en uitvoeringen zullen niet zo’n rol spelen: fornuizen zijn er in alle soorten en maten.
Veel plezier en wijsheid bij het kiezen!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel