Inductiekookplaat schoonmaken

Inductie-koken-detail-foto

Koken is leuk. Totdat je moet afwassen en opruimen. Want eten wil iedereen wel, maar schoonmaken is een heel ander verhaal. Gelukkig is er tegenwoordig de vaatwasser, maar die kan niet alles uit handen nemen. Wie doet de kookplaat? Wie een inductiekookplaat heeft, heeft nog het meeste geluk: die kan zonder veel tijd te verspillen zijn kookplaat afnemen. Bij een gaskookplaat ben je heel wat meer tijd kwijt.
Toch kan een inductiekookplaat schoonmaken ook een vervelend klusje zijn. Ze zijn vaak nauwelijks schoon te blijven zonder dat er een waas achterblijft. Daarom krijg je van ons twee snelle tips.

Je inductiekookplaat schoonmaken zonder strepen

Voorkomen is beter dan genezen, maar voorkomen is niet altijd mogelijk. Als je inductiekookplaat niet schoon kan blijven, kun je maar beter zorgen dat hij dan in elk geval niet al te vies wordt. Want hoe smeriger de kookplaat is, hoe moeilijker je hem kunt schoonmaken.

Is de inductiekookplaat toch niet schoon meer? Maak dan een afwassopje om de inductiekookplaat schoon te maken. Neem de glasplaat vervolgens af met een microvezeldoekje. Je kunt dat het beste doen als de etensresten nog niet zijn aangekoekt.

Heb je te maken met hardnekkige vervuiling of met een inductiekookplaat die al in geen weken meer is schoongemaakt, dan moet je de zaken even anders aanpakken. Stroop je handen uit je mouwen en pak een onderhoudsmiddel. Laat dit even zijn werk doen en maak de inductiekookplaat daarna schoon met een microvezeldoek.

Tip: heb je geen microvezeldoek, dan kun je ook een droog stukje keukenrol gebruiken.

Hoe moet je je inductiekookplaat niet schoonmaken?

De waas die op inductiekookplaten achterblijft nadat je ze hebt schoongemaakt, ontstaat doordat de kookplaat van glas is. Met glas moet je voorzichtig zijn, dus gebruik vooral geen schurende middelen of schoonmaakmiddelen met citroen: je krijgt dan krassen op je kookplaat en die zijn nooit meer ongedaan te maken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel