Japanse keuken steeds populairder
Komkommernieuws of niet, de Japanse keuken blijkt steeds populairder te worden. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek door boekingssite Hotels.com. De website bevroeg maar liefst 27.000 reizigers.
Het onderzoek wordt gestaafd door een groeiende stroom berichten dat de ‘Japanse keuken’, volgens Google Translate 日本料理, steeds meer in opkomst is. “Japans eten staat bekend als gezond”, verklaart Alison Couper van Hotels.com.
In de achterliggende jaren bleek de populariteit van de Japanse keuken al flink toe te nemen. In steeds meer steden zijn Sushibars te vinden en ook supermarkten bieden steeds meer doe-het-zelf-gerechten van Japanse bodem aan.
Aangepaste fornuizen voor Aziatisch koken
De opkomst van de Japanse keuken trekt ook zijn sporen in keukenland. Waar we tot een paar jaar terug nog stad en land af moesten reizen op zoek naar een noedelpan, kunnen we daar nu voor terecht bij Blokker en Marskramer.
Ook ontwikkelen keukenmerken steeds meer fornuizen waarmee buitenlandse (en dan voornamelijk Aziatische) gerechten kunnen worden bereid. Voorbeelden daarvan zijn wokfornuizen en Teppan Yaki-bakplaten.
Populaire Japanse gerechten
We noemen nog even een aantal bekende en populaire Japanse gerechten:
- Sushi
Combinatie van gekookte rijst met andere gerechten, zoals groente en vis. - Tempura
Schotel met groente en vis, in beslag en gefrituurd. - Ramen
Noodles in vlees- of visbouillon, meestal op smaak gebracht met sojasaus, miso en toppings. - Japanse soba
Dunne noodles van boekweitmeel. - Okonomiyaki
Hartige pannenkoek met verschillende ingrediënten, zoals meel, eieren, kool, varkensvlees, garnalen of vis. - Shabu Shabu
Fondue met dun gesneden vlees en groenten, meestal geserveerd met dipsauzen. - Japanse curry
Curryrijst met groente of vlees, het populairste gerecht in Japan. - Yakiniku
Gegrild vleesgerecht, afgeleid van een Koreaanse specialiteit. - Natto
Gefermenteerde sojabonen, populair als ontbijt. - Fugu
Kogelvis en aanverwante gerechten.
Simpel Japans gerecht: Sushi hosomaki met komkommer
Zelf de Japanse keuken proberen? Ga je gang met dit eenvoudige gerecht.
Lekkere Sushi hosomaki
Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal personen: 2
Ingrediënten:
- Nori bladeren (Sushi zeewierbladeren)
- 1 kopje witte rijst
- 1 halve komkommer
- sojasaus (light)
- wasabi
Hoe te bereiden:
- Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking; Giet het af en laat het met deksel op de pan afkoelen.
- Snijd lange juliennerepen van de komkommer zonder de schil af te raspen.
- Leg 1 noriblad op een sushi-bamboematje en verdeel een strook rijst op de rand van het nori blad.
- Rol nu een stevige sushirol en zorg dat de komkommer mooi in het midden van de sushi rol blijft.
- Verdeel de rol met een nat mes in 8 gelijke stukken.
- Serveren met sojasaus (light) en wasabi.
十分に召し上がれ (eet smakelijk!)
Meer artikelen lezen in deze categorie?